MARCEL CIOLACU:"Nu vor apărea impozite noi"

S.B.
Politică / 20 mai

"Nu vor apărea impozite noi"

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, se declară din nou un susţinător al impozitării progresive, al arătând că în România impozitarea pe muncă este ridicată, dar scăzută "în zona luxului", informează news.ro.

El susţine că "trebuie să fii nebun la cap în timp de criză să vii cu impozite mai mari sau noi", arătând că este nevoie de un echilibru între impozitarea muncii şi impozitarea capitalului. "Cotă unică e în Rusia. Vrem o ţară ca afară cu un sistem fiscal ca în Rusia, sau vrem o ţară ca afară cu un sistem fiscal european?", adaugă liderul PSD.

"Eu cred că românii nu trebuie minţiţi, românii trebuie să ştie de aceste dezbateri, avem o coaliţie dintr-un partid de stânga şi un partid de dreapta. Este un moment în care atât specialiştii Partidului Social Democrat, cât şi cei ai Partidului Naţional Liberal să stea la masă şi să găsim soluţiile cele mai bune de a optimiza şi de a regla zona fiscală. (...) Eu sunt unul din cei care susţin impozitarea progresivă. Mai sunt foarte puţine state care au acea cotă unică. Din punctul meu de vedere, fără să jignesc pe nimeni, dacă vreau să folosesc un slogan electoral vorbesc de cota unică. Ea nu mai există în România. Eu îmi doresc o discuţie cu specialiştii, cu cifrele în faţă, şi să luăm deciziile cele mai bune pentru români atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu", a declarat, joi seară, la România Tv, preşedintele PSD.

Ciolacu a susţinut că, în actualul context economic regional, "dacă nu suntem atenţi vom avea şi o criză socială profundă".

"Care e filosofia? Ce vrem? Găsim echilibrul dintre impozitarea muncii, unde în România este impozitare consistentă în zona de muncă, cam mare, şi continuăm să punem povara pe veniturile mici şi mijlocii fără nicio perspectivă sau creăm un echilibru între impozitarea muncii şi impozitarea capitalului. În acest moment, există o discrepanţă majoră în societatea românească. Nu e un discurs politic, haideţi, ca să fie şi mai simplu: dom'le, cotă unică e în Rusia. Vrem o ţară ca afară cu un sistem fiscal ca în Rusia, sau vrem o ţară ca afară cu un sistem fiscal european, cum au toate ţările din Europa şi de peste ocean? E momentul când trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte, să lăsăm un slogan electoral deoparte şi să vedem realităţile", a menţionat Marcel Ciolacu.

Întrebat cum arată impozitarea progresivă în viziunea sa, liderul PSD a arătat că impozitarea progresivă ar rezolva, spre exemplu, problema pensiilor speciale.

"În funcţie de venituri, nu de impozitarea muncii. Modelul polonez. (...) E prea mare impozitarea pe muncă, omorâm oamenii cu venituri mici. Statul nu-şi mai permite să intervină, mai mult decât intervine acum, când are venituri din PIB de 27%, cele mai mici din Europa, şi cheltuieli de 40. Polonia are venituri din PIB de 37% şi cheltuieli de aproape 40%. Avem în continuare, e adevărat, pe un trend descendent, evaziunea fiscală estimată la aproape 10% din PIB, ceea ce înseamnă vreo 26 de miliarde. Trebuie să modifici sistemul, trebuie să vii cu o reformă a ANAF-ului, fiindcă de 30 de ani, de câte ori vin FMI şi Banca Mondială le explicăm: dom'le, vom face o colectare mai bună. De data aceasta, ţinând cont prin ce crize trece şi România, şi întreaga Europă, şi întreaga lume până la urmă, trebuie să venim cu o reformă", a spus Ciolacu.

El a susţinut că toate deciziile se vor lua transparent, prin dialog şi "la vedere".

"Nimeni nu va aduce impozite noi sau impozite mai mari, dar aduci un echilibru, aduci deduceri. (...) Mergem în zona luxului. Îmi cer scuze, nu am nicio problemă, nu sunt un om invidios, nu am probleme. Primul raport venit de la auditorii financiari externi: avem cel mai mic venit la impozitare de la o anumită valoare în sus din Europa. Trebuie să le punem pe toate pe masă... nu am vorbit de un prag, nu am vorbit de o valoare. (...) Anul acesta oricum nu ai ce să micşorezi, să măreşti, dar, repet, nu aici este discuţia, că măreşti impozite, sau le scazi sau dispar. Nu vor apărea impozite noi. Trebuie să fii nebun la cap în timp de criză să vii cu impozite mai mari sau noi. Majorezi într-o parte, micşorezi într-o parte, să creezi un echilibru. Trebuie să existe un echilibru între impozitarea muncii şi impozitarea capitalului. Aşa este peste tot", a argumentat liderul social-democrat.

El a spus că la nivelul coaliţiei a fost înfiinţată o echipă mixtă care va propune "deciziile cele mai corecte" în următoarele două săptămâni, după care vor exista discuţii cu partenerii sociali.

Ciolacu a afirmat că alte state europene "s-au dezvoltat prin deducerile impuse de impozitarea progresivă", în timp ce România a "rămas încremenită". El a susţinut că în alte state dezvoltate există deduceri pentru plăţile la after school, taxe şcolare sau la grădiniţă, asigurările de sănătate, pensiile private.

"Îţi măresc impozitul de la 10%, îl fac 12%, dar în cei 2% te las să vii cu cheltuieli, să ai deduceri de ele, astfel încât statul te împinge către servicii. Aşa este normal. Noi vrem un stat modern şi să dezvoltăm o societate, sau să rămânem acolo? (...) Poate îşi face investiţii în casă, să fie independentă energetic, e posibil să aibă o deducere. Fiecare se va regăsi în aceste deduceri. De fapt, creezi un mecanism de dezvoltare a societăţii", a adăugat Ciolacu.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. Discursul e bunicel. Dar sa spunem lucrurilor pe nume:

  - micro intreprinderile platesc 1% din cifra de afaceri pana la un million de euro! Salariatii platesc peste 42%.  

  - impozitul pe case de 100.000/200.000 euro e doua/trei pachete de tigari pe an. 

  Cati ani munceste in salariat cu 1.000-2.000 euro ca sa stranga 200.000 sau un milion de euro timp in care e taxat cu 50% salariu in timp ce patronii si proprietarii platesc in realitate aproximativ ZERO impozite? 

  Deci inainte sa vb de cresterea impozitului pe salarii hai sa reparam sistemul asta de impozitare ridicol de injust si imoral inainte sa plece toata forta de munca in alte tari. 

  1. D-LE ''''''' Dan ''''''', SPUNE-MI SI MIE , TE ROG , IN PRIVINTA IMPOZITULUI PE LOCUINTE , CAT L-AI FACE DUMNEATA , DACA AI AVEA POSIBILITATEA ??? LA UN APARTAMENT DE 3 CAMERE LA BLOC , SA ZICEM , NU STIU CAT E ACUM , IN FUNCTIE DE ZONA , SA ZICEM 100.000 DE EURO ; IMPOZITUL E ACUM DE 200 SI CEVA DE LEI / ANUAL !!! DUMNEATA , CAT L-AI PUNE ??? ECHIVALENTUL A 500 DE EURO ??? A 1.000 DE EURO ??? MAI MULT ??? MAI PUTIN ??? CAM CAT ??? ASTA , AR INSEMNA O URCARE DE LA 200 DE LEI , LA 2.500 DE LEI , LA 5.000 DE LEI / ANUAL !!! NU UITA , TOTUSI , CA SANT O MULTIME DE BATRANI CU PENSII MICI , DE VREO 1.000 - 1.200 - 1.500 DE LEI PE LUNA !!! UNII DINTRE EI , LOCUIESC SINGURI IN CASE , SI NU SE AJUNG NICI CU IMPOZITUL DE ACUM , ASTA CARE ESTE , DARAMI-TE SA-L MAI MARESTI DE 10 - 20 DE ORI !!! UNII DINTRE EI , NU MAI AU PE NIMENI , CA SA-I MAI AJUTE !!! SI CRED CA SANT CATEVA SUTE DE MII , IN TOATA TARA !!! SANT O MULTIME DE COSTURI , UNII N-AU BANI NICI DE MEDICAMENTE , DE UNDE SA SCOATA ATATIA AMARI DE BANI ??? DUMITALE SE VEDE CA NU-TI PASA , PROBABIL AI UN NIVEL FINANCIAR RIDICAT , SI GANDESTI LA FEL CA CIOLACU , CARE SI ALA , GANDESTE DE LA NIVELUL AVERII LUI !!! NU NUMAI EL , CI TOTI BOGATASII ACESTEI TARI , GANDESC LA FEL CA EL !!! MAI ESTI PE ACOLO , D-LE ''''''' Dan ''''''' ??? NU FUGI DE RASPUNDERE , CA DUMNEATA AI RIDICAT MINGEA LA FILEU : CE FACI CU CEI CARE NU POT PLATI EFECTIV ACEST IMPOZIT , DE 10 S-AU 20 DE ORI MAI MARE ??? AI DAI IN JUDECATA CA STAT ROMANESC , SI LE FACI EVACUARE DIN LOCUINTE ??? T-I SE FACE MILA DE EI , SI AI TRANSFERI LA UN AZIL ???????? S-AU AI SFATUIESTI SA IA DE LA FARMACIE UN FLACON DE CEVA , TOATE PASTILELE ODATA , SI ''''''' LA REVEDERE SI N-AM CUVINTE ''''''', VORBA ACTORULUI GRIGORE - VASILIU BIRLIC ??????????? DUMNEATA JUDECI , D-LE DAN ??? ATUNCI COBOARA-TE DE LA NIVELUL DUMITALE FINANCIAR , SI INCHIPUIESTE-TI CA LUCREZI LA PAZA CU UN SALARIU DE 1.500 - 1.800 DE LEI PE LUNA , S-AU CA AI O PENSIE DE 1.200 DE LEI , PE LUNA !!! IA ZI , CE FACI DACA ESTI BATRAN ??? CUM TE IMPARTI ??? CUM AI IMPARTI ??? DUMNEATA CONFUNZI NIVELUL DE TRAI DIN ROMANIA , CU ALA DIN OCCIDENT , UNDE SANT SALARII SI DE 10 ORI MAI MARI , FATA DE AICI ??? FISCUL ROMANESC NU COLECTEAZA MAI NIMIC DE FRICA SA NU-I SUPERE PE MARII BOGATASI MAFIOTI , SI RAU - PLATNICI !!! SI ASTA DE VREO 30 DE ANI , INCOACE !!! SI CA SA NU IA BANII DE LA AIA , E MULT MAI USOR SA MAREASCA IMPOZITELE DE NU STIU CATE ORI , LA OAMENII CINSTITI , DAR SARACI !!!!!!!!!!!!!! INTELEGI DE AICEA , CA TRAIM INTR-UN STAT DE TIP MAFIOT ???????????? ASTEPT RASPUNSUL DUMITALE , PERTINENT !!!

   NU V-OR APAREA IMPOZITE NOI , DAR CELE VECHI V-OR FI MARITE DE NU STIU CATE ORI !!! ASTA VREA EL , SA LE SPUNA LA FRAIERI !!!!!!!!! DA , CICA TREBUIE TAXAT ''''''' LUX-ul """" !!! ASTA AR FI TAXA PE LUX !!!!!!!!!!!! N-AJUNGE CA NICUSOR DAN , A MARIT PRETUL GIGA-CALORIEI DE 3 ORI , DECI PLATIM TRIPLU , CA SA FACEM BAIE CU APA RECE , CA ASTA CURGE PE TEAVA DE APA CALDA , CU SCUZA : '''''''' ROG BUCURESTENII SA INTELEAGA !!! CA ASTEA SANT POSIBILITATILE MOMENTULUI '''''''' !!! SANT 4200 DE KILOMETRII DE TEAVA MONTATA DE CEAUSESCU , SI EI NU SANT IN STARE , NICI MACAR S-O CARPACEASCA !!! ASA AR TREBUI SA SE SCUZE SI CIOLACU : ''''''' ROG ROMANII SA INTELEAGA , CA BUGETUL TARII , DATORITA INTELEPCIUNII NOASTRE , ESTE LA PAMANT !!! V-A ROG , SA FITI PATRIOTI , SI SA CONTRIBUITI CU BANI , LA BUNASTAREA ACESTEI NATIUNI !!!!!!!!!!!!!! AI ??? DUMNEATA CE ZICI , D-LE ''''''Dan ''''''' ?????????????????

   Doamne ferește...

   Sa contribuim cu bani ca sa aiba politicienii de unde sa fure.A ajuns si Ciolacu asta mare specialist,ne da lectii.Asa facea si Basescu cu Udrea lui,acum nu stie pe unde sa se mai ascunda.Eu cred ca ar trebui sa-i cereti socoteala lui Ciolacu si celor din spatele lui,nu lui Dan.Sa puna mana sa combata evaziunea fiscala,sa ia banii de la mafiotii care ne rad in nas,nu tot de la oamenii care muncesc si castiga un ban cinstit.Tot in calul care trage da!

  "Nu vor apărea impozite noi" - le marim pe cele existente. Genial! Ce inseamna domne sa fii politician cu experienta, sa ii faci din vorbe pe fraieri.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9366
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9920
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0780
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6319
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3180

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro