MARIUS BUDĂI:''PSD propune pentru 2021 majorarea punctului de pensie, a alocaţiilor pentru copii şi salariului minim''

G.U.
Politică / 27 ianuarie 2021

''PSD propune pentru 2021 majorarea punctului de pensie, a alocaţiilor pentru copii şi salariului minim''

PSD propune, în bugetul de stat "alternativ", majorarea punctului de pensie în 2021 la 1.775 lei din martie şi la 1.875 lei din septembrie, a anunţat, astăzi, deputatul social-democrat Marius Budăi, fost ministru al Muncii, conform Agerpres.

"Îngheţarea salariilor bugetarilor, amânarea creşterii pensiilor şi alocaţiilor credem că sunt contraproductive. Aceste măsuri de austeritate vor genera doar pierderi de putere de cumpărare ale cetăţenilor şi vor scădea, astfel, cererea agregată şi va întârzia revenirea economică. De aceea, suntem convinşi că un Guvern trebuie să respecte legile în vigoare. Ne propunem ca, de la 1 martie 2021, valoarea punctului de pensie să ajungă la 1.775 lei şi de la 1 septembrie să ajungă la valoarea de 1.875 lei, în tandem cu creşterea alocaţiilor, dar şi creşterea pensiilor şi salariilor profesorilor", a explicat Budăi, în conferinţa de presă organizată de PSD pentru prezentarea bugetului "alternativ" pe 2021.

El a susţinut că există bani pentru majorarea punctului de pensie, dar trebuie să existe "doar dorinţa de a pune oamenii în mijlocul oricărei politici publice pe care Guvernul doreşte să o aplice".

Potrivit lui Marius Budăi, pentru majorarea pensiilor sunt necesare cheltuieli suplimentare în 2021 de 24,1 miliarde lei şi aceşti bani pot fi luaţi din creşterea încasărilor din contribuţii sociale (10,3 miliarde lei), din creşterea contribuţiilor din mărirea veniturilor PFA (1 miliard lei), din contribuţii eşalonate şi recuperate în 2021 (1,8 miliarde lei), din recuperarea arieratelor CAS (3,1 miliarde lei), din sumele recuperate din evaziunea la CAS (4 miliarde lei) şi din subvenţii de la bugetul de stat (3,9 miliarde lei).

Budăi a precizat că PSD mai propune majorarea salariului minim brut, a alocaţiilor, a pensiei minime şi programe sociale, notează sursa citată.

El a spus că salariul minim brut în 2021, potrivit viziunii PSD, trebuie să crească la 3.100 lei pentru sectorul construcţii, 2.600 lei pentru cei cu studii superioare şi la 2.460 lei pentru celelalte categorii.

În bugetul "alternativ" al PSD mai sunt cuprinse cheltuieli cu creşterea alocaţiilor pentru copii la 300 lei/lună, respectiv 600 lei/lună, precum şi cu programe pentru stimularea natalităţii şi cu creşterea salariilor profesorilor.

În opinia sa, o problemă "extrem de spinoasă" în România o reprezintă pensia minimă, iar un milion de cetăţeni sunt "condamnaţi" de Guvernul Cîţu la îngheţarea acestui venit.

PSD propune o pensie minimă de 1.000 lei, de la 1 martie, a informat Budăi.

"O evoluţie extrem de îngrijorătoare în anul 2020 a fost rata şomajului. Vă aduceţi aminte că în guvernarea PSD am reuşit, până în septembrie 2019, să avem cea mai mică rată a şomajului de după Revoluţie. Trebuie să reluăm această luptă cu crearea de noi locuri de muncă prin acele programe pe care le-am prezentat, pentru că mai puţini şomeri înseamnă un efort mai mic din partea statului cu susţinerea acestora, dar şi încasări mai mari din taxe şi impozite aferente salariilor", a indicat fostul ministru al Muncii.

Senatorul PSD Radu Oprea a precizat că, pentru 2021, PSD propune finanţarea de la buget a programelor prioritare Start-up Nation III, "Fabricat în România", a schemei de ajutor de stat pentru crearea de locuri de muncă, a programului "Restart rural" şi a celui pentru investiţiile mari, transmite Agerpres.

Bugetul alternativ al PSD pe 2021 este construit pe o rată a inflaţiei de 2,9%, curs de schimb leu-euro de 4,9, un deficit de 7,26% şi un PIB de 1.118,5 miliarde lei, a spus Oprea.

"De câte ori PSD a fost la guvernare a ştiut să guverneze cu pricepere. (...) Din păcate pentru noi, de fiecare dată a trebuit să muncim foarte mult ca să recuperăm şi să reparăm ceea ce au stricat ca întotdeauna guvernările de dreapta. Am aflat de la ei mereu că nu se poate şi vrem să arătăm că se poate", a afirmat senatorul social-democrat.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. Orice prost este in stare sa cheltuiasca bani si mai ales voi, PSD-istii.

  Propuneri pentru dezvoltarea economica a Romaniei nu aveti, ca de cheltuit banii este usor? 

  Evident ca nu aveti pentru ca astea presupun inteligenta si pregatire profesionala adecvata (care voua va lipsesc).

  1. Ati dezvoltat voi astia "da dreapta" Romania de mai are un pic si face implozie. Deficit de 9,7% din PIB, ( basescu-petrov, 9,3% in 2009) datoria externa crescuta cu 34 miliarde euro intr-un an, (basescu-petrov 20 miliarde in 2009). Practic aproape toata datoria externa si subdezvoltarea se datoreaza guvernarilor analfabete "da dreapta"

   ...

  Uitati-va la fata lui Budai, soferul care si-a luat bacul la 34 de ani si care a fost ministru. Nici nu merita citit ce spune, nu poate sa aiba vireo valoare. Ignor total la impostura.

  schimba-ti naibi numele poate iti mai vine vreun neuron langa ala pe care il ai acum! S-au ti-ai dat seama ca ar fi in zadar?

  Majorati pensiile cu 100 % începând cu 1 sept.2024 înainte de alegeri Da?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9471
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0130
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0700
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6906
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3715

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro