Martin Slabbert, NEPI: "Pentru noi, criza a reprezentat o oportunitate"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 aprilie 2011

Martin Slabbert, NEPI: "Pentru noi, criza a reprezentat o oportunitate"

După ce, anul trecut, "New Europe Property Investments" (NEPI) a atras 76 de milioane de euro apelând la piaţa de capital şi a promovat la categoria principală a Bursei de la Johannesburg, Martin Slabbert, CEO-ul NEPI, pare că nu are deloc emoţii legate de listarea grupului la Bursa de Valori Bucureşti, preconizată pentru finele lunii viitoare.

"Începând cu 2007, investitorii de la Bursa de la Londra şi cei de la Johannesburg au investit milioane de euro în NEPI, fiind atraşi de rezultatele grupului, şi nu este abordarea noastră să insistăm pentru a convinge investitorii români să facă acelaşi lucru. Trebuie ca aceştia doar să ia în considerare datele noastre financiare de-a lungul ultimilor ani şi faptul că am reuşit să creştem dividendele per acţiune pe timp de criză. Îşi pot face o imagine clară despre noi luând în calcul rezultatele financiare şi profesionalismul echipei", a precizat Martin Slabbert, în cadrul unui interviu acordat pentru ziarul "BURSA".

Anul trecut, NEPI a raportat un profit net înainte de plata taxelor de 8,38 milioane de euro, aproape dublu faţă de 2009, când profitul a fost de 4,84 milioane de euro, potrivit rezultatelor financiare consolidate publicate pe site-ul societăţii.

În 2010, conducerea NEPI a declarat şi distribuit acţionarilor un dividend de 17,61 euro cenţi/acţiune, în creştere cu 11,7% faţă de dividendul distribuit în 2009. În acelaşi an veniturile din chirii au crescut la 16,22 de milioane de euro de la 8,27 de milioane de euro în 2009, după ce, în 2010, NEPI a făcut mai multe achiziţii. Activele fondului erau evaluate, la finele anului trecut la 360 de milioane de euro, faţă de 167 de milioane de euro, la finele lui 2009.

Deşi cea mai mare parte a proprietăţilor NEPI sunt în România, Bursa de Valori Bucureşti a fost a treia opţiune pentru listarea fondului, după Bursa londoneză şi cea sud-africană. "Nu am listat NEPI la Bucureşti de la început pentru că piaţa de aici este mică şi nedezvoltată", spune Martin Slabbert.

"Oricum considerăm că acest lucru se va schimba în timp, iar până când piaţa se va maturiza, dorim să ne poziţionăm în piaţă cu un istoric financiar solid. Intenţionăm să oferim investitorilor români oportunitatea de a investi în grupul nostru şi acesta a fost motivul pentru care am luat decizia să cotăm NEPI şi la Bucureşti".

Cât despre avantajele listării fondului la BVB, Slabbert este de părere că această bursă nu diferă de nicio altă bursă şi că listarea NEPI nu va fi însoţită de o emisiune de acţiuni. "Deocamdată, nu avem nevoie să atragem bani pentru noi achiziţii, aşa că nu vom face o nouă emisiune de acţiuni. Dar imediat ce vom identifica oportunităţi de investiţii, vom extinde oferta de acţiuni şi investiorilor de pe BVB", a precizat CEO-ul NEPI.

Potrivit datelor publicate pe site-ul grupului, anul trecut NEPI a făcut trei achiziţii în România, o proprietate de 33.000 de metri pătraţi în Piteşti închiriată către Auchan şi Bricostore, un depozit de 4.800 de metri pătraţi, situat în apropierea Aeroportului Otopeni şi Floreasca Business Park, o clădire de birouri de clasa A localizată pe Calea Floreasca. În 2009, fondul a achiziţionat un mall în Brăila, pentru 63 de milioane de euro, urmând ca săptămâna aceasta să inaugureze extinderea mall-ului cu o zonă de divertisment.

"Am făcut achiziţii foarte bune în timpul crizei, pentru noi criza a fost o oportunitate", spune Martin Slabbert.

"Nu suntem un fond de investiţii imobiliar pasiv. Proprietăţile sunt administrate continuu pentru a optimiza veniturile din chirii şi a creşte dividendele. Investitorii pot să ne analizeze situaţiile financiare şi să aprecieze dacă veniturile noastre vor creşte sau, dimpotrivă, dacă vor scădea", a adăugat directorul general al NEPI, declarând că: "Înainte să facem o achiziţie, petrecem câteva săptămâni, uneori chiar luni analizând-o. Echipa de management nu primeşte comisioane de administrare, iar membrii ei sunt acţionari ai NEPI. Sunt, la rândul meu acţionar al NEPI, deţinând 6% din acţiuni, şi de fiecare dată când optez pentru o achiziţie, mă gândesc că o parte din banii pe care îi investeşte NEPI sunt şi banii mei. Nu dorim să pierdem bani, tocmai de aceea analizăm în detaliu fiecare decizie de a investi într-o proprietate".

Martin Slabbert este de părere că România va avea, după ieşirea din criză, un ritm rapid de creştere economică, printre cele mai rapide din Uniunea Europeană. "Dacă nu aş crede asta, nu aş fi acum în România. Pentru mine este evident că ţara asta va cunoaşte o dezvoltare economică puternică pe termen lung şi mediu", spune Slabbert.

Bursa de Valori Bucureşti şi-a modificat codul bursier pentru ca NEPI să poată să fie listat, iar recent Depozitarul Central a anunţat că s-a intercontectat cu instituţia similară din Africa de Sud, dând investitorilor din ţara noastră posibilitatea să deconteze tranzacţii cu instrumentele financiare administrate de depozitarul sud-african.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro