Abonament gratuit

MASA ROTUNDĂ CÂT DE ECO SUNT PROGRAMELE CASA VERDE ŞI CASA VERDE PLUS / CLAUDIU GEORGESCU, APMCR:"Programul Casa Verde trebuie stopat şi revizuit fundamental"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii /

Georgescu: "România este ţara europeană cu cele mai multe case ecologice - acelea făcute de bunicii noştri din chirpici -, însă... ele pică la prima inundaţie"

Programele Casa Verde şi Casa Verde Plus, lansate recent de Ministerul Mediului, trebuie stopate şi regândite, este de părere Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR).

Ghidurile de finanţare elaborate de Mediu au condus, în ultima vreme, la discuţii aprinse, contradictorii, pe marginea materialelor prevăzute în lista ministerului spre a fi utilizate în termoizolarea locuinţelor.

Domnul Georgescu a declarat: "Trebuie să regândim totul, în stilul în care România este parte integrantă a Comunităţii Europene. Aş prefera să ştiu că banii se duc la Agenţia Naţională de Locuinţe şi se construiesc 20 de case cu 20 de tipuri de materiale care să aibă aceşti parametri de izolaţie (n.r. prevăzuţi în cele două programe), iar în 1-2 ani pot fi monitorizate, astfel încât să putem să ne exprimăm în privinţa eficienţei tipurilor de materiale folosite. (...) Astfel, am putea crea în subsidiar o industrie de profil. Nu avem industrie pentru aşa ceva. Orice material de termoizolaţie depinde de materiile din străinătate. Trebuie să facem un program coerent, în care să vedem scopurile mari ale României, nu faptul că vrem să îmbunătăţim calitatea mediului".

Domnul Georgescu a subliniat că, în acest domeniu, nu există o coordonare între factorii care "trebuie să răspundă".

Reprezentantul APMCR a adus în atenţie faptul că, în ţara noastră, asistăm la un paradox: "România este ţara europeană care are cele mai multe case ecologice în acest moment.

Conform Institutului Naţional de Statistică, România are 20% din fondul de locuinţe (1.600.000) construit din chirpici - acele cărămizi făcute de bunicii noştri. Dar, din cauza modului neglijent în care au fost construite, unele din ele în zone inundabile, ele pică la prima inundaţie".

Reprezentantul asociaţiei a mai declarat, referitor la materialele termoizolante prevăzute în cele două programe guvernamentale, că, din punct de vedere tehnic, niciunul dintre acestea nu este, de fapt, termoizolant. "Practic, sunt materii prime pentru produse termoizolante - şi lâna, şi cânepa etc.", a afirmat domnia sa, menţionând: "Va trebui să fim foarte atenţi cu introducerea acestor produse pe piaţă".

Domnul Georgescu a arătat că "nu avem nici legislaţie care să definească ce este un produs ecologic".

"În Germania există două sisteme de definire, în Norvegia - un sistem, în Austria - un sistem. Există institute care găsesc criterii de definire a acestor produse, cum ar fi, spre exemplu, un produs care nu conţine substanţe volatile sau care se bazează pe ciclul de viaţă, pe amprenta de carbon. Trebuie să avem o legislaţie foarte clară care să spună ceea ce este un produs ecologic", a mai atras atenţia Claudiu Georgescu.

Domnia sa a adus în discuţie şi primul program similar, care s-a desfăşurat în urmă cu câţiva ani: "Am avut, acum cinci ani, un program a cărui mare realizare a fost doar că s-au cheltuit nişte bani. După ce s-au cheltuit, eficienţa energetică a programului nu o ştie nimeni, nici în ziua de astăzi. De ce am reluat acest program fără să avem nişte fundamnete clare pentru a-l porni?".

Bugetul avansat de autorităţi pentru programele Casa Verde şi Casa Verde Plus este de aproape 200 de milioane de lei, numărul potenţialilor beneficiari ridicându-se la circa 10.000.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

07 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8375
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0949
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4794
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3607
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.0003

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie