Mass-media: Iniţiativă a senatoarei USR Silvia Dinică pentru ca tinerii cu dizabilităţi să urmeze mai uşor o facultate

T.B.
Politică / 3 martie

Mass-media: Iniţiativă a senatoarei USR Silvia Dinică pentru ca tinerii cu dizabilităţi să urmeze mai uşor o facultate

Senatoarea USR Silvia Dinică a depus o iniţiativă legislativă pentru ca tinerii cu dizabilităţi să urmeze mai uşor o facultate, în condiţiile în care, în România, numărul studenţilor cu dizabilităţi reprezintă 0,17% din numărul total al studenţilor, deoarece învăţământul superior nu le este accesibil, transmite agerpres.

Potrivit sursei, "Tinerii cu dizabilităţi vor să înveţe, dar, pentru ei, drumul către educaţie este plin de obstacole. Tocmai de aceea, o mare parte dintre aceştia aleg să nu se înscrie la facultate. Accesibilizarea clădirilor şi a suporturilor de curs, participarea online la anumite cursuri pentru tinerii nedeplasabili, toate acestea ţin de decenţă, iar apoi de respect şi incluziune! Din păcate, putem număra pe degetele unei mâini facultăţile care au o rampă de acces. De alte dotări sau măsuri specifice nici nu putem discuta încă", a declarat senatoarea Silvia Dinică, membră în Comisia pentru învăţământ, potrivit unui comunicat transmis duminică de USR.

Iniţiativa senatoarei Silvia Dinică vizează crearea unui mediu academic incluziv şi adaptat nevoilor specifice ale studenţilor şi, totodată, se asigură că toţi tinerii au şanse egale la educaţie şi succes academic, precizează sursa citată.

Cele mai importante prevederi ale iniţiativei sunt: accesibilizarea clădirilor şi a dispozitivelor din universităţi, spre exemplu rampe de acces, lifturi, calculatoare adaptate etc, precum şi a materialelor educaţionale (suporturi de curs); instruirea unor persoane responsabile care să sprijine studenţii pentru a accesa serviciile dedicate lor, precum şi specialişti care să îi îndrume în cadrul cursurilor, după caz; dreptul de a participa în format online la cursuri şi seminare atunci când nu se pot deplasa la facultate din cauza dizabilităţii lor sau când campusul universitar nu este accesibilizat; dreptul la gratuitate pentru căminele universităţilor, creşterea costului standard mediu per student prin aplicarea unui coeficient crescut la calcularea lui, pentru ca universităţile să aibă mai multe resurse în vederea sprijinirii acestor studenţi, se arată în comunicat, informează agerpres.

USR subliniază că proiectul de lege este rezultatul a două dezbateri publice, alături de ONG-uri de profil şi tineri cu dizabilităţi, respectiv de universităţile din România, transmite sursa. Concluzia dezbaterilor a fost necesitatea unui cadru legislativ complet, care să le dea cu adevărat tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale şi celor cu dizabilităţi posibilitatea de a urma studii superioare la ei în ţară. De asemenea, conform iniţiativei, universităţile vor avea centre specializate în monitorizarea şi implementarea măsurilor de protecţie a studenţilor cu dizabilităţi, adaugă sursa citată.

"Aceşti tineri au fost invizibili pentru statul român mult prea mult timp. Fiecare dintre ei e plin de potenţial şi de dorinţa de a-şi croi un viitor independent. Este datoria noastră să le oferim acces egal la oportunităţile de care au parte toţi studenţii din România", conchide senatoarea Silvia Dinică, citată în comunicat, precizează agerpres.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
aopjnr.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9714
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6645
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1091
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8281
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.6861

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb