Mateusz Morawiecki: "Cred că este posibilă o cale rapidă de aderare a Moldovei la UE"

D.T.
Internaţional / 6 aprilie

Mateusz Morawiecki: "Cred că este posibilă o cale rapidă de aderare a Moldovei la UE"

Accelerarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea fi posibilă, a declarat astăzi premierul polonez, aflat în vizită în Republica Moldova, în condiţiile în care Chişinăul încearcă să adere la blocul comunitar pe fondul temerilor că ar putea fi atras în conflictul din Ucraina vecină, informează News.ro.

"Cred că o cale accelerată este posibilă. Fie va fi o cale foarte rapidă, fie negocierile se vor împotmoli în discuţii lungi. Sper ca Uniunea Europeană să se deschidă mai larg către Ucraina şi Republica Moldova", a declarat Mateusz Morawiecki.

Premierul moldovean Dorin Recean i-a mulţumit lui Morawiecki pentru sprijinul Poloniei.

"Reformele pe care le realizăm ne aduc mai aproape de Uniunea Europeană", a spus el. "În ciuda tuturor provocărilor şi crizelor, am înţeles că putem avansa mai rapid pe calea integrării cu UE", a subliniat premierul moldovean, potrivit sursei citate.

Recean a devenit prim-ministru în februarie, după ce predecesoarea sa, Natalia Gavrilita, a demisionat după 18 luni dificile la putere, marcate de turbulenţe economice şi de efectele de propagare ale invaziei Rusiei în Ucraina.

Moldova a devenit candidată la aderarea la UE în 2022, alături de Ucraina, într-un impuls pentru ambiţiile prooccidentale ale guvernului său, care a acuzat în mod repetat Rusia că încearcă să destabilizeze ţara. Fosta republică sovietică de 2,5 milioane de locuitori se învecinează cu Ucraina şi are forţe de menţinere a păcii ruseşti staţionate de la începutul anilor 90 în regiunea separatistă prorusă Transnistria.

Vizita premierului Poloniei în Republica Moldova intervine după ce în ajun preşedintele Ucrainei a fost în prima sa vizită oficială la Varşovia de la începutul războiului şi s-a întâlnit inclusiv cu premierul Mateusz Morawiecki.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Polonezul vorbește să nu tacă . Cum fac și alte lichele de politicieni . Despre orice . Se vede că nu știe mai nimic despre Moldova . Transnistria lipsește din ecuație . Femeia Preș. nu l-a tras de mânecă ? Treburile sunt complicate . Și se mai complică ! Vorbele politicienilor sunt și amăgitoare . Nimeni nu o dorește pe Moldova și Femeia Preș. în UE . Doar Iohannis . Dar nici ăsta nu știe pe ce lume trăiește ! ... Moldova rămâne cu Ucraina !

    1. care ucraina, doar umbla vorba ca o iau russii

      Moldova nu este Ucraina, de ce sa ramana cu ea

Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7214
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1471
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7597
Gram de aur (XAU)Gram de aur284.8747

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb