Mediterana, un spaţiu de interes, revigorat pentru grupurile petroliere

A.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 septembrie 2012

Mediterana, un spaţiu de interes, revigorat pentru grupurile petroliere

Din 2009, circa 35 de trilioane de metri cubi de gaz - aproximativ jumătate din totalul rezervelor Canadei - au fost descoperite în apele de adâncime ale Israelului şi Ciprului, cea mai mare parte de către compania americană Noble Energy

Cel mai bine cunoscută pentru soare, mare şi nisip, Mediterana a devenit brusc un spaţiu de interes pentru industria petrolieră globală. Primăvara arabă, precum şi o serie de rezerve imense de gaze naturale descoperite în aşa-numitul Bazin Levantin au stârnit interesul pentru o zonă care nu se afla "pe radarul" companiilor petroliere cu un deceniu în urmă, informează un articol din Financial Times (FT), citat de Agerpres.

Relaxarea parţială de către Italia a unei interdicţii privind forajul offshore de petrol şi gaze, impusă în urma exploziei platformei petroliere Deepwater Horizon în 2010, a stimulat, de asemenea, activitatea, în contextul în care o serie de companii scot de la sertar planuri de foraj în Adriatica.

Malta este cel mai recent loc din Mediterana care îşi face debutul pe harta petrolului. Luna trecută, Genel Energy, compania petrolieră condusă de fostul directorul executiv al BP, Tony Hayward, a declarat că a cumpărat o participaţie în blocurile de explorare din largul coas­tei Maltei de la compania de explorare Mediterranean Oil & Gas, cotată AIM.

Bill Higgs, directorul executiv al MOG, spune că revoluţiile din nordul Africii şi Orientul Mijlociu de anul trecut au încurajat companiile să arunce o privire proaspătă la regiune. "Există mult mai multe oportunităţi decât au fost înainte de Primăvara arabă în locuri precum Egiptul, Libia şi Tunisia", a afirmat el.

Acest lucru s-a reflectat în recenta serie de licenţe privind petrolul acordate de Egipt, care a atras un volum imens de oferte. "Am văzut un număr semnificativ de companii petroliere internaţionale care doresc să-şi consolideze poziţia în Egipt şi Libia, dar şi nou sosiţi", afirmă John Conlin, avocat în domeniul energetic la Norton Rose.

Dar cele care au schimbat fundamental viziunea industriei asupra regiunii au fost descoperirile din estul Mediteranei. Din 2009, circa 35 de trilioane de metri cubi de gaz - aproximativ jumătate din totalul rezervelor Canadei - au fost descoperite în apele de adâncime ale Israelului şi Ciprului, cea mai mare parte de către compania americană Noble Energy. Unul dintre câmpuri, Leviathan din Israel, care a fost descoperit în 2010, a fost cel mai mare câmp de gaze din apele de adâncime din lume descoperit într-un deceniu.

Geological Survey din SUA estimează că Bazinul Levantin, o zonă submarină care se întinde din nordul Egiptului până în Turcia, conţine 1,7 miliarde de barili de petrol nedescoperiţi, recuperabili din punct de vedere tehnic şi 122 trilioa­ne de metri cubi de gaz. Blocurile Leviathan şi Afrodita, descoperite în Cipru anul trecut, au părut să confirme optimismul.

"Aceste descoperiri au revigorat cu adevărat interesul pentru Mediterana", spune Brian O'Cathain, director executiv al companiei de explorare Petroceltic, cotată AIM, care are interese offshore în Italia, adăugând: "S-a descoperit că o zonă care nu a fost considerată de perspectivă are cantităţi uriaşe de gaz".

Pentru Genel, acordul cu MOG este un pariu că Malta este la fel de bogată în hidrocarburi ca Libia vecină. Tony Hayward cunoaşte Libia bine, după ce a petrecut luni de zile de negociere a celebrului acord de explorare al BP în valoare de 900 de milioane de dolari cu regimul Gaddafi, în 2007. Într-un interviu acordat luna trecută, el a declarat că Malta este o extensie a bazinului Sirte al Libiei, una dintre cei mai mari zone producătoare de petrol din lume. Apele Maltei au avut "un potenţial semnificativ de explorare", a spus el.

Alte ţări, precum Ciprul, sunt în prezent bine stabilite în universul petrolului şi gazelor. A doua serie de licenţe ale insulei din acest an a atras oferte de la 15 companii, variind de la cele majore ca Total SA din Franţa până la exploratori mai mici cum ar fi Cairn Energy, pentru nouă blocuri offshore. Prin contrast, prima serie de acordare de licenţe în 2007, puţin remarcată de industrie, a avut drept rezultat doar o singură licenţă, emisă pentru Noble.

Între timp, perspectivele au cres­cut şi în Italia, care luna trecută a atenuat interdicţia privind forajul petrolului în apele de coastă. Restricţiile se aplică în continuare pentru proiecte noi, dar toate asocierile care funcţionau înainte de deversarea de petrol din Golful Mexic pot continua acum. O'Cathain de la "Petroceltic" spune că compania va relua forările anul viitor, în funcţie de autorizaţiile de mediu necesare.

Şi Spania atrage interesul. Cairn are planuri de a fora în Bazinul Valencia din largul coastei de est spaniole, în 2014. Va prezenta, de asemenea, oferte pentru acordarea de licenţe offshore în Liban anul viitor.

Cu toate acestea, Mediterana nu va fi un spaţiu uşor de abordat. Exploratorii care se aventurează în apele sale riscă să fie prinşi într-o reţea complexă de dispute şi rivalităţi regionale. Turcia le-a spus în mod repetat companiilor petroliere să stea departe de apele cipriote greceşti. Anul trecut, Italia a protestat împotriva publicării de către Malta a unei licitaţii pentru explorarea petrolului şi gazelor care acoperă părţi ale Mării Ionice revendicate de Roma. Malta însăşi este în dispută cu Libia pentru zonele offshore aflate mai la sud. Israelul şi Libanul sunt în dispută pentru Leviathan, care este aproape de linia de separare a apelor lor teritoriale. Hezbollah, gruparea radicală şiită, a acuzat Israelul că fură gaz libanez.

Bill Higgs, directorul executiv al MOG, respinge însă pericolele geopolitice. Mediterana "se dovedeşte a fi un spaţiu cu risc politic relativ scăzut, în special pe partea europeană", susţine el.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro