Mexic, India, Irlanda şi Norvegia au fost alese în Consiliul de Securitate al ONU

S.B.
Internaţional /

Mexic, India, Irlanda şi Norvegia au fost alese în Consiliul de Securitate al ONU

Mexic, India, Irlanda şi Norvegia au fost alese ieri în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, dar cele 193 de state membre trebuie să continue joi votul pentru a ocupa încă un loc vacant, în lipsa unui câştigător clar, informează news.ro.

Potrivit sursei citate, Canada a pierdut în faţa Irlandei şi Norvegiei în cadrul unor alegeri intens contestate, în care Irlanda a recurs la sprijinul cântăreţului U2 Bono şi la luarea unor ambasadori ai ONU la un concert U2, în timp ce Canada a dus trimişii ONU la un concert al lui Celine Dion.

Mexic şi India au fost alese fără opoziţie. Kenya şi Djibouti au concurat pentru locul final, dar nu a fost niciun câştigător clar.

Pentru a asigura reprezentarea geografică, locurile sunt alocate grupurilor regionale. Însă, chiar dacă statele c candidează fără opoziţie în grupul lor, ele trebuie să câştige sprijinul a mai mult de două treimi din Adunarea Generală a ONU.

Noii membri îşi vor începe mandatul de doi ani în consiliul de 15 membri pe 1 ianuarie.

După ce şi-au desfăşurat activitatea numai online începând din luna martie, pe fondul pandemiei de coronavirusul, diplomaţii - purtând măşti şi respectând distanţarea socială - s-au întors miercuri în sala Adunării Generale pentru a-şi exercita votul secret.

Diplomaţii l-au mai ales, fără opoziţie, pe diplomatul turc Volkan Bozkir în funcţia de preşedinte al celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a Naţiunilor Unite. Bozkir îşi va prelua funcţia mai târziu în acest an.

Consiliul de Securitate este singurul organism al Naţiunilor Unite care poate lua decizii obligatorii din punct de vedere legal, cum ar fi impunerea de sancţiuni şi autorizarea utilizării forţei. Are cinci membri permanenţi cu drept de veto - Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, China şi Rusia.

BTPay

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro