Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Ministerul Culturii nu a alocat întreaga sumă Festivalului "George Enescu"

T.T.
Politică /

Ministerul Culturii nu a alocat întreaga sumă Festivalului "George Enescu"

Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură, Arte şi Mijloace de informare în masă, atrage atenţia ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, asupra faptului că organizatorii Festivalul Internaţional "George Enescu" se confruntă cu o situaţie "desosebit de delicată", după ce MCIN nu a alocat întreaga sumă aprobată pentru finanţarea evenimentului.

Ştirbu l-a anunţat în scris pe Breaz că a primit o sesizare "cu privire la situaţia gravă în care se află Festivalul Internaţional «George Enescu»" şi că "organizatorii sunt în imposibilitatea de a continua desfăşurarea pregătirilor organizării festivalului, cu doar câteva luni înainte de debutul acestuia".

"La această dată, finanţarea aprobată de Ministerul Culturii pentru realizarea festivalului are o valoare de 31.861.000 de lei, deşi ARTEXIM a înaintat încă din 2018 (prin adresa nr. 3882/20.06.2018) bugetul estimativ şi programul festivalului. Încă de la acel moment, propunerea de buget a ediţiei din 2019 avea o valoare totală estimată de 55 de milioane de lei, din care suma de 39 de miloane de lei urma să fie finanţată din bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, prin Legea Bugetului de Stat pe anul 2019", a transmis el într-un comunicat.

Ştirbu a continuat: "Fără alocarea restului de 7.139.000 de lei, Festivalul Internaţional «George Enescu» nu poate avea loc, ARTEXIM nereuşind să acopere din venituri proprii întreaga sumă necesară realizării".

Din sponsorizări, parteneriate şi vânzarea biletelor, instituţia acoperă cheltuielile de producţie, costurile materiale, plata colaboratorilor, cazarea participanţilor (4.256.000 de lei), transportul local (183.000 de lei) şi mare parte din suma dedicată transportului internaţional (6.855.000 de lei) şi promovarea festivalului (343.000 de lei).

Creşterea bugetului festivalului, a mai precizat deputatul PNL, a fost influenţată atât de creşterea cursului euro/ leu, precum şi de creşterea cheltuielilor de organizare.

Diferenţa de curs valutar între cursul la care a fost calculat bugetul, respectiv 4,65 lei şi 4,88 lei, cursul din prezent, la care se realizează schimburile valutare efectiv, reprezintă o diferenţă de aproximativ 2.720.000 de lei.

Preşedintele Comisiei pentru cultură din Cameră a mai subliniat că această situaţie poate cauza imaginii festivalului, care "riscă să îşi piardă credibilitatea ca eveniment de nivel internaţional", dar şi a Guvernului şi a Ministerului Culturii, în calitate de organizator al evenimentului.

"Vă solicit, domnule ministru, să rezolvaţi de urgenţă dificultăţile întâmpinate în organizarea acestui eveniment cultural internaţional organizat în România", a conchis Ştirbu, care aşteaptă un răspuns scris.

Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" va avea loc în perioada 31 august - 22 septembrie, în unsprezece oraşe din ţară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS