Ministerul Justiţiei a trimis Guvernului spre aprobare cele două proiecte de lege referitoare la Codurile penale

S.B.
Politică / 2 iunie

Ministerul Justiţiei a trimis Guvernului spre aprobare cele două proiecte de lege referitoare la Codurile penale

Ministerul Justiţiei a trimis, joi, Guvernului, spre aprobare, cele două proiecte de lege referitoare la Codurile penale, care pun în acord legislaţia cu Constituţia României, aşa cum a fost interpretată prin deciziile Curţii Constituţionale, informează news.ro.

Ministerul Justiţiei anunţă, joi, că a transmis Guvernului două proiecte de legi.

Este vorba despre:

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative;

Potrivit Notei de fundamentare, Legea nr. 286/2009 privind Codul penal a intrat în vigoare la data de 1 februarie 2014.

"Ulterior acestei date, Curtea Constituţională a pronunţat mai multe decizii de admitere a unor excepţii de neconstituţionalitate cu privire la texte din actul normativ menţionat. Legiuitorul a promovat deja intervenţii legislative pentru punerea în acord a legislaţiei cu o parte dintre aceste decizii, în vreme ce altele nu au fost urmate de demersuri legislative cu acest scop", se arată în document.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea altor acte normative.

Potrivit Notei de fundmentare, de la intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală (Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală), fiind sesizată cu excepţii de neconstituţionalitate, Curtea Constituţională a realizat analize aprofundate asupra unor instituţii reglementate în acest act normativ, pronunţând şi decizii de admitere a excepţiilor - unele dintre acestea fiind simple (extreme), iar altele intermediare (cu rezervă de interpretare).

"Unele dintre aceste decizii de admitere a unor excepţii de neconstituţionalitate au fost urmate de intervenţii legislative, realizate prin intermediul unor legi sau ordonanţe de urgenţă, prin care s-a realizat punerea în acord a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală cu Constituţia, aşa cum aceasta a fost interpretată prin decizii ale Curţii Constituţionale, dar pentru altele nu s-a realizat această punere în acord", se arată în documentul citat.

"O primă formă a textelor, elaborate în 2019 în cadrul Ministerului Justiţiei, a fost pusă, la finalul anului 2019 - începutul anului 2020, în discuţia grupului de lucru interinstituţional constituit la nivelul Ministerului Justiţiei, ce a avut ca obiect discutarea unor aspecte vizând modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, grup de lucru la care au participat reprezentanţi ai instituţiilor din sistemul judiciar (ÎCCJ, PÎCCJ, DNA, DIICOT, CSM, INM), grup care a lucrat asupra textelor iniţiale", anunţă MInisterul Justiţiei.

Sursa citată precizează că cele două proiecte de lege, rezultate în urma dezbaterilor din cadrul grupului de lucru, au fost supuse dezbaterii publice prin publicarea acestora pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei în data de 27.07.2021, respectiv 02.09.2021.

Ulterior încheierii dezbaterii publice, cele două proiecte de acte normative au intrat în faza de finalizare, prin analizarea propunerilor şi a observaţiilor primite.

"Ministerul Justiţiei a transmis cele două proiecte Consiliului Superior al Magistraturii, solicitând punctul de vedere al acestuia, care a fost emis în data de 01.04.2022. O parte dintre observaţiile primite din partea Consiliului Superior al Magistraturii au fost valorificate la finalizarea proiectelor", a mai precizat ministerul.

Instituţia menţionează că, separat, a demarat procedura de avizare interministerială, trimiţând proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative Ministerului Afacerilor Interne, care l-a avizat în data de 01.04.2022.

De asemenea, proiectele de lege au făcut obiectul unor consultări tehnice de lucru cu Comisia Europeană, în perioada aprilie-mai 2022.

"Proiectele nu fac parte din categoria celor pentru care se cere formal avizul Consiliului Superior al Magistraturii, cu toate acestea, în spiritul politicii de consultare a reprezentanţilor sistemului judiciar asupra politicilor sale publice adresate justiţiei, Ministerul Justiţiei a consultat Consiliul Superior al Magistraturii", anunţă Ministerul Justiţiei.

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9419
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9805
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0577
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6702
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.2533

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro