DIGI Comunications

MINISTERUL JUSTIŢIEIProiectele privind modificarea legilor justiţiei, gata pentru dezbatere publică

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 30 septembrie 2020

Proiectele privind modificarea legilor justiţiei, gata pentru dezbatere publică

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, va anunţa, astăzi, modificările propuse la legile justiţiei privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii, se arată într-un comunicat de presă emis de ministerul de resort. Propunerile privind acest pachet legislativ sunt făcute doar cu puţin timp înainte ca oficialii de la Bruxelles să prezinte raportul pentru anul 2020 privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru ţara noastră şi după ce preşedintele Klaus Iohannis a solicitat de mai multe ori, în ultima lună, ca Ministerul Justiţiei să pună în dezbatere publică respectivele proiecte de acte normative.

Klaus Iohannis afirma, în 26 august, că legile justiţiei au fost "ciuntite" de PSD, că social-democraţii au vrut să controleze justiţia, însă nu le-a ieşit, deoarece românii s-au exprimat la referendumul pe justiţie. Şeful statului adăuga că legile justiţiei corectate şi a solicitat Guvernului şi ministrului de resort să facă acest lucru.

"Sper că deja vom avea în această toamnă proiectele care să repare legile Justiţiei şi să dea procurorilor, judecătorilor posibilitatea să judece dosarele de corupţie restante", spunea Klaus Iohannis.

În 8 septembrie, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, declara că se lucrează la elaborarea modificărilor la legile justiţiei, acestea urmând a fi puse în dezbatere publică până la finalul lunii septembrie.

"După publicarea lor pe site, (...) Ministerul Justiţiei va organiza largi consultări cu asociaţiile profesionale ale magistraţilor, sindicatele grefierilor, Comisia Europeană, GRECO, etc., înainte de a fi transmise către Consiliul Superior al Magistraturii, unde, de asemenea, vor avea loc largi consultări şi discuţii pe marginea proiectelor", transmitea Ministerul Justiţiei, adăugând că va urmări "obţinerea unui parteneriat instituţional şi politic larg în susţinerea ulterioară a proiectelor în Parlament".

Printre dispoziţiile care ar trebui modificate se numără şi cele privind înfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie - aşa numita secţie specială - a cărei desfiinţare este cerută de raportul MCV pe anul trecut, de raportul GRECO din 2019 şi Opinia Comisiei de la Veneţia.

Amintim că, după ce Michal Bobek, avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, a argumentat săptămâna trecută că înfiinţarea secţiei speciale nu respectă dreptul european în materie, preşedintele Klaus Iohannis a spus în 23 septembrie:

"Aceste propuneri sunt, şi nu întâmplător, exact lucrurile pe care le-am spus şi eu, pe care le-a spus şi PNL, pe care le-a spus şi societatea civilă când PSD s-a apucat să distrugă legile justiţiei, încercând să pună mâna pe justiţie. Mă bucură că, iată, avocatul general de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene are exact aceeaşi opinie pe care am avut-o şi eu. Poate vă amintiţi, exact acestea au fost argumentele cu care am atacat, la vremea respectivă, modificările împinse de PSD la legile justiţiei. Este o încurajare pentru noi şi vă amintiţi că am spus acum câteva săptămâni că legile justiţiei în această toamnă trebuie să intre în discuţie şi trebuie să fie reparate. Eu voi insista şi cred că voi avea oarece succes ca, imediat după alegeri (n.r. - alegerile locale), de la Ministerul Justiţiei să apară propunerile pentru discuţia publică, baza discuţiei publice, pentru a repara legile justiţiei, pentru a reda viteză luptei anticorupţie, pentru a face procedurile transparente şi până la urmă pentru a garanta magistraţilor independenţa lor prevăzută în Constituţie".

Se pare că declaraţia preşedintelui a avut impact asupra ministerului de resort care a finalizat respectivul pachet de proiecte legislative. Acestea vor fi prezentate în această seară de ministrul Cătălin Predoiu, care în prealabil le va discuta astăzi, de la ora 13, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tălmăcit : nimic ; mega lipsă : LEGEA RĂSPUNDERI UNIVERSALE ( toți )......

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

09 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9212
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1382
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4671
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6712
Gram de aur (XAU)Gram de aur232.3306

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Garanti BBVA
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro