Ministrul Educaţiei recunoaşte că învăţământul autohton e departe de "media europeană"

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 6 octombrie

Sursă foto: Facebook / Ligia Deca

Sursă foto: Facebook / Ligia Deca

Învăţământul autohton se confruntă cu foarte multe probleme şi este foarte departe de pretenţiile de acum câteva decenii. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, în mesajul transmis de Ziua Mondială a Educaţiei, că educaţia din România "trebuie să închidă câteva decalaje majore, pentru a permite o apropiere de media europeană", iar unul din cele mai importante este cauzat de numărul mare de copii şi tineri care părăsesc şcoala înainte de finalizarea educaţiei obligatorii: "Ziua Mondială a Educaţiei este un prilej de bucurie şi de recunoştinţă faţă de toţi cei care au dăruit şi s-au dăruit necondiţionat pentru formarea noastră. Este o zi simbolică pentru recunoaşterea rolului pe care dascălii îl au în societate. Nu întâmplător, în limba engleză, denumirea acestei sărbători aduce în prim-plan profesorii: «World Teachers' Day». Puterea simbolică a zilei de astăzi este în deplină consonanţă cu acţiunile pe plan internaţional la care România a avut ocazia să ia parte în ultima perioadă. Eforturile din ultimele şase luni, în care România a coprezidat Action Track 3 în cadrul Summitului pentru Transformarea Educaţiei pe tema «Teachers, teaching and the teaching profession», au dat roade, mărturie stând faptul că Secretarul General Adjunct al ONU, Amina Mohammed, a anunţat constituirea Comisiei Internaţionale pentru Cariera Didactică". Potrivit ministrului Educaţiei, "profesorilor care ne-au ajutat să devenim noi, cei de azi, le datorăm preţuire şi respect, încredere şi sprijin", dar nu pot fi uitaţi "cei dintâi educatori ai copiilor - părinţii şi toţi cei care compensează, prin eforturile lor, ceea ce sistemul nu reuşeşte să facă aşa cum ne-am dori". Deca s-a referit la copiii din mediile dezavantajate, la cei în prag de abandon şcolar sau la stereotipurile şi prejudecăţile care se interpun, de multe ori, între unii tineri şi visurile lor. Ministrul a conchis: "Îmi este clar că educaţia din România trebuie să închidă câteva decalaje majore, pentru a permite o apropiere de media europeană. Unul din cele mai importante este cauzat de numărul mare de copii şi tineri care părăsesc şcoala înainte de finalizarea educaţiei obligatorii. Problema abandonului loveşte disproporţionat elevii din medii defavorizate, din mediul rural, din comunităţile sărace sau periferice. Copiii de origine romă sunt afectaţi în mod deosebit, fiind adesea la intersecţia mai multor dezavantaje. Vreau ca trecerea de la principiul egalităţii la cel al echităţii să fie garantată tuturor, indiferent de mediul de reşedinţă, de mediul socio-economic, de nevoile educaţionale speciale sau de orice alt criteriu. La mulţi ani tuturor, cu şanse egale şi cu visuri mari!". Agenda este plină, rămâne de văzut câte obiective vor fi bifate în mandatul actualului ministru.

Opinia Cititorului ( 10 )

 1. Visătoare dna ministru: valori europene,integrarea romilor, absenteismul școlar, ce mai " visuri mari " !

  1. Aceleasi clisee pentru cei "tineri cu duhul".

   aia nascuti batrani stiu mai bine

  Zici că-i scrie discursurile aceeași persoană de i le scrie lui Ciucă.

  Șansele sunt deja egale, dna ministru. Egale cu zero. Și visurile... Visurile pot fi oricât de mari că nu ne costă să visăm.  

  Vorbe goale și pierdere de timp. 

  Este un fel de Raluca Turcanu-2, adica o habarnista perfecta pentru bulversarea sistemului de invatamant din Romania !!!

  O sorosista din categoria moldovan , cea care spunea ca fotbalistii sa joace cu masca , mihaila etc . sorosistii au ca misiune sa distruga orice , educatie , sanatate , Romania in ultima instanta .

  Profesorii din preuniversitar sunt platiti cel mai prost din sistemul bugetar, Cu un presedinte fost profesor, O lichea. Dupa ''89 invatamantul a fost pus la pamant de acesti vanzatori de tara.

  1. Și cei din universitar sunt la fel. Cu excepția gradelor mari și a Conducerii, slăvită-i fie numele.

  Cine a auzit de aceasta duduie? Ce merite are sa ajunga Ministrul Invatamantului. PNL va disparea. Numai oameni de slaba calitate sunt pusi in functie sa execute orbeste ordinile primite.

  1. Are două merite evidente: (1) a fost consiliera Domnului nostru Președinte, (2) cel mai probabil ea a redactat aberația de proiect a dulapului ... aaa pardon ... a Domnului Președinte (P mare! vă rog nu ștergeți mesajul!). Celelalte merite posibil să le găsim pe la rude, tati, mami, unchiul etc. dacă înțelegi ce vreau să zic.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro