Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

MINISTRUL FINANŢELOR: "Raportul Comisiei Europene se referă la 2019. Dacă guvernele PSD ar fi luat măsuri, nu ne-am fi aflat aici"

D.B.
Politică /

"Raportul Comisiei Europene se referă la 2019. Dacă guvernele PSD ar fi luat măsuri, nu ne-am fi aflat aici"

Raportul Comisiei Europene (CE), prin care este justificată procedura de deficit excesiv, se referă la evoluţia din 2019, iar guvernele PSD au ignorat avertismentele legate de această problemă, în timp ce actualul Guvern va lua măsuri de scădere a deficitului, a spus, vineri, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

CE a anunţat că a adoptat un raport privind România, care analizează în ce măsură ţara respectă criteriul deficitului bugetar prevăzut de tratat. Din raport rezultă că România nu respectă criteriul deficitului definit în tratat şi că deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este, prin urmare, justificată.

Cîţu consideră că, dacă guvernele anterioare ar fi luat măsuri, această situaţie ar fi fost evitata.

"Dacă Guvernele PSD ar fi luat măsuri din timp, nu ne-am fi aflat astăzi în această situaţie. Se ştia încă de anul trecut că au crescut dezechilibrele, avertismentele au fost ignorate", a spus ministrul.

El a spus că actualul Guvern va lua măsuri pentru a corecta această problemă, atât în ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor, cât şi în ceea ce priveşte creşterea veniturilor bugetare.Ministrul a mai spus că nu se poate reveni la un deficit mai mic de 3% din PIB mai devreme de 2022, deşi CE ar fi dorit asta.

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat anul 2019 cu un deficit de 48,3 miliarde lei (10,18 miliarde euro), 4,6% din Produsul Intern Brut (PIB), peste ţinta de 3% agreată cu Uniunea Europeană (UE). România, prin Tratatul de la Maastricht, s-a angajat în faţa UE să respecte un deficit bugetar anual de maximum 3% din PIB.

În cazul depăşirii acestei ţinte, Comisia Europeană poate declanşa, în cazul României, procedura de deficit excesiv.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Daca penalistii nu s-ar fi opus masurilor guvernului PSD, daca returnarea taxei auto de prima inmatriculere si cu dobanzile care au dublat aceste sume nu ar fi fost date intr-o singura transa (ele au fost stabilite de un guvern PNL- de ce????? acum tac malc-- pentru ca acum vor sa o introduca iar tot un guvern PNL), daca tot PNL -istii nu ar fi dublat alocatia pentru copii(pe care tot ei au amanat-o in acest an) etc in mod sigur nu ar fi rezultat un asemenea deficit bugetar. Dar stiti cum e vorba " Nu se vede padurea din cauza paiului din ochi"

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS