Ministrul Justiţiei a prezentat un proiect de modificare a OUG 7

Ziarul BURSA #Politică / 4 martie 2019

Protest la Ministerul Justiţiei, faţă de OUG 7

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, i-a prezentat vineri premierului Viorica Dăncilă un proiect de modificare a OUG 7, care a modificat legile justiţiei şi a declanşat proteste masive în rândul magistraţilor.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, a anunţat, vineri, că, prin noul proiect de ordonanţă de urgenţă trimis de ministrul Justiţiei, se abrogă textele din OUG 7 privind delegările în funcţii şi condiţia bunei reputaţii, potrivit news.ro.

Savonea a spus că se va renunţa la criteriul bunei reputaţii pe baza căruia magistraţii puteau fi revocaţi din funcţii.

Preşedintele CSM a menţionat că o altă prevedere care va fi abrogată este cea referitoare la delegările în funcţii.

"Trebuie să spun că demersurile au fost iniţiate de către CSM din luna decembrie 2018, apoi am revenit în luna ianuarie 2019, pe două segmente: admiterea în magistratură şi concursurile de promovare în funcţie de execuţie şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Prima justificare era că starea resurselor din acest moment nu ne permite să formăm pe o durată de 4 ani judecătorii şi procurorii, la Institutul Naţional al Magistraturii, iar cea de a doua cerinţă are ca justificare mai multe texte care nu sunt corelate şi altele care sunt contradictorii în corpul Legii 303/2004. Mă refer la promovarea în funcţii de execuţie şi la ICCJ", a mai declarat Savonea, precizând că, în 18 februarie, Ministerul Justiţiei a înaintat proiectul de OUG pentru avizare. A doua zi era programată o şedinţă de plen, însă avizul nu a putut să fie emis, pentru că nu a fost timpul necesar pentru a putea fi lecturat proiectul şi pentru ca fiecare membru CSM să-şi exprime punctul de vedere. OUG 7 a fost adoptată în 19 februarie de Guvern şi a cuprins şi alte modificări decât cele solicitate de CSM, care au generat o serie de îngrijorări în rândul magistraţilor, a afirmat Lia Savonea.

Membrii CSM s-au reunit în plen, în 25 februarie, pentru a dezbate consecinţele OUG 7 şi măsurile pe care să le ia.

"Cu majoritate categorică, s-a decis să fie solicitată abrogarea dispoziţiilor din ordonanţa de urgenţă care nu erau propuse de Consiliu. Totodată, faţă de invitaţia formulată de premierul României, doamna Viorica Dăncilă, s-a decis ca eu, în calitate de preşedinte, să particip la această întâlnire", a explicat Savonea. Acesta a precizat că la discuţiile de la Guvern a susţinut poziţia CSM, exclusiv în limitele mandatului care i-a fost conferit.

În opinia Liei Savonea, noul proiect "aduce unele clarificări substanţiale".

CSM urmează să analizeze proiectul de ordonanţă de urgenţă şi să dea un aviz.

Procurorul şef al DNA, Călin Nistor, le-a cerut premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să dispună măsuri de urgenţă pentru numirea procurorilor şefi ai Secţiei de combatere a corupţiei şi Secţiei judiciară penală, la care delegările expiră în 22 de zile, iar CSM a respins cererile DNA de prelungirea a acestora, întrucât a intrat în vigoare OUG 7. "Se constată încă o dată că acest act normativ s-a emis fără a se avea în vedere situaţia concretă a funcţiilor de conducere vacante, existente la nivelul Ministerului Public. În opinia noastră, deblocarea acestei situaţii care este comună şi altor unităţi de Parchet nu se poate realiza decât prin abrogarea în totalitate a O.U.G. nr. 7/2019", arată DNA.

De menţionat că un protest faţă de OUG 7 era programat să aibă loc ieri, la ora 19;00, la Ministerul Justiţiei. Manifestanţii aveau în plan să plece în marş din Piaţa Victoriei. Şi actorii de la Teatrul Naţional intenţionau să protesteze în faţa instituţiei, cu banderole albe pe braţ. Organizatorii au anunţat că protestele vor continua până la abrogarea ordonanţei 7/2019 şi desfiinţarea Secţiei pentru magistraţi.

Actori de la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca au ieşit sâmbătă în faţa instituţiei înainte de spectacol, purtând banderole albe la mâini şi pancarte cu mesajele "Vrem un stat de drept" şi "Susţinem protestul magistraţilor".

Peste 10.000 de persoane au protestat şi în urmă cu o săptămână, în Piaţa Victoriei, împotriva ordonanţei de urgenţă care modifică legile justiţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro