Ministrul Mediului: Calitatea aerului nu trebuie să aibă culoare politică

(O.D.)
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 26 februarie 2020

Ministrul Mediului: Calitatea aerului nu trebuie să aibă culoare politică

Discuţiile legate de calitatea aerului pe care îl respirăm sunt tot mai intense, dar, deocamdată, acestea nu produc modificări sesizabile în ceea ce îl priveşte. Autorităţile trebuie să ofere cetăţenilor un aer curat pentru că populaţia nu mai are timp să aştepte, consideră ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cos­tel Alexe: "Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, cu toate carenţele ei, este singura acceptată ca şi furnizor de date în raport cu Comisia Europeană. Avem ceva lacune, cu suficient de multe zile pe an în care nu a funcţionat din cauza managementului prost. Astăzi, suntem într-un proces de modernizare, iar de la 148 de staţii cât are astăzi Reţeaua Naţională, vrem să mai avem 14 staţii cu bani de la Administraţia Fondului pentru Mediu, şi alte 17 cu bani prin POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare, n.r). Până la urmă nu ne interesează să arătăm noi Comisiei Europene că România face eforturi sau că stăm bine şi că avem mai puţin de 35 de zile depăşiri. Noi, ca stat şi Guvern, ne interesează să oferim cetăţenilor noştri măsurile pe care le impunem administraţiilor publice locale, să oferim cetăţenilor României un aer curat. Calitatea aerului nu trebuie să aibă culoare politică".

Ministrul Mediului a menţionat, în context, că nu este surprins de faptul că 23.000 de români mor în fiecare an din cauza poluării şi a calităţii precare a aerului, arătând, de asemenea, că în ţară nu prea s-a discutat des­pre acest fenomen: "Nu mă surprinde faptul că avem date conform cărora 23.000 de români mor în fiecare an în ţara noastră din cauza poluării şi a calităţii precare a aerului pe care îl respirăm. Nimeni din ţară nu şi-a pus această problemă... Nu o spunem noi ca minister, ci o spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii care are în spate inclusiv date de la Agenţia Europeană de Mediu. În România, trebuie să vă recunosc, că nu prea s-a discutat despre acest fenomen. Am avut posibilitatea ca, din noiembrie, de când am preluat mandatul la Ministerul Mediului, să deschidem sertarele cu toate problemele cu care se confruntă astăzi Româ­nia în ceea ce priveşte mediul. Unul dintre aceste dosare este pe calitatea aerului care, din păcate, de la an la an, am senzaţia că în marile oraşe este mai poluat".

Potrivit acestuia, cele trei administraţii publice locale vizate de procedura de infringement - Bucureşti, Braşov şi Iaşi - au realizate nişte planuri integrate de calitate a aerului, cu implementare până în 2022: "Populaţia nu mai are timp să aştepte, după cum ştiţi, am avut în ianuarie discuţii la minister cu reprezentanţii celor trei municipalităţi - Bucureşti, Braşov şi Iaşi, pe procedura de infringement. Cu Bucureşti suntem la Curtea Europeană de Justiţie şi doar aşteptăm verdictul. Toate aceste măsuri transmise de municipalitate către Comisia Europeană nu au mai convins şi în instanţă ne-au refuzat inclusiv dreptul de a ne apăra. De asemenea, am avut discuţii cu alte 10 oraşe mari din România unde în ultima perioadă s-au înregistrat aceste depăşiri, plus Consiliul Judeţean Prahova, unde situaţia este mult mai gravă pentru că avem poluare şi la Brazi, şi în Ploieşti. Cauza este industria de acolo. Preventiv, administraţiile publice locale trebuie să-şi facă planuri integrate de calitate a aerului, să facă raportul privind starea de sănătate a populaţiei, să nu ajungem în situaţia în care România să fie din nou în faţa Comisiei Europene, cu o nouă procedură de infringement sau două pe calitatea aerului. Din păcate, administraţiile publice locale şi-au făcut nişte planuri integrate de calitate a aerului - Bucureşti, Braşov şi Iaşi, cu implementare 2018 - 2022, dar populaţia nu mai are timp să aştepte, întrucât Comisia Europeană spune că şi o singură depăşire pe an nu ar trebui să se întâmple, darămite noi cu cele 35 de depăşiri...".

Acesta a adăugat că, în luna martie, va fi constituit un grup de lucru cu scopul de a fi creată o reţea comună de monitorizare a calităţii aerului în care să fie luate în calcul atât datele naţionale cât şi cele independente. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a participat, ieri, la "Dezbaterea despre calitatea aerului în marile oraşe", eveniment organizat de Ambasada Sustenabilităţii din România. Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că poluarea atmosferică constituie cel mai mare risc legat de mediu pentru sănătatea umană şi provoacă aproximativ 7 milioane de decese la nivel mondial, în fiecare an. În Uniunea Europeană (UE), poluarea aerului cauzează, în medie, peste o mie de decese premature pe zi, un număr de peste zece ori mai mare decât numărul de decese cauzate de accidente rutiere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0237
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8519
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.7888

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb