Ministrul Muncii îşi propune recalcularea pensiilor pe baza contributivităţii

A.P.
Politică / 15 ianuarie

Ministrul Muncii îşi propune recalcularea pensiilor pe baza contributivităţii

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, afirmă că îşi propune recalcularea pensiilor pe baza contributivităţii, însă subliniază că personalul Caselor de pensii care ar trebui să execute această operaţiune este unul subdimensionat, iar instituţiile nu au logistica necesară recalculării. Turcan susţine că şi-a propus accesarea de fonduri europene pentru cumpărarea de echipament informatic şi pentru suplimentarea personalului în vederea recalculării, scrie News.

"În preajma momentelor electorale s-a vorbit foarte mult despre o iluzie şi anume acea majorare de 40% care, de fapt, pe fond, acum trăgând linie, arată în continuare că mulţi politicieni au vândut iluzii deşarte, pentru că acea majorare de 40% este pe o lege publicată în anul 2019, dar gândită să intre în vigoare la 1 septembrie 2021, pentru a pregăti întregul sistem de pensii cu recalcularea a aproximativ 4,9 milioane de pensii. Păi (...) 4,9 milioane de pensii nu pot fi recalculate de azi pe mâine. Şi, de altfel, acea lege prevedea o perioadă în care se actualizau toate pensiile, deci practic se pregăteau dosarele, ca după aceea să se aplice o nouă formulă. Dar, pentru a pregăti toate dosarele, aproximativ 6.000 de dosare pe fiecare casă de pensii, aveam nevoie de aproximativ o mie de oameni în plus în sistemul caselor de pensii, plus echipamente şi softuri care să facă compatibile bazele de date. Nu s-a întâmplat absolut nimic", a declarat Raluca Turcan, joi seară, la Antena 3.

Aceasta a subliniat că la nivelul Caselor de pensii există, pe de o parte, deficit de personal, iar pe de altă parte acestea nu au nici echipamentele necesare procesului de recalculare.

"În momentul de faţă, aşa cum sunt casele de pensii, sunt cu un deficit de personal de aproximativ 500 de persoane, între 500 şi 1.000 şi de asemenea nu au toată aparatura, toate echipamentele digitale necesare. Politicieni aproape seară de seară propagau ideea majorării pensiilor (...) S-au vândut aceste iluzii de o majorare de 40%, dar tot procesul în sine de pregătire a recalculării pensiilor a fost pur şi simplu ignorat. (...) Da, vom recalcula pensiile, dar le vom recalcula temeinic, astfel încât să nu existe erori, astfel încât să aibă la bază principiul contributivităţii (...) şi în acelaşi timp cu o formulă care să asigure plata pensiilor pe termen lung, însoţită de creşterea puterii de cumpărare", a adăugat ministrul Muncii.

Întrebată dacă ia în calcul externalizarea acestui serviciu, Raluca Turcan a răspuns că procedura ar fi "un pic mai complicată", având în vedere să se lucrează cu date confidenţiale, cu caracter personal.

"M-am gândit să valorificăm fondurile europene pentru acest proces", a explicat ea.

Ministrul a spus că a discutat cu ministrul Fondurilor Europene pentru ca echipamentul informatic şi o suplimentare de personal să poată fi decontate din fonduri de la UE.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. A descoperit ,, apa rece " : contributivitatea ....ura...ura...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dezbaterea online “Exporturile, în primul rând!”
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

05 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8831
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0924
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4065
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6478
Gram de aur (XAU)Gram de aur223.0612

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
HackITall2
Women Professionals in the Automotive Industry
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro