Ministrul Novak a vorbit în Parlament despre zeci de medalii la Olimpiadă

O.D.
Ziarul BURSA #Sport / 10 noiembrie 2022

Sursă foto: Facebook / Eduard Novak

Sursă foto: Facebook / Eduard Novak

Sportul autohton trăieşte din amintiri şi din speranţele pentru un viitor mai bun. Din ultimele îşi trag energia şi cei care se ocupă de acest domeniu, deşi în cazul lor ar mai fi nevoie şi de chestiuni ceva mai concrete. Ministrul Sportului, Eduard Novak, a declarat în şedinţa comună a Comisiilor pentru tineret şi sport din Senat şi Camera Deputaţilor, unde a fost dezbătută Strategia Naţională pentru Sport, că România ar trebui să obţină în jur de 20-25 de medalii la o ediţie a Jocurilor Olimpice. Potrivit lui Novak: "La nivel de sport performanţă, anul acesta a fost unul special în care sau obţinut medalii la campionatele mondiale de seniori, dar asta nu înseamnă că suntem pe o linie stabilă.

Îmi doresc ca 10-11 sporturi individuale să poată aducă două-trei medalii la Jocurile Olimpice. Asta este valoarea noastră, în jur de 20-25 de medalii, asta ar trebui să obţinem".

În ceea ce priveşte sportul în şcoală, Novak a afirmat că şi-ar dori ca elevii să aibă posibilitatea zilnic să desfăşoare activităţi fizice: "Sportul în şcoală, având în vedere că avem foarte puţine ore de sport, doar trei sporturi sunt predate. Copiii nu mai sunt atât de activi, suntem primii în privinţa obezităţii şi suntem ultimii în Europa la sport în şcoală. Trebuie să introducem în curriculă mai multe sporturi. Obiectivul nostru este ca în 10 ani copiii noştri să aibă o activitate sportivă zilnică. Dacă nu vom ajunge măcar la o oră de activitate fizică zilnică în şcoli, să avem măcar activităţi în care copiii să poată practica mişcarea".

Novak a vorbit despre necesitatea prioritizării sporturilor în funcţie de potenţialul de medalii pe care îl pot obţine: "Trebuie să avem o decizie politică guvernamentală şi eu îmi doresc în această strategie ca sportul să devină o prioritate naţională. Ca să putem avea o dezvoltare unitară, trebuie să avem o listă de sporturi prioritizate. Aceste sporturi prioritare pot da o direcţie foarte clară, acesta va fi scheletul, vom construi pe lângă aceste sporturi. Această listă de sporturi prioritare este construită în baza unor analize statistice, cu posibilităţi de obţinere a medaliilor. În prima fază ne dorim să progresăm în aceste sporturi, să ştim foarte bine cât investim şi ce investim, să avem o direcţie foarte clară în viitor". Totodată, Novak a precizat că 90% dintre sportivii tineri renunţă la performanţă la vârsta de 18 ani, din cauza faptului că nu au loc în echipe: -"Avem nevoie de descentralizarea în sport, e un subiect discutat de mai mult timp. România este între ultimele ţări cu aceste structuri, cluburile de stat, care sunt imposibil de revitalizat. Şi noi trebuie să urmăm trendul european. Ştiu că am creat un şoc cu acei 40% sportivi români într-o echipă, dar 90% dintre copii ies din sistem în acest moment. După 18 ani, 90% dintre jucătorii de handbal se lasă la 18 ani pentru că nu au loc să joace în echipe".

În cadrul dezbaterilor, mai mulţi parlamentari i-au reproşat lui Novak faptul că Strategia Naţională pentru Sport nu include niciun fel de "element de identitate naţională", ministrul motivând prin faptul că a fost prezentat un draft al documentului, care va fi îmbunătăţit. Printre aspectele negative sesizate de parlamentari s-a numărat şi lipsa unor consultări în ceea ce priveşte elaborarea Strategiei Naţionale pentru Sport şi în cadrul celor două comisii de specialitate ale Parlamentului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro