MINISTRUL SĂNĂTĂŢII:"În lunile iulie, august şi septembrie, costurile cu energia şi gazele în spitale au crescut cu peste 50%"

V.G.
Politică / 8 noiembrie 2022

"În lunile iulie, august şi septembrie, costurile cu energia şi gazele în spitale au crescut cu peste 50%"

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că în lunile iulie, august şi septembrie au crescut costurile cu energia eletrică şi cu gazele în spitale cu peste 50% şi a menţionat că în sezonul rece aceste facturi pot să crească şi mai mult, potrivit News.ro.

Alexandru Rafila a fost întrebat, astăzi, într-o conferinţă de presă, dacă sunt probleme cu stocurile de materiale sanitare în spitale.

"Am apelat atât la unităţile din subordinea Ministerului Sănătăţii, cât şi la consiliile judeţene să facem o radiografie a creşterii costurilor cu energia în trei luni: iulie, august şi septembrie. La energie electrică spitalele au plătit mai mult cu 45% în iulie, 45% în august şi 47% în septembrie. Pentru gaze naturale au plătit mai mult cu 72% în iulie, cu 106% în august şi cu 78% în septembrie. Situaţia cumulată costuri total energie şi gaze, pentru că proporţiile sunt diferite în funcţie de spital - 50% în iulie, 53% la sută în august şi 55% în septembrie. Astea sunt cifrele pentru trimestrul trei. Acum intrăm în sezonul rece şi evident aceste decalaje pot să crească. O să facem o propunere concretă Guvernului sau o să prezentăm câteva soluţii pe care le vedem noi de la Ministerul Sănătăţii", a declarat Rafila.

El a menţionat că dacă una dintre cele trei componente legate de cheltuielile unui spital se dezechilibrează, atunci pot fi afectate achiziţiile pentru medicamente şi materiale sanitare.

"Cheltuielile unui spital au trei componente importante. Este vorba de componenta de personal care este cea mai mare şi care, conform legii, nu ar trebui să depăşească 70% din cheltuielile spitalului. Există componenta legată de utilităţi şi mai există o componentă care este foarte importantă pentru că oferă materialele sanitare şi medicamentele pentru pacienţi. Dacă una dintre aceste componente se dezechilibrează, mă refer la cea pentru utilităţi, evident că la salarii nu ai cum să reduci cheltuielile, în mod evident sunt afectate cheltuielile materiale pentru medicamente şi materiale sanitare. Am făcut această evaluare pentru a evita o situaţie care ar putea să fie periculoasă în ceea ce priveşte aprovizionarea corespunzătoare a spitalelor şi o să înaintăm Guvernului o propunere în acest sens", a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

 1. Deci in spitale banii se impart astfel ;

  - cca. 70 % salarii 

  - cca. 10 % utilitati si mentenanta 

  - 10 % ptr.bolnavi alimente,investigatii, 

  medicamente si aparatura. 

  Multumin statului ca scapa repede de

  bolnavi si varstnici 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro