MIPE a publicat proiectul OUG pentru acordarea granturilor pentru investiţii

F.D.
Politică / 25 mai

MIPE a publicat proiectul OUG pentru acordarea granturilor pentru investiţii

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a lansat în consultare, astăzi, proiectul de Ordonanţă de urgenţă care va reglementa acordarea granturilor pentru investiţii în activităţi productive, potrivit unui comunicat de presă.

Prin publicarea acestui proiect, MIPE răspunde solicitărilor mediului de afaceri, această măsură fiind una aşteptată de reprezentanţii IMM-urilor în condiţiile în care primele demersuri pentru acordarea de granturi pentru investiţii au fost făcute în anul 2020.

Propunerea de act normativ vizează adoptarea de urgenţă a măsurilor de sprijin sub formă de granturi pentru investiţii necesare capacităţilor de prestare de servicii şi granturi pentru investiţii necesare retehnologizării, cu respectarea prevederilor legale în domeniul ajutorului de minimis şi ajutorului de stat.

Pentru sprijinirea IMM-urilor afectare de criza sanitară sunt propuse două măsuri şi anume:

I.Măsura 4.1.1-1 Granturile pentru investiţii necesare capacităţilor de prestare de servicii se acordă pe proiect şi beneficiar, sub forma de ajutor de minimis

Fonduri alocate: 58.823.529 euro, din care 50.000.000 euro FEDR-REACT EU şi 8.823.529 euro cofinanţare de la bugetul de stat

Valoarea grant: min. 50.000 euro - max. 200.000 euro

Ce firme vor putea beneficia de ajutorul de minimis: IMM-urile care îşi desfăşoară activitatea în Clasa P - Invăţământ, Clasa Q - Sănătate şi asistenţă socială, Clasa R - Activităţi de spectacole, culturale şi recreative

Beneficiari estimaţi: 600 entităţi

II.Măsura 4.1.1-2 Granturile pentru investiţii necesare retehnologizării, sub formă de ajutor de stat

Fonduri alocate: 352.941.176 euro, din care 300.000.000 euro FEDR-REACT EU şi 52.941.176 euro cofinanţare de la bugetul de stat

Valoare grant: între 50.000 euro şi 500.000 euro, în limita de cinci ori cifra de afaceri realizată în anul 2019

Firmele ce vor putea beneficia de ajutorul de stat:

IMM-uri care îşi desfăşoară activitatea în domenii din Clasa C - Industria Prelucrătoare (fără codurile 11 fabricare băuturi, 12 fabricare tutun şi 254 fabricarea armamentului şi muniţiei); Clasa F - Construcţii; Clasa G - Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor; Clasa H - Transport şi depozitare; Clasa I - Hoteluri şi restaurante.

Proiectul OUGpoate fi consultat pe site-ul MIPE, la următorul link: https://mfe.gov.ro/oug-4-1-1/. Propuneri şi recomandări pe marginea proiectului de act normative pot fi transmise la adresa de email: acte.normative@mfe.gov.ro.

În context, reamintim faptul că tot din Programul Operaţional Competitivitate, MIPE finanţează acordarea microgranturilor şi granturilor pentru capital de lucru destinate enităţilor din sectorul agroalimentar, măsură ce face parte din pachetul "Sprijin pentru România", adoptat de Guvernul României în vederea atenuării efectelor negative ale crizei economice atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru populaţie.

Microgranturile vor fi acordate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în parteneriat cu Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), iar granturile vor fi acordate de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), în parteneriat cu agenţiile pentru întreprinderi mici şi mijlocii, atragere de investiţii şi promovare a exportului (AIMMAIPE).

MAT va lansa apelul pentru contractarea de granturi joi, 26 mai. Informaţii suplimentare pe site-ul acestei instituţii, aici. De asemenea, MAT a publicat şi Manualul de utilizare a platformei IMM Recover, disponibil aici.

Reamintim faptul că atât cererile pentru contractarea de granturi, cât şi cele pentru microgranturi vor fi depuse în platforma IMM Recover.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu bani gratis .....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

01 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9461
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7286
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9311
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7088
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.0029

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro