MIRCEA GEOANĂ:''NATO va lua o decizie privind trupele din Afganistan când vom avea toate elementele''

G.U.
Politică / 19 februarie

''NATO va lua o decizie privind trupele din Afganistan când vom avea toate elementele''

NATO aşteaptă în perioada următoare finalizarea procesului de revizuire al noii administraţii americane privind acordul între SUA şi talibani şi miniştrii vor fi convocaţi pentru o eventuală decizie atunci când vor exista toate elementele necesare, a declarat astăzi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, conform Agerpres.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat joi seară că NATO nu a luat nicio "decizie finală" privind retragerea forţelor sale armate din Afganistan până la 1 mai, aşa cum prevedea acordul SUA cu talibanii încheiat în februarie 2020.

"Nu am luat o decizie finală asupra viitorului prezenţei noastre. Dar pe măsură ce termenul de 1 mai se apropie, aliaţii din cadrul NATO vor continua să se consulte îndeaproape şi să se coordoneze în următoarele săptămâni", a declarat Stoltenberg la finalul unei videoconferinţe a miniştrilor apărării din ţările NATO.

"Aşteptăm în următoarele câteva zile şi finalizarea procesului de revizuire pe care noua administraţie îl are faţă de acordul dintre SUA şi talibani, faţă de procesul de pace. În continuare, preferinţa noastră este de a încuraja şi sperăm să putem fi un factor de încurajare pentru ca dialogul interafgan de la Doha să conducă la rezultatele scontate, la o pace durabilă şi evident la un Afganistan care să rămână stabil, predictibil şi care să nu mai poată oferi în viitor sanctuar pentru operaţiuni sau organizaţii teroriste", a declarat vineri Mircea Geoană în cadrul unui briefing online pentru jurnaliştii români.

"Rămâne un subiect foarte important, miniştrii vor fi convocaţi probabil pentru o eventuală decizie atunci când vom avea toate elementele adunate", a mai spus secretarul general adjunct al NATO.

În context, înaltul oficial NATO a precizat că Alianţa Nord-Atlantică oferă, în ţări precum Irak şi Afganistan, "un meniu a la carte", respectiv asistenţă care pleacă de la solicitările partenerilor.

"În sine, faptul că NATO este perceput tot mai mult ca o organizaţie care ajută consolidarea, întărirea fundamentului statalităţii, suveranităţii şi independenţei acestor parteneri ai noştri, cu atât percepţia despre Occident este posibil să se îmbunătăţească. Pentru că de foarte multe ori există o propagandă extrem energică împotriva Occidentului politic şi indiferent dacă este vorba de NATO, sau de UE, sau de fostele puteri coloniale există foarte mult narativ folosit în mod abundent împotriva noastră", a declarat Geoană.

El a afirmat că, pentru a combate această percepţie, este nevoie de gesturi de solidaritate şi respect, informează Agerpres.

"Credem că a arăta că suntem solidari, că suntem respectuoşi faţă de dorinţele şi nevoile partenerilor noştri, că îi tratăm pe picior de egalitate, că nu avem niciun fel de aroganţă în modul în care îi abordăm este un lucru pozitiv şi care în timp va conduce şi la o percepţie colectivă modificată în bine faţă de ceea ce înseamnă intenţiile noastre reale, care sunt acelea de a vedea vecinătăţi stabile (...)", a mai spus secretarul general adjunct al NATO.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. Bai Geonica, pan' la urma care este dragostea ta: NATO sau Mihaela? Hotaraste-te odata!

  s-a intors lumea pe dos 

  diplomat rus facea referiri si amenintari voalate din "arta razboiului" la adresa UE "daca vrei pace , pregateste-te de razboi" 

  si un secretar general adjunct al NATO (nu mai este o forta militara ci diplomatica?) da mesaje de politete si elucubratie respectuoasa  

  Noaptea mintii

  "vecinatati stabile" se refera la Transnistria sau peninsula ocupata "cu propaganda diplomatica"? 

  1. daca nici cu un roman intr-o functie atat de respectata in cadrul NATO nu vedem rezultate de impunere a legii si al tratatelor internationale in zona Sud Est Europeana inclusiv in Marea Neagra si ne dam cu parerea in Middle East ..atunci suntem praf si ne-am ratat sansa ca de fiecare data fiindca suntem condusi de losers

  Geoană e un băiat de carton sau mai bine spus un fel de angajat disperat sa ajungă și el un lider la ceva - a strâns eșecuri peste eșecuri la primărie, la președinție, acum e unde trebuie - de la jucăria lui Năstase, apoi a lui Vântu, acum e jucăria altora la NATO. Totuși comunistul Iliescu l-a evaluat corect - un prostănac.

  1. Adevarat 100%!

  despre ce vorbim?

  "Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat joi seară că NATO nu a luat nicio "decizie finală" privind retragerea forţelor sale armate din Afganistan până la 1 mai, aşa cum prevedea acordul SUA cu talibanii încheiat în februarie 2020." 

  SUA a facut acord cu talibanii care au urmatoarele  

  Interdicții impuse? : 

  interzicerea utilizării camerelor foto, video și a altor mijloace de înregistrare 

  interzicerea folosirii televiziunii, Internetului, cinematografelor 

  interzicerea ceremoniilor și festivitatilor, cu excepția celor prilejuite de instituirea calendarului solar. 

  muzica este interzisă, cu exceptia cântarii versurilor din Coran. 

  femeile trebuie să se acopere cu burka 

  Practici în Afghanistan 

  aplicarea unor pedepse prin amputarea unor membre pentru fapte mai puțin grave 

  execuții publice

  arestarea persoanelor cu conduita și ținuta necorespunzătoare (exemplu: bărbații cu barba prea scurtă) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dezbaterea online “Exporturile, în primul rând!”
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

05 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8831
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0924
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4065
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6478
Gram de aur (XAU)Gram de aur223.0612

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
HackITall2
Women Professionals in the Automotive Industry
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro