MIŞU NEGRIŢOIU: "Bursa nu se poate dezvolta pe baze sustenabile dacă nu are piaţă de retail"

L.B.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 martie 2016

Lucian Anghel, BVB: "Educaţia financiară ar putea face mulţi români mai bogaţi"

Bursa nu se poate dezvolta pe baze sustenabile dacă nu are piaţă de retail, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), vorbind despre ce înseamnă dezvoltarea Bursei în România: "ASF este conştientă că dezvoltarea pieţei de retail şi dezvoltarea pieţelor financiare nebancare în România se bazează pe educaţie, drept pentru care a lansat un ambiţios program de educaţie financiară. Am făcut şi proiecte-pilot într-un parteneriat cu Ministerul Învăţământului, începând cu Bucureştiul, am continuat cu Iaşi, Cluj şi ne îndreptăm spre Timişoara. Resursele noastre fizice sunt limitate şi am intrat în spaţiul virtual. Recent am lansat pe site-ul ASF o secţiune dedicată educaţiei financiare. Nu contează ce vârstă ai, contează când începi să te joci pe Bursă".

Educaţia financiară este un element care ar putea face mulţi români mai bogaţi şi i-ar determina să aibă încredere în modul în care-şi gestionează avuţia, consideră Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti. Domnia sa a declarat recent: "În şcoală, în general, avem foarte multe probleme şi exerciţii de făcut şi nu ştiu câte dintre ele ne vor ajuta complet pe viitor. Avem foarte puţine legate de partea financiară, de cum să ne gestionăm finanţele. Cu cât educaţia financiară se dezvoltă mai mult, cu atât vom avea şansa să avem un viitor mult mai bun ca ţară".

Global Money Week (GMW) este o sărbătoare a conştientizării valorii banilor care se desfăşoară în această săptămână. Scopul acesteia este de a le preda copiilor şi tinerilor, prin activităţi interactive şi distractive, noţiuni despre bani, economisire, mijloace de trai, găsirea unui loc de muncă sau cum să devină antreprenori. În fiecare an, comunităţi întregi îşi unesc eforturile pentru îmbunătăţirea percepţiei asupra banilor, înlăturarea politicilor financiare învechite şi pentru a le oferi tinerilor instrumentele şi inspiraţia necesare pentru a-şi modela propriul viitor. GMW are loc anual, în a doua săptămână a lunii martie. Evenimentele sunt organizate de şcoli, universităţi, ministere, instituţii financiare, membri ai societăţii civile, cât şi de tineri din întreaga lume. Global Money Week este iniţiată şi coordonată de Child & Youth Finance International (CYFI).

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. cand vedem banii pe legea 151, sefule?sa avem cu ce participa la proiecte...stz, elgs mai fac opp?

  cum adica, domnu' Misu, investitorii se joaca pe bursa? Da' ce dom'ne, Dvs sunteti arbitru de basket. Ia bagati-va mintile-n cap si treceti la treaba. Slab, slab de tot mai sunteti. Cum naiba v-au pus aia atatia ani la ING? Aveati, sigur, alte "daruri"

  degeaba faceti turnee de propaganda, daca nu se respecta drepturile actionarilor minoritari, nu este transparenta in situatiile financiare si sunteti incapabili sa documentati si sanctionati tranzactiile pe baza informatiilor confidentiale

  Aceste sezatori reprezinta mediul perfect in care niste tovarasi isi bat joc de auditoriu,format in principal din jurnalisti.Acestia nu reusesc sa aduca dezbaterea la concret si lasa tovarasii sa recite discursul pregatit.

  'Tovarasul Misu,cum ati aprobat OPP la VESY,cu documente depuse mult timp dupa expirarea termenului de 2 luni,la un pret care trebuia determinat altfel odata expirat termenul?' 

  Asa trebuia sa sune o intrebare care sa explice ca de la microfon se spun numai tampenii care nu au legatura cu jungla in care sunt chemati investitorii de retail.Sa se enunte cauzele pentru care acestia nu vor mai veni pe BVB,cu toate sindrofiile lor de doi bani speranta. 

  Ori alta intrebare.'Ce sa caute investitorul de retail pe BVB daca ASF ia banii pe tranzactii dar il trimite in instanta cand emitentii isi bat joc de el pe L151 ?'. 

  Pe asa-zisa piata reglementata,emitentii fac OPP dupa cateva semestre in cel mai fericit caz cand termenul e de doua luni.Cand catadicsesc sa le faca ,pretul este stabilit complet pe langa lege.Cum sa mai ai nesimtirea sa ceri investitorilor de retail sa vina pe BVB?Ce sa mai zicem de AERO care deja se vede ca e rasdaq redenumit,metehnele cu raportarile sunt fix aceleasi.

   

  1. La VESY cu tot pretul in bataie e joc este totusi dat ceva actionarului fraier,in schimb la multe alte societati trocul facut intre actionarii majoritari si ASF a condus la executarea minoritarilor in stil mafiot.

   Toti cei prezenti in piata de capital romaneasca stiu aceste lucruri si se intreaba totusi cand se va afla adevarul? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Digitalizarea României”
csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

05 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9264
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8175
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0450
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8439
Gram de aur (XAU)Gram de aur276.7076

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro