Natalia Intotero a depus două proiecte în Parlament

S.B.
Politică / 14 mai

Natalia Intotero a depus două proiecte în Parlament

Ministra Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia-Elena Intotero, în calitatea sa de deputată în Parlamentul României a depus două proiecte de lege, unul prin care este propus ca 2025 să fie declarat Anul Naţional al Copilului, iar al doilea reglementează participarea copiilor în procesele decizionale din administraţia publică centrală şi administraţia publică locală, informează news.ro.

"România este acasă pentru aproape 4 milioane de copii, iar 1 din 5 cetăţeni români este copil. Copiii reprezintă viitorul societăţii noastre şi este impetuos necesar să le asigurăm un mediu favorabil pentru dezvoltare şi afirmare. Într-o lume în continuă schimbare, este esenţial să le acordăm copiilor nu doar protecţie şi îngrijire, ci şi posibilitatea de a-şi exprima opinia şi de a fi implicaţi în procesele decizionale care îi afectează direct", a declarat ministra Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia-Elena Intotero, conform comunicatului de presă al instituţiei.

Astfel, prin instituirea anului 2025 ca "An Naţional al Copilului", sunt prevăzute o serie de direcţii de acţiune, printre care organizarea de manifestări dedicate dezvoltării sociale, educaţionale, culturale şi civice ale copiilor, alocarea de fonduri specifice pentru susţinerea acestor iniţiative şi prioritizarea investiţiilor în infrastructura destinată copiilor. În contextul "Anului Naţional al Copilului", toate concursurile de proiecte destinate activităţilor non-profit, finanţate de autorităţile locale în baza Legii nr. 350/2005, vor include obligatoriu o componentă dedicată copiilor. Această componentă va avea ca obiectiv promovarea dezvoltării lor armonioase, a accesului la educaţie, la activităţi culturale, sportive şi de timp liber, precum şi protecţia drepturilor copilului.

Administraţia publică centrală şi locală vor fi obligate să îi consulte pe copii în procesul decizional, dacă Parlamentul va aproba cele două proiecte de lege.

Cel de-al doilea proiect de lege reglementează participarea copiilor în procesele decizionale din administraţia publică centrală şi administraţia publică locală. Proiectul prevede ca până la finalul anului 2025, Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, Consiliile Judeţene şi municipiile reşedinţă de judeţ vor publica, pe paginile de internet ale acestora, prezentarea generală a instituţiei, respectiv obiectivele pentru anul în curs şi oportunităţile de implicare, într-un limbaj prietenos pentru copii, ce va fi elaborat în consultare cu copii. De asemenea, pentru a asigura pregătirea, reprezentativitatea şi diversitatea opiniilor copiilor în consultările organizate, autorităţile vor desemna un responsabil pentru participarea copiilor care va colabora cu şcolile, organizaţiile societăţii civile, inclusiv cele de tineret, organizaţii internaţionale şi alte entităţi relevante pentru a identifica şi încuraja participarea unui spectru larg de copii, inclusiv a celor din medii defavorizate sau grupuri minoritare.

"Întrucât a fost un efort de echipă şi pentru că cele mai bune iniţiative reflectă o arie mai largă de expertiză, mulţumesc UNICEF, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale Pentru Copil şi World Vision. Mulţumesc organizaţiei Salvaţi Copiii România. Mulţumesc tuturor pentru contribuţiile avute în conturarea proiectului legislative. Copiii nu sunt doar beneficiarii deciziilor de astăzi, ci şi factori decisivi pentru o dezvoltare sustenabilă. Prin urmare, este esenţial să le oferim şi ocazia de a-şi exprima opiniile, de a învăţa despre drepturile lor şi despre responsabilitatea civică şi de a participa activ în procesele care le modelează prezentul şi viitorul. Sper că toţi colegii parlamentari, indiferent de partidul din care provin, vor vota cele două iniţiative legislative, dând astfel ocazia celor mici de a contribui la deciziile care privesc viitorul lor", a completat Intotero, potrivit sursei citate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cum să pui un copil fără drept de vot până la vârsta de 18 ani la masa deciziilor din administrația publică centrală și administrația publică locală?

    Vou sunteți sănătoși la cap? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb