Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

NATO, BĂGATĂ ÎN ŞEDINŢĂ DE DECIZIA LUI TRUMPCer închis de disputa dintre SUA şi Rusia

I. Ghe.
Internaţional /

Cer închis de disputa dintre SUA şi Rusia

Ambasadorii ţărilor membre NATO se întâlnesc, astăzi, într-o reuniune de urgenţă după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA se retrage din tratatul internaţional "Cer Deschis" din cauza încălcării acestuia de către Rusia, anunţă Agenţia France Presse.

Conform Secretarului de Stat, Mike Pompeo citat de AFP, retragerea Statelor Unite din tratat ar urma să fie "efectivă în şase luni".

"Rusia n-a respectat tratatul şi pentru că nu are de gând să îl respecte, ne vom retrage din acesta", a declarat Donald Trump, în urmă cu o zi.

Printre încălcările tratatului denunţate de Casa Albă, se numără, conform purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman, două interdicţii impuse de ruşi. Kremlinul împiedică avioanele NATO să se apropie la mai puţin de 500 km de enclava rusă Kaliningrad, situată între Lituania şi Polonia, şi să survoleze, pe o distanţă mai mare de 10 km, frontiera dintre Rusia şi Georgia.

Este al treilea acord internaţional militar pe care îl denunţă Donald Trump, după ce, în 2018, SUA s-a retras din tratatul internaţional privind programul nuclear irakian, iar anul trecut s-a retras din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară de Acţiune (INF), tot din cauza nerespectării acestuia de către puterea de la Kremlin.

La rândul său, Rusia a denunţat retragerea americanilor drept o "lovitură dată fundamentului securităţii europene şi intereselor esenţiale de securitate ale aliaţilor din NATO". Oficialii de la Kremlin acuză SUA că a sabotat în ultimii 20 de ani, din cauza propriilor interese, acest tratat, menit să menţină pacea şi securitatea în Europa.

Tratatul - la care au aderat 35 de ţări, printre care şi România - permite survolul teritoriilor respective de către aeronave de observaţie neînarmate.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS