NATURA, OTRĂVITĂ Europa produce 25,8 milioane de tone de deşeuri din plastic

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea /

Europa produce 25,8 milioane de tone de deşeuri din plastic

Activităţile umane produc daune majore mediului înconjurător. Natura este practic otrăvită cu deşeuri, în special cu cele din plastic, care se degradează foarte greu. La nivelul Uniunii Europene au început să fie luate măsuri drastice pentru a limita daunele.

Ministerul Apelor şi Pădurilor sus-ţine, într-un comunicat, că aproximativ 25,8 milioane de tone de deşeuri din plastic sunt generate de Europa în fiecare an, din care doar 30% sunt colectate pentru reciclare.

Consiliul UE a adoptat măsurile propuse de Comisia Europeană (CE) menite să reducă deşeurile marine provenite de la cele zece articole din plas-tic de unică folosinţă care se găsesc cel mai frecvent pe plajele europene, precum şi echipamentele de pescuit abandonate şi materialele plastice oxodegradabile. Legat de această temă, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a prezidat, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, o reuniune informală a miniştrilor mediului din statele membre ale Uniunii Europene: "Este nevoie urgent să se găsească soluţii la problemele de mediu care umbresc astăzi producţia, utilizarea şi consumul de materiale plastice. Milioanele de tone de deşeuri de plastic care ajung în fiecare an în oceane sunt unul dintre semnele cele mai vizibile şi mai alarmante ale acestor probleme şi provoacă o îngrijorare crescândă. Am ales această tematică pentru dezbatere deoa-rece deşeurile din plastic şi microplastic reprezintă o provocare a acestui secol, iar sursa principală o reprezintă uscatul, de unde ajung, în final, transportate de râuri, în mări şi oceane.

Eforturi comune ale tuturor factorilor implicaţi şi o cooperare mai bună între producători, reciclatori, comercianţi, consumatori şi factori de decizie vor conduce la reducerea pagubelor ecologice generate mediului acvatic al râurilor şi mediului marin şi al pagubelor economice pentru comunităţile costiere, turism şi pescuit". La finalul reuniunii, ministrul Apelor şi Pădurilor a subliniat faptul că este necesară identificarea de acţiuni şi măsuri care să fie întreprinse suplimentar la nivel naţional şi european, în contextul economiei circulare: "Aşa cum anumiţi colegi au subliniat în intervenţiile avute, îmbunătăţirea conştientizării publicului este esenţială pentru controlul poluării apei cu plastice/microplastice, iar o monitorizare continuă ne va face să ţinem seama de particularităţile regionale şi socio-economice specifice. Pe de altă parte, diseminarea exemplelor de bune practici privind coordonarea dintre autorităţile responsabile de gestionarea deşeurilor şi cele responsabile de gestionarea apelor ne vor sprijini pe toţi să identificăm noi soluţii şi măsuri pentru a atinge o stare bună a apelor în cel mai scurt timp".

Evenimentul, organizat în contextul exercitării de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, a reunit miniştri pentru mediu din statele membre UE, statele AELS şi statele candidate la aderarea UE, precum şi comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit - Karmenu Vella, reprezentanţi ai Secretariatului General al Consiliului, directorul executiv al Agenţiei Europene de Mediu şi Secretarul General al Biroului European de Mediu. Normele privind articolele din plastic de unică folosinţă şi echipamentele de pes-cuit prevăd diferite măsuri care se aplică diferitelor produse şi plasează UE în prima linie a luptei mondiale împotriva deşeurilor marine.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
Patria BankAdvertisement
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Real Estate & Construction Forumwww.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS