NICOLAE CIUCĂ: "Cooperarea regională în ceea ce priveşte criza energetică şi soluţiile dezvoltate împreună sunt cheia succesului"

F.D.
Politică / 1 octombrie

"Cooperarea regională în ceea ce priveşte criza energetică şi soluţiile dezvoltate împreună sunt cheia succesului"

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat astăzi, la Sofia, unde participă la ceremonia de lansare a exploatării comerciale a interconectorului de gaz natural Grecia-Bulgaria, că este nevoie de investiţii în ceea ce priveşte interconectivitatea atât între ţările membre ale Uniunii Europene, dar şi cu ţări din afara acesteia, precum Republica Moldova, Ucraina ori ţări din Balcanii de Vest, relatează News.ro.

"Cooperarea regională şi soluţiile dezvoltate împreună sunt cheia succesului, deoarece acţiunea individuală nu oferă răspunsuri suficiente în vreme de criză", spune Ciucă, dând asigurări că "România este pregătită să-şi joace rolul de partener de încredere în asigurarea securităţii energetice a Europei".

"Dificultăţile generate de Rusia în aprovizionarea cu gaz au impact nu doar asupra Europei, ci creează turbulenţe asupra pieţelor internaţionale şi produc costuri ridicate, neaşteptate, pentru partenerii noştri din alte părţi ale lumii. Orice pas făcut pentru a creşte pe scară mai largă securitatea energetică a Europei are o conotaţie şi mai puternică astăzi, când sursele de energie sigure, accesibile şi pe care ne putem baza sunt elemente cheie în atingerea scopurilor noastre în ceea ce priveşte recuperarea şi rezilienţa. Trebuie să continuăm să interacţionăm cu partenerii noştri în privinţa creşterii capacităţilor lor de producţie. De asemenea, trebuie să finalizăm ce avem de făcut în Europa în ceea ce priveşte interconectivitatea, pentru a ne asigura că avem toate mijloacele pentru a diversifica şi pentru a acţiona în solidaritate între ţările membre (ale Uniunii Europene - n.r) dar şi cu vecinii noştri din Republica Moldova, Ucraina, sau Balcanii de Vest. Operaţionalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria contribuie în mod semnificativ la diversificarea resurselor de gaz natural", a afirmat premierul Nicolae Ciucă în discursul ţinut sâmbătă la Sofia.

Acesta precizează că, deşi este un moment de sărbătoare, autorităţile la nivel european trebuie să "rămână realiste" şi să conştientizeze că trebuie accelerate măsurile de diversificare a rutelor pentru alimentarea cu gaz, în aşa fel încât Europa să scape de dependenţa de combustibilii fosili din Rusia.

"Criza energetică resimţită de întreaga Europă ne-a făcut să fim şi mai uniţi în eforturile noastre pentru a găsi soluţii pentru a asigura energia necesară iarna aceasta, dar şi pentru viitor, în logica sustenabilităţii şi a protecţiei mediului. Mai mult, cooperarea regională şi soluţiile dezvoltate împreună sunt cheia succesului, deoarece acţiunea individuală nu oferă răspunsuri suficiente în vreme de criză. Finalizarea Coridorului Vertical face parte din soluţiile de acest fel, întrucât va facilita tranzitul gazelor către Europa Centrală şi de Est şi către Balcanii de Vest, prin conectarea Coridorului de Sud şi a BRUA. Acest lucru va oferi acces la resursele de gaz din Marea Caspică, precum şi la terminalele de gaze naturale lichefiate din nordul Greciei", a mai afirmat primul ministru.

Nicolae Ciucă a mai declarat că este nevoie de investiţii pe termen mai lung, deoarece economia europeană are nevoie de gaze naturale pentru a sprijini tranziţia către neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon care se doreşte a fi obţinută până în 2050.

"România este pregătită să-şi joace rolul de partener de încredere în asigurarea securităţii energetice a Europei", a conchis premierul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro