NICOLAE CIUCĂ:"Guvernul ţării noastre apreciază susţinerea Comisiei Europene pentru extinderea Spaţiului Schengen"

V.G.
Politică / 26 octombrie 2022

Sursă Foto: www.gov.ro

Sursă Foto: www.gov.ro

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a avut astăzi, în cadrul vizitei oficiale de la Bruxelles, o întrevedere cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează News.ro.

Discuţiile s-au axat asupra aderării României la Spaţiul Schengen, stadiului îndeplinirii recomandărilor în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

"Guvernul României apreciază susţinerea Comisiei Europene pentru extinderea Spaţiului Schengen şi contribuţia esenţială la avansarea calendarului privind aderarea României, care a cunoscut o nouă dinamică în ultimele luni. Concluzii foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirmă pregătirea ţării noastre cu privire la acquis-ului Schengen şi ne aduce mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv de ţară", a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul a menţionat stadiul adoptării pachetului noilor legi ale justiţiei, subliniind că progresul din ultimele luni este o bună bază pentru un raport MCV pozitiv din partea Comisiei Europene.

Şeful Executivului a asigurat angajamentul Guvernului României pentru implementarea coerentă şi cuprinzătoare a ţintelor şi jaloanelor asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Referitor la ţintele şi jaloanele care mai trebuie îndeplinite, premierul a exprimat disponibilitatea continuării discuţiilor tehnice cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru închiderea lor la termen.

Totodată, prim-ministrul a arătat că sunt în curs de pregătire propuneri de ajustare a Planului, atât în contextul RePower EU, care prioritizează răspunsul la criza energetică, dar şi al economiilor necesare urmare modificării valorii grantului alocat României. Aceste ajustări vor fi operate fără a fi afectată menţinerea concentrării pe obiectivele de tranziţie digitala, ecologică şi consolidarea rezilienţei.

Premierul României a menţionat că sunt importante şi ajustări ale unor ţinte şi jaloane pentru a răspunde nevoilor actuale şi a arătat că Romania va insista şi va continua discuţiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referinţă, pe menţinerea în rezervă a producţiei de energie bazată pe cărbune şi pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat importanţa acordării de către Uniunea Europeană a unui sprijin consistent pentru Republica Moldova, în particular prin ajutoare financiare nerambursabile, masuri suplimentare de facilitare a accesului pe piaţa UE a produselor din această ţară şi eliminarea tarifelor de roaming.

Premierul a reiterat angajamentul României pentru susţinerea Ucrainei, inclusiv prin sprijinirea şi integrarea refugiaţilor, respectiv a tranzitului de cereale. Totodată, a notat cu satisfacţie recunoaşterea de către preşedinta Comisiei Europene a eforturilor autorităţilor si cetăţenilor romani pentru sprijinirea si integrarea refugiaţilor din Ucraina, respectiv susţinerea consistentă a tranzitului de cereale din Ucraina.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.9221
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5466
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8998
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6028
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5779

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro