Nicolescu nu este de acord să se acorde bonusuri şefilor unor companii de stat

C.P.
Ziarul BURSA #Companii / 24 iulie 2014

Ministrul Energiei respinge bonusurile în acţiuni propuse pentru conducerile Romgaz şi Nuclearelectrica

Creşterea Indemnizaţiilor membrilor AGA Hidroelectrica, considerată imorală de către Departamentul pentru Energie

Borza: "Este exclusiv decizia ministrului care va fi această indemnizaţie"

Departamentul pentru Energie nu este de acord cu mărirea indemnizaţiilor membrilor AGA Hidroelectrica, pentru că ar fi "imoral", şi nici cu acordarea de bonusuri conducerilor companiilor Romgaz şi Nuclearelectrica, ai căror şefi au venituri "suficiente pentru momentul actual".

"În ceea ce priveşte intenţia conducerii Hidroelectrica de a majora de peste 100 de ori indemnizaţiile pentru membrii Adunării Generale a Acţionarilor din data de 30 iulie 2014, reprezentanţii Departamentului pentru Energie vor vota împotrivă. Mi se pare imoral ca la o societate în insolvenţă, care face concedieri pentru eficientizare, să vorbim despre creşterea indemnizaţiilor membrilor AGA. Nu voi fi de acord niciodată cu o astfel de măsură pentru o societate aflată în insolvenţă, aşa cum este Hidroelectrica", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-un comunicat.

Borza: Membrii AGA au dreptul prin lege la o indemnizaţie de până la 25% din salariul directorului general

Reprezentanţii statului în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) au dreptul la o indemnizaţie de până la 25% din salariul directorului general, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate recent prin lege, a declarat, miercuri, Remus Borza, administratorul juridic al Hidroelectrica, citat de Agerpres.

"Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 26/2013, aprobată recent prin Legea 43/2014, reprezentanţii statului în AGA pot avea o indemnizaţie cuprinsă între 0 şi 25% din salariul directorului general. Este exclusiv decizia ministrului care va fi această indemnizaţie sau dacă va fi fixă sau variabilă", a spus Borza.

Referitor la "intenţia conducerii Hidroelectrica de a majora de peste 100 de ori indemnizaţiile pentru membrii Adunării Generale a Acţionarilor", invocată în comunicatul Departamentului pentru Energie, Remus Borza susţine că nu a existat o astfel de propunere din partea conducerii Hidroelectrica.

"Eu şi domnul Gabriel Dumitraşcu (administratorul special - n.r.) am semnat o notă în care îi solicitam ministrului să stabilească indemnizaţia în limitele acelei ordonanţe de urgenţă, adică între 0 şi 25% din salariul directorului general, nu am propus o majorare a indemnizaţiei. I-am lăsat lui libertatea de a da oricât", a precizat Borza.

El a adăugat că 25% din salariul directorului general, adică limita maximă, s-ar traduce printr-o indemnizaţie de 6.000 de lei brut.

Nicolescu mai spune că nu este de acord nici cu acordarea conducerilor Romgaz şi Nuclearelectrica de bonusuri în funcţie de evoluţia la bursă a acţiunilor.

Romgaz şi Nuclearelectrica au programate pentru finalul lunii iulie AGA în care va fi supuse aprobării acţionarilor introducerea unor remuneraţii variabile pentru Consiliile de Administraţie şi conducerile executive ale celor două companii în funcţie de evoluţia acţiunilor la bursă.

Acţiunile ambelor companii sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti.

"Mandatul pe care îl voi da în calitate de ministru delegat pentru Energie (în cazul Romgaz şi Nuclearelectrica - n.r.) va viza un vot de respingere. Consider că este mult prea devreme să putem vorbi despre acordarea unor noi bonusuri pentru două societăţi de stat ale căror conduceri au fost selectate în urmă cu aproximativ un an. Conducerile ambelor societăţi au în prezent un nivel al veniturilor şi stimulentelor pentru performanţă suficient pentru momentul actual", a mai spus Nicolescu.

Toate cele trei companii menţionate sunt controlate de Departamentul pentru Energie.

Romgaz şi Nuclearelectrica precizează că propunerea acordării de bonusuri pentru conduceri a venit de la FP

Fiecare acţionar are dreptul de a-şi exprima votul cu privire la punctele de pe ordinea de zi a Adunărilor Generale ale Acţionarilor, susţin reprezentanţii Romgaz, după ce Departamentul pentru Energie a anunţat că se va opune acordării de bonusuri suplimentare conducerii companiei.

"Conform prevederilor legale privind societăţile comerciale şi piaţă de capital şi statutului societăţii, este dreptul fiecărui acţionar să-şi exprime votul cu privire la punctele propuse pe ordinea de zi a Adunărilor Generale ale Acţionarilor. Dorim să atragem atenţia că acest punct a fost introdus pe ordinea de zi în urma solicitării făcute de Fondul Proprietatea", au precizat, reprezentanţii Romgaz, cita'I de Agerpres.

Propunerea de acordare a unei remuneraţii variabile suplimentare membrilor Consiliului de Administraţie în funcţie de performanţa acţiunilor Nuclearelectrica la bursă a venit din partea Fondului Proprietatea, acţionar minoritar al companiei, au declarat, şi reprezentanţii Nuclearelectrica.

"SN Nuclearelectrica a primit în data de 10.07.2014 o solicitare de la S.C. Fondul Proprietatea S.A., care deţine 9,73% din capitalul social al SNN, de a suplimenta ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA), stabilită pentru data de 31 iulie 2014, cu aprobarea acordării unei remuneraţii variabile suplimentare membrilor Consiliului de Administraţie în funcţie de performanţa acţiunilor SN Nuclearelectrica SA", au precizat reprezentanţii producătorului de energie nucleară.

Ei au mai afirmat că, întrucât cererea Fondului Proprietatea a respectat regulamentele şi procedurile, convocatorul iniţial al AGOA a fost suplimentat cu această propunere. "Punctele de pe ordinea de zi a AGOA sunt supuse votului acţionarilor, fiind dreptul fiecărui acţionar, majoritar sau minoritar, de a aproba un anume punct de pe ordinea de zi sau de a-l respinge. Astfel, propunerea FP va fi supusă votului acţionarilor în AGA din 31 iulie 2014, decizia finală aparţinând integral acestora", au subliniat reprezentanţii Nuclearelectrica.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cred ca e culmea obrazniciei sa maresti veniturile membrilor AGA dsi CA , care si asa sunt prea mari , in timp ce salariatii sunt dati afara.

    Daca domnul Borza a aruncat acuzatii de genul bolsevic , despre el care da oamenii afara putem spune ca e fascist ? Cred ca dumnealui a facut propunerea impreuna cu Fondul Proprietatea (pe care l-a pus sa faca aceasta solicitare scrisa ) asa incat membrii CA sa-i supervizeze benevol toate actiunile . 

    In alta ordine de idei ma intreb oare de ce Domnule Ministru nu sunt cercetati fostii memri decidenti ai AGA si CA , reprezentanti ai statului la Hidroelectrica si Termoelectrica despre ce au facut in epoca cand luau indemnizatii de sedinta grase. 

    Pana la urma ei sunt adevaratii vinovati de ce s-a intamplat cu societatile romanesti din energie,

    Lor trebuie sa le "multumeasca" salariatii si DNA-ul pentru serviciile prestate. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9709
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5670
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1374
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8970
Gram de aur (XAU)Gram de aur354.6908

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb