Abonament gratuit

Noi finanţări europene pentru zonele miniere

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică /

Noi finanţări europene pentru zonele miniere

Pentru implementarea Pactului ecologic european (Green Deal), Comisia Europeană va aloca şi fonduri suplimentare pentru tranziţia regiunilor carbonifere către economia verde. Este vorba despre sumele alocate prin viitorul Fond de Tranziţie Justă (Just Transition Fund).

Green Deal va fi prezentat, astăzi, în plenul Parlamentului European, de reprezentanţii Comisiei de la Bruxelles, care vor oferi detalii des-pre mecanismele şi sursele de finanţare ale aces-tui nou program. Fondul de Tranziţie Justă va fi alimentat cu o sumă cuprinsă între 5 miliarde şi 7,5 miliarde euro la nivelul UE, care ar urma să fie distribuite statelor membre.

Deputatul european Cristian Ghinea (USR-PLUS/Renew Europe) a afirmat: "Vor fi sume consistente, dar se vor distribui printr-un mecanism diferit, pe care statul român aproape l-a ignorat până acum. Vom putea folosi banii dacă Guvernul înţelege să organizeze ministerele şi atribuţiile pentru fonduri UE în mod inteligent şi nu comod birocratic, aşa cum propune acum".

Cu privire la sursa primară din care se vor aloca aceste fonduri, au existat numeroase discuţii la Bruxelles pe această temă. Cel mai probabil, dacă nu apar schimbări majore de ultim moment, propunerea Comisiei va fi ca aceste fonduri să nu micşoreze bugetul alocat Politicii de Coeziune - o variantă convenabilă pentru ţara noastră. Statele membre vor putea accesa banii doar dacă pun o cofinanţare din fondurile de la coeziune (adică fondurile structurale pe care le cunoaştem deja).

Cristian Ghinea a precizat: "Ar fi o veste bună doar dacă am avea o administraţie deşteaptă care să combine din programe operaţionale bani din fonduri europene diferite. Deocamdată nu o avem".

În esenţă, ideea Comisiei este să aloce 5 - 7,5 miliarde euro şi să ajungă la un impact total de peste 30 miliarde de euro, prin cofinanţarea pe care o aduc statele membre. În plus, pe lângă Fondul de Tranziţie Justă se dedică o facilitate de tranziţie din Invest EU (fostul program Juncker de investiţii). Vorbim despre instrumente financiare cum ar fi credite cu condiţii bune şi garantare pentru proiecte, afaceri, şi pentru autorităţile din zonele miniere.

Cristian Ghinea consideră că administraţia centrală nu este pregătită pentru acest mecanism modern. Conform eurodeputatului, în ultimii ani guvernele de la Bucureşti au ignorat instrumentele financiare propuse de Comisia Europeană. Ghinea susţine că puteau să fie alocate scheme de creditare pe toate programele operaţionale, dar "obtuza administraţie de stat de la MFE şi Minis-terul Dezvoltării nu a făcut-o".

De aceea, deputatul european solicită premierului Ludovic Orban şi ministrului fondurilor europene, Marcel Boloş, să oblige de la bun început, prin memorandumurile de parcurs, angajaţii de la MFE - MDRAP să lucreze cu instrumente financiare şi să stabilească cotă parte din programele operaţionale de la bun început care să meargă spre credite.

Amintim că, săptămâna trecută, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş a lansat un apel-pilot de proiecte, în valoare totală de 2 milioane euro, prin care peste 2000 de persoane vulnerabile şi 1560 de mineri disponibilizaţi din Petroşani, Vulcani, Aninoasa, Lupeni şi Uricani vor beneficia de cursuri gratuite de formare profesională, de o primă de integrare în muncă, iar pentru cei care vor fi efectiv angajaţi, patronii vor primi, timp de un an, o subvenţie de 2250 lei pe lună, pentru fiecare angajat.

Ziarul BURSA

14 august

Citeşte Ziarul BURSA din 14 august

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

14 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8358
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1020
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4986
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3603
Gram de aur (XAU)Gram de aur256.1622

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Balinesse Spa
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie