Nou centru pentru refugiaţi la Timişoara, cel mai mare din lume

A.P.
Miscellanea / 15 decembrie 2020

Nou centru pentru refugiaţi la Timişoara, cel mai mare din lume

Un nou centru pentru refugiaţi a fost construit la Timişoara, chiar lângă cel care funcţiona deja, la eveniment fiind prezent şi ministrul de Interne, Marcel Vela. Acesta a subliniat că este vorba despre o investiţie realizată din fonduri europene. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului General pentru Migranţi este cel mai mare centru de acest fel din lume, potrivit News.

"Nu este neapărat o inaugurare pentru că el este deja operaţional din 4 decembrie. Am dorit împreună cu colegii din Ministerul Afacerilor Interne să-l vizităm pentru a vedea condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea.Este o realizare deosebită, un centru pentru 200 de refugiaţi, un centru care are că şi concepţie, structura şi dotări, pe valoarea celor care se ocupă în acest domeniu de tot ce înseamnă migraţie şi refugiaţi este cam unic în lume. Este o investiţie din fonduri europene şi va fi la dispoziţia celor care tranzitează România, stau aici o perioada, pentru că în drumul lor de refugiere din ţările din care au plecat spre alte state trebuie parcurse câteva etape necesare tuturor celor care doresc să se mute în alte state din lume, fie că vorbim de Canada sau state din Europa", a declarat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Centrul are parter şi două nivele şi pe fiecare nivel pot fi cazate 100 de persoane.

"În prezent, aşa cum aţi aflat, clădirea a fost amenajată pe fonduri europene şi cei 200 de refugiaţi care vor fi cazaţi în centru beneficiază de anumite servicii oferite de partenerul Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi. Pe fiecare nivel avem posibilitatea de a caza până la 100 de refugiaţi în Centrul de Tranzit astfel că fiecare etaj este dotat cu băi, bucătării să îşi poată prepară sau servi hrană, camere individuale până la 8 locuri, la fel există posibilitatea de a fi puşi pe familii, soţ,soţie, minori. O zona de agreere şi facilităţi pentru refugiaţi de a ciuti cărţi, a umblă peninternet, de a lua legătură cu persoane din alte state sau de unde au plecat. În plus au o zona de recreere a copiilor, unde se fac activităţi educative, unde învaţă limba engleză, sunt organizate activităţi culturale. Că şi posibilitate aceştia pot să iasă în oraş însoţiţi de angajaţi ai UNHR-ului cu aprobare prealabilă şi pentru nevoi medicale imediate care să pună în pericol viaţă refugiatului" a declarat Gabriel Vasilescu, directorul centrului de refugiaţi din Timişoara.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului General pentru Migranţi acesta este cel mai mare centru de refugiai din lume.

"Ne aflăm la centrul de tranzit în regim de urgenţă din Timişoara, singurul centru de trazit din lume cu capacitate de 200 de locuri. Au fost investite sume de bani de la Uniunea Europeană, o acţiune specifică a Fondului de Imigraţie şi Integrare. Ne aflăm în continuare în posibilitatea cu acordul tripartit pe care îl avem în implementare între Înaltul comisariat ONU pentru Imigranţi şi Organizaţia Mondială privind migraţie. Având o capacitate de 200 de locuri, în prezent avem cazate 16 persoane, în 22 decembrie să vină alte 22 de persoane şi începând cu anul 2021, în conform cu prevederile acordului tripartit, urmând să umplem întreagă capacitate la nivelul Centrului de Tranzit în regim de Urgenţă. Vor fgi cazatio refugiaţii care sutn aduşi în România cu Acordul Tripartit, cu Înaltul comisariat ONU pentru refugiaţi şi cu sprijinul Organizaţiei Mondiale privind Migraţia pe o perioada de 6 luni urmând să fie prelungită succesiv perioada cu încă 6 luni. Persoane care sunt evacuate în regim de urgenţă având în vedere situaţia din ţările lor de origine" a declarat comisarul şef de Poliţie Florin Medrega, inspector general al Inspectoratului General pentru Migranţi din cadrul MAI.

În acest moment, în noul centru pentru refugiaţi sunt cazate 16 persoane.

"Suntem operationali din 4 decembrie, dar centrul a fost înfiinţat din 2008 prin acordul Tripartit între Guvernul României, Organizaţia Internaţională a Migraţiei şi UNHCR, capacitate de 200 de locuri. În prezent sunt 16 refugiaţi cazaţi, vor ajunge un grup pe 22 decembrie. Din cauza COVID şi a restricţiilor de zboruri internaţionale nu au putut să ajungă mai devreme mai mulţi refugiaţi, dar până în dată de astăzi peste 3000 de persoane au fost evacuate în centrul de tranzit de urgenţă din Timişoara. Sunt persoane din Eritreea, Sudan, Sirtia, ţări de război, sau din ţări în care viaţă lor e în pericol şi au nevoie de protecţie internaţională", a declarat Elena Băluţă, reprezentant al Centrului de Tranzit în regim de urgenţă Timişoara.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Avem si pentru amaratii nostrii centre la fel de confortabile , sau toata mila e rezervata doar strainilor ?

    Te doare capul cata prostie in tara asta...deci tu ca Roman in UE, daca vrei sa iesi afara ti se cere test de COVID...de unde apar refugiatii astia, cum intra in tara si au test de COVID? Ce granitele lui peste avem de ne trezim cu ei in tara si nu la granita?

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

16 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9243
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1120
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4730
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6647
Gram de aur (XAU)Gram de aur233.8266

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

FINANCIAL FORUM 2021
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro