NOU MITING AL CLIENŢILOR CU CREDITE ÎN VALUTĂ Voivozeanu: "Vom cere o întrevedere cu premierul pe Legea conversiei"

P. B.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 iunie 2015

Voivozeanu: "Vom cere o întrevedere cu premierul pe Legea conversiei"

Grupul clienţilor cu credite în franci elveţieni (CHF) va depune la Guvern un memoriu prin care solicită o întrevedere cu premierul Victor Ponta pentru a discuta pe marginea Legii conversiei.

Liderul grupului, Cătălin Voivozeanu, ne-a declarat, ieri, cu ocazia mitingului organizat în Piaţa Victoriei de cei care au credite în CHF: "Dorim o întrevedere cu Victor Ponta prin care să-i explicăm situaţia, să-i spunem ce s-a întâmplat în aceste cinci luni, ce am încercat noi să rezolvăm pe cale amiabilă, discuţiile pe care le-am avut cu diverse instituţii publice în vederea obţinerii Legii conversiei creditelor în valută.

Acesta este ţelul nostru, pentru asta am plecat la drum şi este singura modalitate prin care putem să rezolvăm, pe fond, problema împrumutaţilor în valută, nu neapărat a celor în CHF".

Domnia sa consideră că cei care au credite ar trebui să fie consultaţi în orice iniţiativă legislativă în domeniu pentru că ştiu mai bine decât autorităţile ce anume se întâmplă în piaţă şi cât de greu o duc oamenii. "Noi suntem deschişi la discuţii, nu trebuie neapărat ca Legea conversiei să fie aplicată cum am spus-o noi, la cursul iniţial plus 20%, dar trebuie să fie o formulă prin care împărţirea acestei poveri şi a responsabilităţilor să cadă pe ambele părţi, atât pe clienţi, cât şi pe bănci", susţine Cătălin Voivozeazu.

La închiderea ediţiei, aproximativ 300 de clienţi cu credite în CHF protestau în piaţa Victoriei, sub un soare arzător, care pare să-i fi împiedicat pe mulţi împrumutaţi să participe la mitingul autorizat între orele 15.30 şi 18.30. Organizatorii sperau să strângă 5.000 de oameni din Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară.

Protestele au început cu un moment de reculegere în memoria celor care s-au sinucis din cauza creditelor, după care oamenii au început să scandeze "Du-te Isărescu după Ceauşescu!", "Legea conversiei!", "Hoţii, hoţii!" sau "Jos bancherii!" şi "Jos Isărescu".

Începând cu data de 17 martie 2015, împreună cu Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) şi sub medierea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Grupul clienţilor împrumutaţi în CHF a demarat un proces de negociere cu şapte bănci care au acordat credite în franci elveţieni, în baza unui mandat de reprezentare a peste 1.500 de împrumutaţi.

Autorităţile noastre întârzie găsirea unei soluţii pentru cei care s-au împrumutat în franci elveţieni, în timp ce statele din regiune sunt mai avansate în soluţionarea problemelor celor care au luat credite în CHF.

Premierul maghiar Viktor Orban a declarat, recent, că Executivul de la Budapesta ar fi căzut dacă Ungaria nu ar fi convertit în forinţi creditele ipotecare în franci elveţieni înainte de aprecierea masivă din ianuarie a monedei elveţiene. Domnia sa a spus: "Dacă nu am fi procedat astfel, atunci saltul brusc al francului, venit după decizia-şoc a Băncii Naţionale a Elveţiei de a elimina plafonarea acestuia în raport cu euro, ar fi fost catastrofal pentru Ungaria. Familii s-ar fi destrămat şi, chiar dacă avem o părere bună despre puterea guvernului, acesta probabil că nu ar fi fost capabil să stăpânească aşa ceva, iar ţara ar fi cedat haosului".

Autorităţile poloneze par şi ele dispuse să îi ajute pe clienţii cu credite în franci elveţieni şi să oblige băncile să îşi asume o parte din povară. Premierul polonez Ewa Kopacz a declarat, în luna mai, că Polonia lucrează la soluţii ca să ajute clienţii care au luat credite ipotecare în franci şi cărora le-au crescut ratele, după ce Elveţia a eliminat pragul minim al cursului de schimb euro-franc.

"Nu vrem să punem o povară suplimentară pe cei care au luat credite, dorim să punem povara asupra celor care au împins oamenilor contractele de împrumut să le semneze", a spus Kopacz, citată de Reuters, adăugând: "Statul ar trebui să îşi asume responsabilitatea pentru ca oamenii să îşi poată plăti ratele, care acum le depăşesc posibilităţile. Căutăm soluţii să îi ajutăm".

Ieri, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, a declarat că aproape 65.000 de persoane aveau credite în franci elveţieni, la 1 ianuarie 2015, iar mai mult de jumătate dintre ei (circa 36.500) au solicitat, până la începutul lunii iunie, conversia sau restructurarea împrumuturilor, potrivit Agerpres.

Domnia sa a precizat că, din totalul cererilor de conversie sau restructurare a creditelor în franci elveţieni, 15.594 au fost soluţionate, iar 20.000 sunt în lucru.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. Mincinosilor! Au fost peste 1500 de oameni la miting.

  Au fost peste 1000 de oameni

  Cu un alt guvernator cred ca se rezolva problema chf.Cu isarescu niciodată .

  Suciu bate campii

  vrem dovezi, pe hartie, nu vorbe, sa en asezam la masa cu reprezentantii bnr si sa numaram , dosar cu dosar rezolvat, solutii de la banci care intr-adevar sa usureze povara noastra.Vrem si noi sa iasa in presa un singur cetatean care sa spuna ca de la banca i s-au propus solutia x si solutia Y.Nu ne mai bagati pe gat ce s-a intamplat cu clientii Volksbank, stim destul de bine ca la preluarea de catre BT , BT a impus actionariatkui Volksbank sa suporte pierderie aparut in timp de un an de la preluare.Dar asta nu inseamna ca BT a facut ceva, a mai returnat comision de administrare ca valoare din credit si in felul asta s-au mai redus ratele si asta pentru ca au inceput sa piarda procesele.

  Daca nu au nimic de ascuns de ce nu se face domnilor o ancheta o data pentru totdeanua, sa vedem reglemenatriel BNR cat de legale au fost cand s-au introdus aceste credite, sa vedem de ce BNR nu stie sau se face ca nu stie de expoorturile de credit , de ce nu stie numarul exact al debitorilor in franci, de ce spuen BNR ca gbancile trateaza cand cel putin 2000 de oameni au iesiti ieri in strada si au spus clar ca nu se trateaza nimic.

  Vrem sa se sesizeze DNA care este platit din banii mei.M-am saturat de anchetele polititienilor, vreau ancheta la BNR sa iasa o data la iveala adevarul 

  1. pai ce te opreste sa faci plangere? de ce nu o faci? cred ca asta e o solutie...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5777
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0370
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8147
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.4834

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
ccib.ro
tophotelconference.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb