Octavian Bădescu: "Suntem plini de instituţii de control care abia aşteaptă să amendeze tot ceea ce mişcă"

A consemnat ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 septembrie 2017

Octavian Bădescu: "Suntem plini de instituţii de control care abia aşteaptă să amendeze tot ceea ce mişcă"

"Programul «Prima Casă» - creşte preţul anumitor imobile şi va fi în prim-planul următoarei crize imobiliare"

"Paşii care s-au făcut şi se fac pentru atragerea investitorilor şi investiţiilor străine sau româneşti sunt insuficienţi"

Octavian Bădescu a devenit antreprenor în imobiliare cumpărând franciza Reemax Freedom, după ce şi-a vândut firma de curierat Sameday către Emag cu aproximativ 2 milioane de euro.

Domnia sa ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre provocările antreprenorilor din ţara noastră, dar şi despre afacerile sale pe piaţa imobiliară.

Reporter: Care sunt provocările pe care le întâmpinaţi ca antreprenor în România? Cât de greu este să faci afaceri de succes, astăzi, în ţara noastră?

Octavian Bădescu: Antreprenorul, în efortul său creativ de a agrega factori de producţie, are ca principală caracteristică asumarea de risc, demers generat de ideea de soluţionare a unei nevoi a societăţii, pentru a fi recompensat prin profit.

În România, din păcate, antreprenorul tinde să aibă pe zi ce trece un statut de tolerat, presiunile asupra sa provenind cu precădere din zona statului, care ar trebui să îl lase cât mai liber să îşi vadă de treabă, nu să îl constrângă cu tot felul de restricţii, controale, cu hăţişuri legislative şi birocratice. De exemplu, în România sunt circa 2.000 de situaţii cu potenţial sancţionator. Acest număr ar trebui redus semnificativ. Antreprenorul a devenit un om a cărui menire pe această lume pare că este, în opinia multora şi în special a mediului politic, să îşi asume riscuri investiţionale, să creeze locuri de muncă şi să plătească taxe. Şi profitul să fie mic şi eventual să îl direcţioneze către activităţi aşa-numite de CSR.

O opinie complet eronată, principalul scop al oricărei activităţi economice fiind maximizarea profitului, acesta fiind recompensa riscului asumat şi proporţional cu el.

În mod normal, un antreprenor trebuie să gestioneze, în principal, problematici legate de managementul clienţilor, al angajaţilor, al furnizorilor şi al banilor.

Ori dacă ne uităm la realităţi, vedem că o mare parte a preocupărilor sale, a resurselor alocate - de timp, financiare şi nu numai - se duce către rezolvarea unor problematici ce ţin de relaţia cu statul - birocraţie, reglementare, taxare - aspecte pe care cu mare dificultate le poate acoperi, nu în proporţie de 100%. Rămâne expus diferitelor forme de sancţionare oricât s-ar strădui, iar dacă prin absurd ar putea să le acopere integral, nu ar mai putea rămâne pe piaţă, ar ieşi din afaceri sau ar aduce permanent bani de acasă.

Aceşti oameni cu veleităţi de eroi, aceste motoare ale economiei, mai au în plus a depăşi inclusiv anumite percepţii, de multe ori nefavorabile, din partea opiniei publice, venite din zona politică sau din direcţia celor care nu sunt antreprenori. Şi uneori trebuie să depăşească şi obstacole care îi plasează în zone de inferioritate în raport cu competiţia care îşi ia statul intervenţionist drept aliat în a bloca accesul liber la piaţă.

Concluzionând, percepţia mea este că devine din ce în ce mai greu, iar faptul că dispar mai multe firme decât apar, în condiţiile în care antreprenoriatul este o zonă aspiraţională pentru mulţi, denotă că probabil această percepţie este una corectă, din nefericire.

Reporter: Cum vedeţi mediul de afaceri din ţara noastră, comparativ cu alte state?

Octavian Bădescu: Depinde cu ce state ne comparăm. Mediul economic european este diferit de cel asiatic, african sau american şi nici în interiorul acestor blocuri, lucrurile nu sunt chiar uniforme.

Aş spune că este perfectibil, ca să folosesc un eufemism. Există multe de făcut în privinţa limitării constrângerilor care grevează libertatea de acţiune antreprenorială şi lucrurile nu se îndreaptă către o îmbunătăţire. Într-o lume concurenţială, globalizată, pierdem puncte. Vă dau şi câteva exemple. Pe zona de impozitare nu stăm excelent în raport cu vecinii, e adevărat că sunt şi ţări cu impozite şi mai mari, însă puterea de cumpărare şi forţa lor economică e mai mare, deci impactul taxării e mai mic. Şi nu înseamnă că aceste ţări sunt neapărat un model din această perspectivă.

Suntem plini de instituţii de control care abia aşteaptă să amendeze formal sau informal tot ceea ce mişcă. Pe străzi vezi permanent poliţie la pândă, senzaţiile generate fiind nu de siguranţă, ci de nesiguranţă.

Cheltuielile bugetare sunt mari şi alocate într-o manieră care nu e favorabilă dezvoltării iar redistribuţia făcută prin intermediul statului este costisitoare.

Multe companii de stat şi chiar zone din administraţia centrală şi mai ales locală reprezintă o formă mascată de aşa-numita protecţie socială, aspecte ce necesită o serioasă reevaluare.

Reporter: Care credeţi că sunt domeniile de business de viitor în ţara noastră?

Octavian Bădescu: Adevărul este că paşii care s-au făcut şi se fac pentru atragerea investitorilor şi investiţiilor străine sau româneşti sunt insuficienţi, mai ales comparativ cu alte ţări.

În ultima perioadă mediul tinde să devină şi mai neprielnic, iar capitalul este un animal sperios.

În 27 de ani nu am reuşit să avem infrastructura necesară, schimbările legislative afectează stabilitatea şi predictibilitatea - esenţiale pentru investitori, avem deficienţe în absorbţia fondurilor europene, lipsa corelării sistemului educaţional la necesităţile pieţei - stimulăm profesii cu cerere mică generând oameni care nu îşi găsesc locul şi pleacă din ţară, în acest ritm poate că se va ajunge să fie obligate firmele să asigure locuri de muncă.

Cred că România trebuie să îşi speculeze avantajele competitive, ce ţin, în special, de resursele naturale, de relief, de poziţie geografică, de anumite caracteristici ale forţei de muncă şi aşa mai departe şi aici - spre exemplu - agricultura, turismul balnear, IT-ul, serviciile de diferite tipuri, cred că au un potenţial semnificativ.

Reporter: Care sunt perspectivele de dezvoltare ale ţării noastre în ceea ce priveşte antreprenoriatul?

Octavian Bădescu: Antreprenoriatul pe riscul şi cu banii contribuabililor, precum cel generat prin programe de tip "Startup Nation" nu este sănătos deloc. De fapt, nu este nimic altceva decât asistenţă socială care influenţează inclusiv statisticile despre efervescenţa mediului antreprenorial românesc.

Soluţiile constau, în principal, în dereglementare şi în diminuarea impozitării muncii, din acestea va rezulta şi o scădere a presiunii. Ronald Reagan spunea, la un moment dat, care sunt cele mai temute cuvinte pentru un antreprenor: "Sunt de la guvern şi am venit să vă ajut."

Trendul actual ne arată că ne îndreptăm în următoarele decenii către un etatism generalizat. Însăşi subvenţionarea 100% a proiectelor antreprenoriale relevă o atare direcţie, profund eronată conceptual. Nu aşa se stimulează spiritul antreprenorial, aşa se pervertesc mentalităţi, se distorsionează piaţa şi se pedepseşte performanţa.

Ceea ce îmi place să cred şi sper, întrucât antreprenorul are o natură optimistă, este că potenţialul antreprenorial autentic va depăşi piedicile de diferite naturi care se ridică din zona intervenţionismului guvernamental în calea lui.

Reporter: Cum aţi caracteriza piaţa imobiliară din România?

Octavian Bădescu: La nivelul zonei de consultanţă şi intermediere cred că se produc transformări. Clienţii încep să înţeleagă tot mai mult beneficiile unor concepte precum reprezentarea exclusivă şi lucrul pentru o singură parte - vânzătorul sau cumpărătorul. Prin urmare, modelul pe care îl abordează RE/MAX Freedom Group are un potenţial semnificativ de dezvoltare. Există o nevoie de profesionalizare a serviciilor şi aceasta va genera efecte, cei care le vor oferi vor avea de câştigat.

În privinţa tranzacţiilor, piaţa este una care s-a dezmorţit şi care, cred eu, are un potenţial de creştere în continuare. În România nu sunt extrem de multe tranzacţii raportat la numărul de imobile, deci există spaţiu de creştere. Gradual, "proprietăţile schimbă mâinile" - cum se spune - şi cred că procesul se va accelera ţinând cont şi de tendinţele demografice.

Mai cred că piaţa e oarecum distorsionată în principal de acelaşi intervenţionism etatist. Pe de-o parte de programul "Prima Casă" care inflaţionează preţul anumitor imobile şi care va fi în prim-planul următoarei crize imobiliare. Pe de altă parte de încadrarea anumitor imobile în diferite etichetări depreciative - care au şi diminuat valoarea acestor proprietăţi private - în "buline", "risc", "urgenţe" şi aşa mai departe, deşi, practic, au fost expertizate puţine imobile. Toate imobilele pot fi afectate într-un fel sau altul la eventuale cutremure de diferite grade şi în ultimii 40 de ani nu a căzut niciun bloc, deşi seisme au tot fost.

Aceste imobile, "pedepsite" din multe puncte de vedere, situate cu precădere în zonele ultra-centrale din Bucureşti, le consider, paradoxal, ca unele dintre cele mai sigure investiţii imobiliare, întrucât fiind în anumite cazuri neasigurabile şi necreditabile, au o valoare de piaţă cu o bază destul de corectă şi sustenabilă pentru momentul actual, iar dacă ne uităm la aspecte precum randamentul investiţional, valoarea de înlocuire sau la potenţialul de apreciere având în vedere localizarea, observăm că, de fapt, aceste "Cenuşărese" au premise de a se putea dovedi, de fapt, adevăratele prinţese.

Reporter: Mai este loc de dezvoltare pe piaţa imobiliară în ţara noastră?

Octavian Bădescu: Percepţia pe care o am este că această piaţă este într-o anumită măsură încă în "vestul sălbatic" în raport cu pieţele similare din alte ţări şi cu alte pieţe din alte industrii din România.

Piaţa de intermediere imobiliară este foarte fragmentată, nu sunt mulţi jucători internaţionali dominanţi şi, în plus, există spaţiu suficient pentru servicii de consultanţă imobiliară de calitate. Mă refer aici la serviciile de consultanţă, care sunt diferite de simpla intermediere, însă insuficient speculate pe piaţa imobiliară românească. Motivul ţine de mentalitate: nu este percepută o valoare în servicii, iar această imagine este necesar a fi schimbată.

Această schimbare trece obligatoriu prin conceptele menţionate anterior - reprezentarea exclusivă, adică un imobil poate exista doar în portofoliul unui singur consultant - concept fără de care promovarea adecvată a unei proprietăţi este o iluzie, plus reprezentarea unei singure părţi - în general a vânzătorului, care împreună cu comisionarea zero a cumpărătorului, elimină conflictul de interese.

Reporter: Ce planuri de afaceri aveţi odată cu preluarea francizei RE/MAX?

Octavian Bădescu: Este prematur să detaliem, însă există un plan solid - cu o perspectivă până în anul 2025, de dezvoltare a RE/MAX Freedom Group - aceasta este denumirea comercială a companiei de consultanţă imobiliară ale cărei baze le punem în acest an.

Premisele arată că avem un brand care este lider mondial în domeniu, atât ca număr de francize, ca număr de consultanţi, ca eficienţă a acestora. Avem o Master Franciză care - din datele pe care le am - este una solidă, motivată, de calitate, cu experienţă, cu un plan şi cu resurse. Reţeaua este cea mai mare la nivel naţional.

Iar dacă ai brokeri/owneri asemenea şi apoi consultanţi de calitate -etici, serioşi, inteligenţi, pregătiţi - în cadrul francizelor afiliate, proiectul ar trebui să se dezvolte sănătos în continuare.

Vom vedea cum vor evolua lucrurile şi pe parcurs.

Reporter: Ce aşteptări financiare aveţi de la noul business?

Octavian Bădescu: Fiecare franciză este operată independent. Teoretic, asigurarea motivaţiei, ca premisă principală a succesului în orice domeniu, cere ca acesta să depăşească ca anvergură proiectele anterioare, deci vizăm în timp pentru Freedom Group cifre cu 5-6 zerouri, însă mai sunt multe etape de parcurs până atunci.

Este nevoie să oferi calitate pentru a genera recomandările indispensabile dezvoltării permanente. Este, de asemenea, nevoie şi să ne dezvoltăm accelerat, în condiţii de eficienţă economică. Iar asigurarea concomitentă a acestor trei condiţii reprezintă principala provocare antreprenorială în orice domeniu. Deocamdată, demarăm cu smerenia necesară gestionării cu atenţie a acestui nou-născut.

Însă demarăm cu focus pe asigurarea unui mediu de lucru care să favorizeze performanţa, pregătirea şi motivarea consultanţilor imobiliari.

Există programe de training continuu pentru aceştia şi - ca o particularitate - probabil că RE/MAX Freedom Group este singura companie care oferă posibilitatea celor performanţi ca, de la un anumit nivel în sus, să beneficieze integral de sumele încasate din comisioane, pe lângă avantajele conferite de brand, de tehnologie sau de reţea.

Ne dorim astfel să lucrăm cu cei mai buni din piaţă şi cu cei care îşi propun să devină astfel.

Din studiul realizat preliminar investiţiei, am înţeles că acest tip de business nu este o cursă de 100 metri, ci un maraton, implicit este necesar a fi abordat ca atare. Sunt necesare rezerve de energie, resurse. Trebuie pornit solid, cu mare atenţie la fundaţie şi la stâlpi, ca în orice construcţie. Terenul însă permite o clădire înaltă şi solidă, dacă-mi permiteţi comparaţia din acelaşi domeniu imobiliar.

Reporter: Sunteţi interesat să investiţi şi în alte domenii pe lângă imobiliare?

Octavian Bădescu: Niciodată să nu spui "niciodată". Însă conştientizez foarte bine avantajele focalizării şi intenţia este să le fructific.

Există în abordările mele o dispersie a riscului ca principală formă de protecţie, există diferite forme de investiţie a capitalului, însă ca proiect antreprenorial probabil că mă voi limita în această perioadă şi poate că şi în viitor la ceea ce construim acum ca Freedom Group, împreună cu RE/MAX România.

În pofida tuturor obstacolelor în creştere, este o realitate faptul că în această ţară am demarat proiecte care au avut succes şi sincer vorbind mi-ar plăcea ca eu sau alţi antreprenori să fim stimulaţi prin contextul general să o facem în continuare.

Cred în potenţialul României, dar totul ţine de oameni, lucrurile bune nu se vor întâmpla automat, de la sine.

Reporter: Pe ce mizaţi, în general, în afacerile dumneavoastră pentru a avea reuşite?

Octavian Bădescu: Cred în motivaţie ca principal factor generator de succes şi în focalizare. Cred în importanţa unei strategii corecte, subsecvente unor obiective pe termen lung.

Mă bazez pe o viziune, pe diferenţiere, pe poziţionare, pe specularea avantajelor competitive şi a conjuncturilor de piaţă, pe disciplina financiară şi, nu în ultimul rând, pe oameni implicaţi şi animaţi de o viziune împărtăşită şi de valori comune, oameni la ale căror vise împlinite cred că pot ajuta.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. aloooo...postacul e viu?

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

16 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8831
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0705
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7936
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.0848

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro