Ofertele angajante pentru Oltchim, în 10 ianuarie

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 11 noiembrie 2013

Ofertele angajante pentru Oltchim, în 10 ianuarie

Administratorii Oltchim şi oficialii Ministerului Economiei au finalizat strategia de reorganizare a combinatului vâlcean, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Astfel, conform acestor surse, este posibil ca ministrul Economiei, Andrei Gerea, să anunţe chiar astăzi, cu ocazia unei vizite la Oltchim, că 10 ianuarie 2014 este data limită de depunere a ofertelor angajante de către investitorii interesaţi.

Iniţial, planul administratorilor societăţii era ca această dată să fie stabilită pentru prima jumătate a lunii decembrie, dar Ministerul Economiei doreşte să atragă companii mari în cursa preluării Oltchim.

Conform acestei strategii de reorganizare, creditorii Oltchim ar urma să fie convocaţi peste trei săptămâni ca să aprobe evaluarea Oltchim şi constituirea unui "Oltchim 2" (societate tip special purpose vehicle), curăţat de datorii, care va fi vândut unui investitor privat.

În graficul invocat de sursele noastre urmează să fie definitivat tabelul definitiv al creanţelor, iar la finele lunii februarie - confirmarea planului de reorganizare, respectiv preluarea combinatului de către investitorul selectat de administratori şi minister şi aprobat de creditori.

Sursele noastre ne-au mai declarat că evaluarea combinatului vâlcean indică o valoare de lichidare de 170 de milioane de euro şi o valoare de vânzare de 290 milioane de euro în cadrul reorganizării.

La finele lunii trecute, Andrei Gerea a anunţat că privatizarea Oltchim se va finaliza în februarie 2014 dacă nu se va găsi capital de lucru (n.r. societatea este în această situaţie) sau în iunie 2014, dacă fondurile necesare vor fi găsite. Domnia sa a mai spus că identificarea unor investitori serioşi cere timp şi speră să atragă în cursa privatizării şi companii chineze, dar şi pe SOCAR, companie petrolieră deţinută de statul azer.

Recent, o delegaţie chineză a vizitat platforma Oltchim, a evaluat combinatul din punct de vedere tehnic şi a făcut şi o primă estimare a investiţiilor necesare. Potrivit mai multor surse din combinat, chinezii s-au declarat încântaţi de starea tehnică a Oltchim şi au estimat necesarul investiţional la circa jumătate de miliard de euro în eventualitatea în care vor prelua combinatul la pachet cu rafinăria Arpechim. Sursele noastre afirmă că suma include şi finanţarea necesară pentru modernizare şi capitalul de lucru pentru început.

Din delegaţia chineză au făcut parte reprezentanţi şi specialişti de la companiile BAOTA Petrochemical Group şi JUNLUN Petroleum Co Ltd, precum şi oficiali ai ambasadei Chinei în România. Săptămâna trecută, în combinat au apărut zvonuri că fondul chinez care deţine competitorul ungar al Oltchim (Borsodchem) şi care a prospectat, rapid, societatea în vară, ar fi interesat, până la urmă, de preluarea combinatului.

Autorităţile noastre le-au explicat în detaliu oficialilor chinezi ce înseamnă procedura insolvenţei la Oltchim şi faptul că va trebui să participe la o procedură transparentă pentru preluarea combinatului, în speranţa că vor mai reuşi să atragă o ofertă angajantă în timp util.

Până în prezent, de Oltchim sunt interesate consorţiile PCC - Fortissimo Capital, Chimcomplex Borzeşti (societate controlată de Ştefan Vuza) - SIF-uri, dar şi compania rusească Oil Gas Trade. Potrivit unor surse din combinat, cei trei investitori au solicitat, recent, urgentarea negocierilor pentru preluarea Oltchim.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Poate a auzit si Diculoiu pe cei din delegatia chineza de cati bani este nevoie pentru pornirea acetor combinate.Diculoiu a venit la pitesti cu Roibu si au spus ca au 50 mil. euro si ca in 3 luni pornesc totul.Cu cei 50 mil. euro au inceput sa faca revizia,dar nu au terminat-o au vopsit conductele ruginite care la o pornire trebuie inlocuite au pus termopane siizolatie la tablourile de comanda care trebuie demolate si au cumparat multe motocoase.

    1. si preturile erau in Yeni Raki. Au luat motocoase pentru ca erau necesare sa tina pieptul la unii care venisera doar cu o singura coasa si au incurcat ziua de Halloween si tot se plimba pe acolo, doar ca i-o baga cineva in seama. Si ca o coincidenta asa cum Noul Oltchim era o pagina renumita, care acum insa nu mai este de gasit (probabil ca nu mai au bani pentru server si a fost debransat de la cea mai tare retea europeana de internet) asa si cu Noul Rachiu (traducere din turca) poate va reusi sa porneasca instalatia. Sa vedem cum e productia de prune, cat se ia uiumul la povarna (impozit pe alambic(sper sa nu dau acum idei) si apoi dupa ce ne vom binedispune sper sa rezolvam si celelalte mizilicuri. Pana atunci asteptam plini de euforia raspunsul domnilor de la uniune de ce au deschis procedura de cascadorii rasului, cand noi nici nu eram in competitie. Hai noroc si la mai mare. Hic :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro