ONU:America Latină şi Australia cer marilor puteri acces liber la vaccinurile anti-COVID-19

J.P.
Internaţional /

America Latină şi Australia cer marilor puteri acces liber la vaccinurile anti-COVID-19

America Latină şi Australia au solicitat vineri marilor puteri la sesiunea Adunării Generale anuale a ONU să dea dovadă de solidaritate în gestionarea pandemiei de COVID-19, în special prin acces gratuit la viitoarele vaccinuri precum şi acordarea de credite internaţionale fără dobândă, transmite AFP, conform Agerpres.

În ţările din America Latină au fost raportaţi nouă milioane de bolnavi şi peste 330.000 de decese în jumătate de an, potrivit unui bilanţ realizat de France Presse pe baza unor date oficiale.

"În faţa pandemiei, la fel ca şi a sărăciei, nimeni nu va face faţă singur", a declarat preşedintele argentinian Alberto Fernandez în alocuţiunea din această săptămână, cerând ajutorul comunităţii internaţionale.

Brazilia, Columbia, Peru, Mexic şi Argentina se află în primele zece ţări din lume cu cel mai mare număr de cazuri înregistrate de COVID-19.

În intervenţiile lor, liderii din America Latină şi-au exprimat îngrijorarea faţă de accesul la viitoarele vaccinuri."Trebuie să fie declarate bunuri publice globale", au subliniat preşedinţii Argentinei şi Peru.

Australia s-a alăturat vineri acestui demers. Dacă un vaccin nu este universal, istoria va fi "un judecător sever", a susţinut prim-ministrul australian Scott Morrison, o poziţie contrară celei exprimate de SUA, care se opun colaborării globale pe această temă.

"Când vine vorba de vaccin, poziţia Australiei este foarte clară: cine îl găseşte trebuie să-l împărtăşească", a insistat premierul australian."Aceasta este o responsabilitate globală şi o responsabilitate morală"."Unii ar putea să îl vadă ca pe un beneficiu pe termen scurt, ca pe un profit chiar, dar ar trebui să fie conştienţi de faptul că omenirea îşi va aminti mult timp şi va fi un judecător foarte sever", a adăugat el.

Pe aceeaşi linie, Chile a cerut puterilor mondiale să înceteze "să se confrunte permanent" pentru "a lupta împotriva acestei pandemii şi recesiuni globale", o aluzie la tensiunile sino-americane.

"În domeniul sănătăţii, aceasta include schimbul de diagnostice şi cunoştinţe, coordonarea deschiderii şi închiderii frontierelor, unirea forţelor pentru dezvoltarea şi disponibilitatea unui vaccin eficient şi sigur şi colaborarea cu ţările cele mai vulnerabile", a declarat preşedintele chilian Sebastian Pinera.

"Doar aşa vom putea avea vaccinuri şi tehnologii fără brevete, distribuite în mod echitabil, cu o atenţie specială pentru cei mai vulnerabili", a adăugat omologul său ecuadorian Lenin Moreno.

Mai multe ţări au solicitat, de asemenea, revizuirea criteriilor de acordare a creditelor internaţionale, precum şi moratorii asupra datoriilor.

"Nicio ţară nu îşi poate plăti datoria lăsându-şi populaţia fără sănătate, educaţie, securitate sau capacitate de dezvoltare", a rezumat situaţia preşedintele argentinian.

Pandemia "va înrăutăţi sărăcia, inegalităţile şi şomajul", a estimat, la rândul său, preşedintele ecuadorian insistând asupra necesităţii unui "sprijin financiar şi tehnic multilateral".

Din cauza riscului de contagiune, sesiunea de anul acesta a Adunării Generale a ONU are loc virtual, prin intermediul discursurilor video pre-înregistrate.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

27 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0875
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5081
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4471
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie