ONU confirmă că trăim într-o lume tot mai încinsă

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 16 ianuarie

ONU confirmă că trăim într-o lume tot mai încinsă

Încălzirea globală este o realitate confirmată de tot mai multe organizaţii internaţionale de mare prestigiu. Ultimii opt ani au fost cei mai călduroşi înregistraţi vreodată la nivel global, a confirmat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), care aparţine de ONU, în pofida persistenţei fenomenului climatic La Nina care a atenuat temporar efectele încălzirii globale. Cele şase principale seturi de date internaţionale compilate de OMM indică toate aceiaşi "vinovaţi": "concentraţii tot mai mari de gaze cu efect de seră şi căldura acumulată", subliniază organizaţia ONU, care coroborează concluziile programului european asupra schimbărilor climatice Copernicus (C3S), publicate săptămâna trecută, şi cele publicate de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din Statele Unite (NOAA) şi NASA. În 2022, temperatura medie globală a fost cu aproximativ 1,15 grade Celsius peste nivelurile preindustriale - înainte ca omenirea să pompeze cantităţi masive de gaze cu efect de seră în atmosferă, notează OMM. Anul trecut a fost al optulea an consecutiv când temperaturile globale anuale au fost cu cel puţin 1 grad peste nivelurile observate între 1850 şi 1900. Acordul de la Paris, încheiat în 2015 sub egida ONU, vizează limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, despre care oamenii de ştiinţă spun că ar limita impactul schimbărilor climatice la niveluri gestionabile. Însă, OMM a avertizat că "probabilitatea de a depăşi - temporar - limita de 1,5 grade Celsius creşte odată cu trecerea timpului". Datorită La Nina, un fenomen climatic care tinde să scadă temperatura oceanelor, încălzirea a fost într-o oarecare măsură atenuată. Fenomenul ar putea continua până în martie, a subliniat OMM, înainte de a fi urmat de o perioadă neutră, marcată de absenţa La Nina, ca şi de fenomenul opus El Nino. OMM a subliniat că la nivelul întregii planete impactul La Nina va fi "de scurtă durată" şi "nu va inversa tendinţa de încălzire pe termen lung cauzată de nivelurile record de gaze cu efect de seră care captează căldura în atmosfera noastră". Prin urmare, anul trecut a fost "doar" al cincilea sau al şaselea cel mai cald an înregistrat vreodată, a mai spus OMM. 2016 este considerat cel mai cald an înregistrat vreodată la nivel global, urmat de 2019 şi 2020. Însă mai multe regiuni au înregistrat temperaturi record în 2022: regiunile polare, precum şi zone întinse din Orientul Mijlociu, China, Asia Centrală şi Africa de Nord. La rândul ei, Europa a cunoscut în 2022 al doilea an cel mai cald înregistrat vreodată, când Franţa, Marea Britanie, Spania şi Italia au stabilit noi recorduri medii de temperatură, potrivit Copernicus.

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. Daca Germania redeschide minele de

  lignit si carbune cu centralele aferente, 

  ca si Polonia si alte tari, 

  noi degeaba inchidem, cu pagube mari,

  si luptam ptr.ideile verzi 

  ONU ar trebui desfiintata a ajuns aservitul de serviciu al SUA. Nu are niciun sens sa ai doar o institutie marioneta care nu apara drepturile oamenilor.

  In sfarsit se simte si incalzirea asta globala in Romania.

  Contestatarii sa scoata termometrele pe geam! 

  1. nu se pune, e de la ciclul pamantului

   Si bolile cauzate de poluare sunt tot de la ciclu?

   Daca traiesti prea mult mai duci si cate o boala. Altfel ai avea aer curat si ai muri la 40 de ani. Ia sa vedem de unde vin bolile. Cred ca de la mancarea de mana a doua trimisa de alte state in Romania si neverificata de nimeni.

   e de la fumul de gratare

  organizatia infractionala ONU

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
BURSA
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5463
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9573
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6256
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.4390

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro