DIKE

ONU:Pandemia pare să fi redus riscul de atentate, dar strategia SI nu s-a schimbat

G.U.
Internaţional /

Pandemia pare să fi redus riscul de atentate, dar strategia SI nu s-a schimbat

Riscul de atentate în ţările pacificate s-a redus de la începutul anului, probabil ca efect al restricţiilor de mişcare impuse de pandemie, dar strategia grupării Stat Islamic (SI) pare să fi rămas neschimbată, a afirmat un responsabil din cadrul ONU, transmite AFP, conform Agerpres.

'În zonele de conflict, ameninţarea a crescut, aşa cum o demonstrează regruparea şi intensificarea activităţilor SI în Irak şi Siria', a declarat luni, în faţa Consiliul de Securitate al ONU, Vladimir Voronkov, subsecretar general pentru contraterorism.

'În zonele neafectate de un conflict, ameninţarea pare redusă. Măsurile de limitare a propagării COVID-19, precum izolarea şi restricţiile de mişcare, par să fi diminuat riscul de atentate teroriste în multe ţări', a adăugat Voronkov.

Potrivit responsabilului ONU, consecinţele pandemiei asupra activităţilor de recrutare şi de finanţare rămân dificil de estimat. Cu toate acestea, pandemia creşte ameninţarea de infracţiuni cibernetice pentru recuperarea de fonduri, a apreciat el.

Voronkov a mai afirmat că 'nu există un indiciu clar despre o schimbare de orientare strategică a SI odată cu noul său lider'.

Jihadistul Amir Mohammed Said Abdel Rahman al-Mawla i-a succedat fondatorului SI, Abu Bakr al-Baghadi, ucis la sfârşitul lui octombrie într-un raid american în Siria.

Responsabilul ONU a mai arătat că SI şi-a consolidat poziţia în Orientul Mijlociu, organizaţia numărând încă peste 10.000 de luptători activi care se deplasează între Irak şi Siria în cadrul unor mici celule.

În vestul Africii, SI numără circa 3.500 de membri şi continuă să-şi întărească legăturile cu grupările jihadiste locale.

În Libia, chiar dacă numărul membrilor SI este estimat la doar câteva sute, organizaţia îşi păstrează capacitatea de ameninţare pentru regiune.

De asemenea, în Afganistan, în pofida arestării unor lideri şi a pierderii controlului unor teritorii, SI rămâne capabil să întreprindă atacuri importante în diferite zone ale ţării, a mai afirmat responsabilul contraterorist.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DIKE

Supliment dedicat activităţii de drept
DTLAWYERS
BTPay
elco

Curs valutar BNR

04 Dec. 2020
Euro (EUR)Euro4.8725
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0024
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4931
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3819
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.6932

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Boromir
Erfi
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie