ONU:Sute de persoane date dispărute în Myanmar după lovitura de stat din februarie

S.B.
Internaţional / 16 martie 2021

Sute de persoane date dispărute în Myanmar după lovitura de stat din februarie

Sute de persoane au fost date dispărute în Myanmar după lovitura de stat militară de la 1 februarie prin care Aung San Suu Kyi a fost înlăturată de la putere, iar cel puţin 149 de persoane au fost ucise în reprinarea unor manifestaţii împotriva juntei birmane, trage marţi ONU un semnal de alarmă, informează news.ro.

"Sute de persoane care au fost reţinute ilegal sunt date în continuare dispărute, fără ca autorităţile militare să recunoască acest lucru, ceea ce este echivalentul unor dispariţii forţate", denunţă o purtătoare de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), Ravina Shamdasani.

"Este tot mai dificil să se confirme informaţiile, mai ales după impunerea legii marţiale într-un anumit număr de municipalităţi, la Yangon şi Mandalay şi în împrejurimi", deoarece "comunicaţiile au fost blocate de către stat în anumite cartiere, în care persoane au fost ucise sau deplasate", denunţă ea.

"Cu toate acestea, noi am reuşit să confirmăm că cel puţin 149 de persoane au fost private în mod arbitrar de viaţă, începând de la 1 februarie", a anunţat ea într-o conferinţă de presă, la Geneva.

Ravina Shamdasani a anunţat că 11 persoane au fost ucise luni, 39 duminică şi 18 sâmbătă.

Bilanţul a crescut puternic în aceste trei zile, iar junta birmană pare mai hotărâtă ca niciodată să să reprime contestarea, sfidând un val de condamnări internaţionale.

"Suntem profund tulburaţi de faptul că reprimarea continuă să se intensifice şi îndemnăm din nou militarii să înceteze să ucidă şi aresteze manifestanţi", declarăpurtătoarea de cuvânt.

"Cel puţin cinci persoane au murit în tmpul detenţiei în ultimele săptămâni, iar corpurile a cel puţin două victime prezentau semne de abuzuri fizice grave, care arată că au fost torturate", a precizat ea.

Arestări şi încarcerări contină să aibă loc în întreaga ţară, iar peste 2.084 de persoane sunt în continuare "deţinute în mod arbitrar", potrivit OHCHR.

Cel puţin 37 de jurnalişti au fost arestaţi, iar 19 dintre ei se află în continuare în detenţie arbitrară, potrivit aceleiaşi surse, potrivit news.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

21 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9449
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3614
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9178
Gram de aur (XAU)Gram de aur257.2300

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro