OPINIIÎn loc să ameninţăm subtil nevaccinaţii mai bine îi marcăm discret cu o steluţă galbenă

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 7 mai 2021

În ultimele zile am asistat la vechea strategie "băţul şi morcovul" aplicată nevaccinaţilor. Am aflat, de pildă, că studenţii nevaccinaţi ar putea fi admişi la ore doar purtând combinezoane. Apoi că spectatorii la meciurile Euro susţinute în România ar putea fi obligaţi să aibă vaccinul. Sau că în birourile unde toţi angajaţii sunt vaccinaţi masca nu va mai fi obligatorie (aici presiunea se mută sadic dinspre organele statului spre colegii infractorului nevaccinat). Suntem anunţaţi, în plus, că multe alte lucruri fantastice îi vor aştepta de la 1 iunie pe români. Pe românii vaccinaţi. Sigur, statul ar putea încerca şi modelul sârbesc, cu o recompensă de 25 de euro pentru cei ce se vaccinează, ar creşte cota de participare în special în zonele sărace. Dar probabil că se aşteaptă mai întâi roadele strategiei "poliţistul bun, poliţistul rău" din ultimele zile.

Aşa cum la începutul pandemiei ni se recomanda să nu purtăm mască dacă suntem sănătoşi, acum autorităţile au uitat de asigurările că vaccinul va fi absolut voluntar. Ei bine, voluntar, voluntar, dar dacă nu îl faci, dintr-un motiv sau altul, rişti să ajungi cetăţean de rangul doi. Şi lucrurile nu se vor opri aici, staţi să vedeţi discuţii când vaccinul va fi disponibil şi pentru copii. Ce va prima atunci - dreptul la educaţie sau cel la sănătate publică? Sau ne vor obliga şi copiii nevaccinati să vină în combinezoane la şcoală? Şi asta nu reprezintă decât strategia statului. Privatul are la rândul său mijloacele sale. Recent, o firmă de avocatură îşi anunţa angajaţii că dacă nu se vacineaza vor fi obligaţi să prezinte zilnic un test negativ, iar o companie de echipamente pentru instalaţii că cei nevaccinati va trebui să predea maşina de serviciu.

Încet-încet, lucrurile încep să semene cu creditul social din China. Ai vaccin, acumulezi puncte care îţi permit să ieşi la restaurant, la meci, să mergi în vacanţă. Pe când dobânzi mai mici la creditele vaccinaţilor? Nu ai vaccin, stai pe lângă casă, poate nu mai ai dreptul nici să mergi la magazin în curând fără combinezon şi îţi laşi copiii analfabeţi.

Totuşi, în faţa acestor eforturi logistice care consumă timp şi resurse importante, aş îndrăzni să fac o propunere constructivă. Decât să pierdem vremea cu selectarea şi depistarea nevaccinaţilor nu mai bine îi marcăm cumva, discret, astfel încât să fie recunoscuţi de la distanţă şi să li se poată trânti uşa în nas fără alte eforturi logistice? Eu mă gândeam la o steluţa galbenă, micuţă, cusută frumos pe un umăr. Ce ziceţi domnule Premier, cum vi se pare domnule Preşedinte?

Altfel, mai remarc în trecere că, pentru primii vaccinaţi, cei din iarnă, se apropie perioada de sfârşit a imunităţii dobândite. Prin toamnă ar trebui ca pentru ei să reînceapă vaccinarea. Ce facem atunci? Reluăm strategia băţul şi morcovul adaptată la dublu vaccinaţi, simplu vaccinaţi cu dubii şi nevaccinaţii deloc? Poate ar fi nevoie atunci de două steluţe galbene, una pentru primul refuz al vacinului şi a doua pentru al doilea refuz, din campania de toamnă. Şi asta tot aşa, campanie după campanie de vacinare şi steluţă după steluţă pe umăr, până ni se termină mânecile sau până ajung cei care gândesc astfel de strategii de convingere să vadă steluţe verzi din partea electoratului.

Şi încă ceva. Sunt persoane care nu s-au vaccinat nu pentru că sunt antivaccinişti convinşi, ci de teama efectelor adverse apărute la un oarecare interval după vaccinare, pentru că toate vaccinurile au sărit peste perioada standard de testare din cauza grabei de a reporni economia. Ei pot reveni la sentimente mai bune faţă de vaccin dacă observă ca nu se întâmpla nimic rău în timp. Dar e foarte posibil ca văzând abuzurile şi discriminarea la care statul îi supune pe cei nevaccinaţi mai nou, bună parte dintre aceştia să refuze să se mai vaccineze din solidaritate şi spirit de frondă. Asta vrem?

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Oare istoria se repeta

    Al sectantilor Covid-19! Razboaiele de Secesiune Globala devin urmatorul pas!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

12 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8909
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7450
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0380
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7696
Gram de aur (XAU)Gram de aur272.6466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro