Ora prim-ministrului - ora răfuielilor politice

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 23 februarie

Ora prim-ministrului - ora răfuielilor politice

Dezbaterea de ieri din plenul Camerei Deputaţilor, în care premierul Florin Cîţu trebuia să explice modul în care a întocmit proiectul bugetului de stat ce va fi supus adoptării Parlamentului, s-a dovedit un prilej de aruncare, dintr-o parte într-alta a scenei politice, de noi serii de invective, întreruptă doar de momentul în care parlamentarii AUR au părăsit sala.

La începutul Orei prim-ministrului, Florin Cîţu s-a răfuit cu liderii PSD Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu şi Mihai Tudose (chiar dacă ultimul este deputat european), pe care i-a definit drept slugile lui Liviu Dragnea, fostul preşedinte social-democrat care acum se află în penitenciarul Rahova unde execută pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare primită în 27 mai 2019, pentru instigare la abuz în serviciu.

"Marii gânditori economici - Ciolacu şi Stănescu - îşi permit să vină cu amendamente la bugetul României, care însumate fac 6% din PIB. E la limita trădării naţionale ce propun ei: să nu mai plătim contribuţia financiară la bugetul Uniunii Europene. De acolo vor ei să ia bani. Nu voi permite aşa ceva şi nu voi permite PSD-ului să interfereze", a afirmat Florin Cîţu.

Şeful Guvernului a precizat că bugetul pentru 2021 este unul echilibrat, credibil, construit în jurul investiţiilor şi reformelor.

"PSD se teme că sinecuriştii pe care îi au în funcţii nu se vor mai regăsi acolo, dupa reformă", a afirmat premierul.

În replică, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că, în timpul discursului de 10 minute al premierului, Florin Cîţu a îndatorat România cu încă 600.000 de euro.

"Nu aveţi bani să le plătiţi salariile restante minerilor din Valea Jiului, deşi în campanie aţi găsit 2 miliarde lei doar pentru primarii PNL, mită electorală. (...) Bugetul pentru anul în curs este un buget de austeritate, al sărăciei care nu oferă nicio perspectivă pentru dezvoltarea României. PSD a lăsat guvernului Orban, în noiembrie 2019, un buget cu un deficit de 2,8% din PIB şi o datorie publică de 34% din PIB. Orban şi Cîţu i-au lăsat guvernului Cîţu, în decembrie 2020, un deficit de 10% şi o datorie publică de peste 47% din PIB. (...) România de astăzi este în derivă, pentru ca aţi alocat cel mai mic pachet din UE pentru redresarea economiei şi lupta împotriva pandemiei, fapt constatat şi de Comisia Europeană. (...) În loc să veniţi cu un buget care să repare, aţi luat coasa în mâini şi seceraţi toate veniturile românilor. (...) Aţi tăiat până şi de la ajutorul de înmormântare", l-a acuzat Marcel Ciolacu pe premierul Florin Cîţu.

Preşedintele PSD i-a cerut şefului Guvernului să demisioneze, deoarece a arătat până acum că nu poate să ia nicio măsură privind creşterea veniturilor cetăţenilor.

La rândul său, liderul deputaţilor liberali, Gabriel Andronache a spus că actualul buget e construit în vreme de criză, realist şi asigură toate resursele necesare pentru plata salariilor, pensiilor, alocaţiilor, resursele necesare comunităţilor locale, protejarea locurilor de muncă şi are cea mai mare valoare a investiţiilor publice, fără să introducă impozite şi taxe noi şi fără să le majoreze pe cele existente.

"Reprezentanţii PSD uită să spună că la orice construcţie bugetară făcută de ei, bugetul a fost invariabil însoţit de taxe şi impozite noi. PSD lua cel puţin doi lei din buzunarele cetăţenilor pentru un leu în plus la pensie şi salariu, creşterile veniturilor fiind anulate de majorările de preţuri. Ori de câte ori aţi guvernat ţara, dumneavoastră aţi fost cei care au făcut comanda prin legi aberante, iar nota de plată a fost achitată de guvernele de dreapta", a spus Gabriel Andronache.

De partea liderului liberal s-a situat şi Ionuţ Moşteanu, şeful grupului deputaţilor USR-PLUS, care a afirmat că actualii contestatari ai guvernului Cîţu, parlamentarii PSD, au ratat toate oportunităţile de dezvoltare a României sub bagheta lui Ponta, Dragnea şi Dăncilă.

"Nu-i puteţi da lecţii de economie lui Claudiu Năsui, după ce l-aţi avut ministru al Economiei pe Dănuţ Andruşcă. (...) Bugetul e construit pe dezvoltare şi investiţii. Avem cel mai mare buget din istorie pentru investiţii: 61,4 miliarde lei", a afirmat Ionuţ Moşteanu.

O altă pată de culoare a dezbaterii parlamentare de ieri a fost ieşirea din sală a deputaţilor AUR - în semn de solidaritate cu minerii care protestează la Lupeni şi Livezeni, nu înainte însă ca liderul formaţiunii politice, George Simion, să acuze dreapta şi stânga politică de distrugerea sistemului energetic naţional.

"Bătaia de joc a atins cote maxime. (...) La conducerea complexelor energetice s-a tot perindat clasa politică, când de stânga, când de dreapta. Românii au nevoie de soluţii. Guvernul le oferă închiderea minelor şi menţinerea încă 3 luni a locurilor de muncă, măsuri care arată că nu există predictibilitate. Vorbiţi despre cursuri de reconversie profesională, dar nu le aveţi, iar minerii vor ajunge culegători de sparanghel în Germania", a spus George Simion.

De partea guvernului s-au situat şi deputaţii UDMR care, prin vocea lui Mikloş Zoltan, au susţinut că bugetul pentru 2021 este unul de post-criză, un buget care oferă certitudinea majorării investiţiilor menite să dezvolte societatea, în condiţiile însănătoşirii finanţelor publice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Circ ordinar pt aruncat praful in ochii populatiei, facut de securistii acoperiti din PSD alaturi de slugoiul Securitatii, Potaia Cîţu, cu scopul de a intretine ideea falsa ca unii dintre ei sunt ""cei buni", iar ceilalti "sunt cei rai", cand de fapt, toti reprezinta aceeasi mizerie a Sistemului securist din Colonie! Pentru ca dupa aceasta regie jalnica si ieftina, ei se duc impreuna la vreun local de lux din Dorobanti unde mananca, beau, deapana amintiri "securistice" si pun Colonia la cale! Sa ne amintim cum se intalneau amical Ponta si cu Udrea in Dorobanti sau Ponta si cu Barna la o cafenea din Bruxelles, dupa ce in prealabil se porcaisera violent in mass-media!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Super protecție cyber pentru echipamente de business
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

26 Feb. 2021
Euro (EUR)Euro4.8745
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0209
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4406
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5894
Gram de aur (XAU)Gram de aur228.2335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
www.hipo.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro