Parchetul European, start în activitate de la 1 iunie

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 27 mai

Laura Codruţa KovesiSursa foto: Facebook

Laura Codruţa KovesiSursa foto: Facebook

Instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi va investiga anual 3000 de cauze de fraudare a fondurilor europene

Parchetul European (EPPO) îşi va începe activitatea la 1 iunie, a anunţat, ieri, Comisia Europeană, prin intermediul unui comunicat de presă.

"Suntem pe punctul de a lansa primul organism independent al Uniunii Europene pentru anchetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor care aduc atingere bugetului UE. Începând cu 1 iunie, procurorii europeni, sub conducerea fermă a Laurei Kovesi, vor reprima activităţile infracţionale şi se vor asigura că niciun euro nu este irosit din cauza corupţiei sau a fraudei", a declarat Vera Jourova, vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă.

La rândul său, Didier Reynders, comisarul european pentru justiţie, a afirmat că lansarea Parchetului European va deschide o nouă etapă în istoria integrării europene.

"Principala misiune a acestui organism european este să protejeze fondurile UE de infractori, în interesul comun al cetăţenilor noştri. EPPO va monitoriza punerea în aplicare a NextGenerationEU, veghind cu stricteţe ca fondurile să fie utilizate exclusiv în scopul de a ajuta economiile noastre să se redreseze în urma crizei", a spus Reynders.

Parchetul European este responsabil cu anchetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor care afectează bugetul UE, fiind primul parchet supranaţional care investighează şi urmăreşte penal frauda în materie de cheltuieli şi venituri, frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre şi un prejudiciu de cel puţin 10 milioane de euro), spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE, corupţia activă şi pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE, precum şi participarea la o organizaţie criminală în cazul în care scopul principal al activităţilor acesteia este săvârşirea de infracţiuni împotriva bugetului UE.

Acest nou organism al Uniunii poate, de asemenea, să ancheteze şi să urmărească penal orice altă activitate ilegală care este "indisolubil legată" de o infracţiune împotriva bugetului UE.

Parchetul European îşi va desfăşura investigaţiile şi urmăririle penale în deplină independenţă faţă de Comisia Europeană, faţă de celelalte instituţii şi organisme ale UE, precum şi faţă de statele membre şi va completa activitatea altor organisme şi agenţii ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust şi Europol, cooperând cu acestea, precum şi cu autorităţile competente ale statelor membre care nu participă la Parchetul European.

Oficialii de la Bruxelles estimează, conform comunicatului de presă al Comisiei Europene, că Parchetul European va investiga anual aproximativ 3000 de cazuri de fraudare a fondurilor Uniunii.

Parchetul European ar fi trebuit iniţial să-şi înceapă activitatea la sfârşitul anului 2020, dar întârzierile în desemnarea de către statele membre a procurorilor lor delegaţi au întârziat acest calendar.

Două state dintre cele 22 participante, Slovenia şi Finlanda, nu şi-au desemnat nici acum procurorii delegaţi, iar Comisia Europeană le-a reamintit să o facă "rapid", conform informaţiilor publicate de France Presse.

Procurorii delegaţi sunt însărcinaţi să desfăşoare în statele membre anchete şi urmărirea penală, în deplină independenţă faţă de autorităţile naţionale.

La sediul din Luxemburg, procurorul şef european - Laura Codruţa Kovesi- şi echipa sa de 22 de procurori vor superviza anchetele şi procedurile legale.

Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu participă la acest mecanism de cooperare judiciară consolidată.

Opinia Cititorului ( 15 )

 1. Un DNA european care va face jocurile unor puteri și interese suprastatale, cu un puternic potențial de a vira spre rolul de poliție politică din moment ce se ocupa de "corupția activă și pasivă" în execuția bugetară in UE.

  1. Parchetul European ar trebui să se ocupe și de birocrații corupți de la Bruxelles. Abia atunci munca procurorilor respectivi va fi eficientă 100%.

  ...

  1. Nino, nino, nino! Ambulanța? Mai sus avem un pacient pentru Bălăceanca. Cum? Nu primiți idioți?

   Nu stiu cum se va descurca noua procuroare fata ajutorul lui PORTOCALA si a lui BASE.

   Se va descurca ceva mai bine decat genialul vostru Tudorel Toader. Apropo, a mai auzit cineva de zdreanta asta de "ministru al justitiei"?

   Aceasta" zdreanta" a demis pe corupta luluta ,faptul ca o nulitate a fost numita procuror european ne arata ca practica din Romania se muta in Europa deci a facut jocurile strainilor

  Gata! Dupa atata timp in care a parazitat pe bani grei, incep iarasi, abuzurile si activitatile infractionale ale acestei huidume securist-sorosiste, Cucuveaua Mov, acum la nivelul intregii UE! De data asta, tintele "balenei albastre" vor fi formatiunile nationaliste si suveraniste din UE! Sa vedem insa, si ce "succesuri" va avea, tinand cont de faptul ca fostul ei amant, securistul infect Coldea, nu se mai afla la butoane!

  1. medicamenteeee!

   Medicamentele nu mai au efect. Singura solutie e Socola

   legat de pat cu lanț. 

   Nu era oare, ora la care sa va trimiteti "mamele din lumea-ntreaga" la produs, ca sa va completeze ajutorul de handicap, asa ca 2 boschetari cu creiere pane? Mai ales pt Dorel, care reprezinta modelul romanului cretin cu acte! Vedeti ca fara banii din prestatiile mamelor parashute, veti ajunge sigur la cersit, unde(nu stiu daca-i de bine sau de rau), Dorel are mai multe sanse!

  D-na Kovesi în sfârșit intrați în pâine. Vă rog eu începeți verificările

  cu România. Știți tot atât de bine ca și mine că la noi veți avea multă

  „treabă”. 

  tot pe capul romanilor va sta , poate ceva acolo la misto , la bulgari , adica la fraieri , ca doar n-o face anchete in germania la stapani , sau la polonezi sau unguri .

  1. Sper să nu ai gura aurită. Să sperăm că o să vedem, acolo în VEST, o altă Codruță, căci în două decenii (procuror general, procuror șef DNA) în procuratura Dâmbovițeană , a decepționat, a lenevit, a tărăgănat, a mușamalizat....a pozat ca o dură.

   Sper să nu ai gura aurită. Să sperăm că o să vedem, acolo în VEST, o altă Codruță, căci în două decenii (procuror general, procuror șef DNA) în procuratura Dâmbovițeană , a decepționat, a lenevit, a tărăgănat, a mușamalizat....a pozat ca o dură.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Energia în priză”
Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2218
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5640
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7704
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.3568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Codul comercial român
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro