PARLAMENTARII ANCHETEAZĂ EVENIMENTELE DIN 10 AUGUSTÎntrebări fără răspuns la Comisia de Apărare

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică /

Întrebări fără răspuns la Comisia de Apărare

Laurenţiu Cazan, şeful operaţiunii din 10 august, susţine că acoperirea cu bandă neagră a indicativelor de pe căşti a fost o problemă logistică

Raed Arafat, şeful DSU, a afirmat că gazele folosite de jandarmi nu sunt nocive

Ministrul Carmen Dan susţine că nu a condus operaţiunea de evacuare a Pieţei Victoria

Opoziţia va depune moţiune împotriva Ministrului de Interne

Audieri cu uşile închise. Aces-ta pare a fi noul slogan al coaliţiei PSD-ALDE din Parlament cu privire la activitatea oricărei comisii de anchetă, în care, chipurile, ar fi prezentate informaţii care ţin strict de siguranţa naţională.

Printre aceste informaţii a fost trecută şi evacuarea manifestanţilor paşnici din 10 august. Cu ce au atentat aceştia la siguranţa naţională sau ce elemente din intervenţie ar putea afecta acest aspect, ministrul Carmen Dan nu a precizat. Cert este că preşedintele Comisiei de Apărare, Tudorel Căprar, a decis, după ce ministrul de interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi reprezentanţii Jandarmeriei au avut pledoariile iniţiale, să evacueze din sala de şedinţe reprezentanţii presei, deoarece discutarea altor chestiuni nu putea fi făcută decât în prezenţa persoanelor care deţin certificate acordate de Oficiul Registrului National al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Din declaraţiile făcute de Laurenţiu Cazan, şeful operaţiunilor efectuate de jandarmi în Piaţa Victoriei, am reţinut o explicaţie cu privire la faptul că indicativul de pe unele căşti era acoperit cu bandă neagră.

Laurenţiu Cazan a spus: "Nu mai corespundea acel indicativ, (...) dar pot să vă asigur că nu este niciun impediment în identificarea acelor jandarmi care au acţionat în acel fel. Ştim foarte bine zonele lor de responsabilitate, acolo au avut şef de dispozitiv. Din punctul nostru de vedere, aveţi toată deschiderea pentru a stabili situaţiile punctuale".

Acelaşi lucru l-a punctat în faţa comisiei parlamentare, şi ministrul de interne Carmen Dan: "Am precizat eu, destul de lămuritor, că încercăm să abordăm această problematică cu mult echilibru şi că la Jandarmerie este o anchetă internă".

Nu poţi să vii, după 11 zile în faţa unei comisii parlamentare şi să spui că indicativele de pe căştile unora dintre jandarmii care au intervenit la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei erau acoperite cu bandă neagră dintr-o problema logistică, după cum a precizat deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, prezent la audiere.

Neconcordanţa acelor numere era cunoscută de mai multă vreme, mitingul fusese anunţat pe reţelele de socializare de cel puţin două luni, aşa că Jandarmeria a avut timp suficient ca să soluţioneze problema cu care se confrunta. Faptul că au fost aduşi la protest jandarmi fără numere de identificare nu este decât vina conducătorilor acestei instituţii de forţă. Sub protecţia anonimatului, unii dintre jandarmi s-au dedat la acte de brutalitate care nu sunt conforme unui stat de drept, unui stat democratic aşa cum ar trebui să fie ţara noastră în calitate de membru al Uniunii Europene şi de viitoare deţinătoare a Preşedinţiei Consiliului UE.

Numărul jandarmilor violenţi în 10 august se înmulţeşte

În legătură cu brutalităţile respective, dacă sâmbătă ministrul Carmen Dan susţinea că sunt doar cinci cazuri, după trecerea a două zile a mai descoperit încă cinci. Aflată în faţa Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, Carmen Dan a spus: "Ancheta internă a Jandarmeriei continuă. (...) Structurile de specialitate au identificat şase cazuri în care 10 jandarmi din dispozitivul de ordine publică au fost semnalaţi ca posibili autori ai unor fapte de natură penală. Aceste constatări vor face obiectul sesizărilor din partea Jandarmeriei către Parchetul Militar. În măsura în care vom identifica noi situaţii, acesta este demersul legal pe care intenţionăm să îl ducem mai departe".

Ministrul de resort a menţionat că, deşi a fost între orele 12:00 şi 3:00 în sediul Ministerului de Interne, nu a coordonat în niciun fel chestiunile operative, nici nu l-a convocat pe prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, ci doar a dis-cutat informaţiile primite din teren.

Carmen Dan a menţionat: "Tot ce am solicitat a fost să fiu informată, pentru că este firesc ca ministrul să primească informaţii despre tot ce se întâmplă şi am plecat din minister în jurul orei 03:00 dimineaţă, când colegii mei finalizaseră misiunea şi când mi-am dorit să vină în biroul minis-trului şi să împărtăşim de data asta propriile lor trăiri, să îmi edific anumite aspecte şi, nu uitaţi, că aveam deja teme sensibile de discutat. Dis-păruse o armă, aveam doi jandarmi bătuţi, internaţi în spital şi mi s-a părut firesc ca eu să îmi iau aceste informaţii direct de la ei. Nu a fost o şedinţă operativă, ci una de informare, ocazie cu care am cerut pentru a doua zi un prim raport al misiunii".

Raed Arafat: gazele folosite nu sunt nocive

La audierea din cadrul Comisiei de Apărare, şeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, a menţionat că substanţele folosite de jandarmi în Piaţa Victoriei în 10 august nu sunt nocive.

Raed Arafat a spus: "Substanţele iritant-lacrimogene sunt substanţe care sunt fără efecte şi care nu sunt nocive, dacă se întrunesc anumite condiţii".

Cu toate acestea, şeful Situaţiilor de urgenţă nu a putut explica de ce mai mulţi protestatari au acuzat efectele gazelor la câteva zile după mitingul din 10 august şi nici dacă expunerea persoanelor la o distanţă foarte mică de obiectul din care se eliberează cu presiune respectivele gaze poate cauza efecte secundare.

Raed Arafat a oferit explicaţii şi în legătură cu decesul lui Ilie Gâzea, în vârstă de 68 de ani, din Turnu Măgurele, care a participat la protestul din 10 august. În opinia secretarului de stat, a fost vorba "un episod medical separat, care nu are corelare" cu ceea ce a fost în Piaţa Victoriei.

Raed Arafat a declarat: "Pacientul s-a prezentat la unul dintre punctele noastre fixe. Prezenta sângerare la nivelul nasului. Tensiunea era mărită, pacientul era cunoscut hipertensiv. A primit primul ajutor, dar a refuzat să meargă la spital. Vreau să subliniez că, din ce am văzut, în toate fişele care au fost ţinute, toţi care s-au prezentat, de regulă, dacă au fost expuşi la gaze, s-a trecut acolo fie că au avut lăcrimare, fie că au avut tuse sau ceva. În acest caz, se trece mai degrabă epistaxisul şi HTA. La patru zile după, pacientul, care este cunoscut cu probleme cardiace destul de grave, s-a prezentat la spitalul din Turnu Măgurele şi a fost transferat în Alexandria, unde a fost internat la Terapie Intensivă, unde a avut încă un puseu de sângerare şi a decedat. Cel mai probabil, a fost un alt episod medical separat. Ceea ce iese de la autopsie poate să arate altceva, dar astea sunt datele pe care le am acum".

În momentul în care membrii opoziţiei politice au solicitat lămuriri cu privire la modul în care jandarmii au intervenit pentru evacuarea Pieţei Victoriei în seara de 10 august, minis-trul Carmen Dan a invocat probleme de siguranţă naţională şi a solicitat preşedintelui Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor ca şedinţa să continue fără prezenţa presei.

Deputaţii Ovidiu Raeţchi şi Robert Turcescu au protestat faţă de decizia de a scoate presa din sală pe motiv că răspunsurile care vor fi date în continuare de cei audiaţi sunt clasificate. Legat de acest aspect, Carmen Dan a spus: "După ce o să vă uitaţi prin raport o să înţelegeţi de ce a fost clasificat" şi că, după aceea, este la alegerea deputaţilor opoziţiei dacă vor comunica sau nu presei informaţiile res-pective.

În aceste condiţii, jurnaliştii şi persoanele fără certificate ORNISS au fost nevoiţi să părăsească sala în care s-au ţinut audierile de la comisia de apărare.

Faţă de această decizie, şi-a exprimat opinia şi senatorul Dan Barna, preşedintele Uniunii Salvaţi Româ-nia. Într-o postare pe facebook, Barna a scris: "România are nevoie de adevăr! Nu mai putem permite această practică şi cultură a secretului, nu în Parlamentul României! Adevărul este duşmanul PSD! Răspunsurile ministrului Carmen Dan în faţa Comisiei de apărare sunt clasificate la decizia PSD. Răspunsurile pe care le aşteaptă românii despre represiunea din 10 august sunt ascunse de ei pentru că aşa vor politrucii PSD crescuţi în şcoala secretului. O aberaţie! După ce Carmen Dan şi Jandarmeria au clasificat în mod abuziv raportul privind evenimentele din 10 august - şi USR va contesta această decizie în instanţă - audierea lui Carmen Dan este secretizată, tot abuziv".

Opoziţia solicită demiterea lui Carmen Dan

La finalul şedinţei de ieri, reprezentanţii opoziţiei au declarat că în spatele uşilor închise nu au primit nicio informaţie suplimentară.

Deputatul liberal Ovidiu Raeţchi a afirmat că şeful operaţiunii din data de 10 august, Laurenţiu Cazan, a spus că problema privind numerele de identificare este cauzată de lipsa căştilor de protecţie în condiţiile în care au fost angajaţi mai mulţi jandarmi.

Ovidiu Raeţchi a declarat: "Am avut impresia că ne răspunde la mişto, mai ales atunci când a susţinut că jandarmii vin cu căştile în portbagaj şi le iau de acolo care cum apucă. Nu ni s-a răspuns la nicio întrebare de bun simţ, care ţinea de modul în care au intervenit jandarmii în 10 august. Am întrebat dacă este normal ca o persoană care stă pe carosabil şi nu este violentă să fie gazată, nu mi s-a răspuns. Probabil că o fi şi asta informaţie clasificată. Am întrebat dacă este normal ca persoanele care sunt paşnice să fie bătute de jandarmi, iar nu mi s-a răspuns. O fi şi asta tot o informaţie clasificată?".

Membrii opoziţiei din comisia parlamentară susţin că de la audieri a lipsit persoana cea mai importantă, care a dat şi a semnat ordinul de evacuare a pieţei: prefectul Speranţa Cliseru. De aceea, ei au decis să o invite şi pe acea-s-ta în faţa Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor.

Mai mult, se pare că va mai avea loc o audiere, după ce raportul calificat SECRET DE SERVICIU cu privire la intervenţia jandarmilor din 10 august va fi citit de fiecare membru al comisiei parlamentare.

"Ministrul Carmen Dan a arătat deschidere cu privire la punerea la dis-poziţia noastră a acestui raport. Dar ţin să menţionez că nu există nicio decizie a comisiei cu privire la obligativitatea ca raportul să ne fie trimis de ministrul de interne. De aceea vom face o solicitare scrisă pentru a primi acest raport", a spus deputatul Ovidiu Raeţchi.

La final, reprezentanţii opoziţiei au declarat că, odată cu începerea sesiunii parlamentare, vor depune o moţiune simplă prin care vor solicita demiterea lui Carmen Dan din funcţia de Ministru de Interne.

Plângere penală pe numele lui Carmen Dan

Protestatarii din Piaţa Victoriei sunt nemulţumiţi de atitudinea ministrului de interne şi reprezentanţilor Jandarmeriei. De aceea, o parte dintre manifestanţii paşnici din Piaţa Victoriei, reuniţi în cadrul Asociaţiei Civice "Evoluţie în Instituţie", a anunţat că va depune la Direcţia Naţională Anticorupţie o plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele ministrului Carmen Dan şi a şefilor Jandarmeriei - Sebastian Cucoş şi Ionuţ Şindile - pe care îi acuză că au secretizat ilegal raportul privind reprimarea violentă a protestului din 10 august.

În plângerea formulată se arată că, în baza articolului 33 din legea 182 din 12 aprilie 2002, "este interzisă clasificarea ca secrete de serviciu a informaţiilor care, prin natura sau conţinutul lor, sunt destinate să asigure informarea cetăţenilor asupra unor probleme de interes public sau personal, pentru favorizarea ori acoperirea eludării legii sau obstrucţionarea justiţiei".

Asociaţia susţine că atunci când în discuţie sunt fapte săvârşite de protestatari, ministrul de interne îşi permite să divulge secrete de serviciu. De aceea, pe numele ministrului Carmen Daniela Dan a mai fost formulată o plângere pentru săvârşirea infracţiunii de divulgare a informaţiilor secret de serviciu sau nepublice prevăzute în art. 304 aln. 2. Dosarul 339/P/2018, fiind declinat către Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a început urmărirea penală in rem. De asemenea, membrii asociaţiei vor contesta la instanţa de contencios administrativ clasificarea raportului Jandarmeriei cu privire la intervenţia din 10 august din Piaţa Victoriei. Ei susţin că raportul este de interes public şi nu poate fi ţinut secret faţă de opinia publică.

Opinia Cititorului ( 27 )

 1. Inscriptionarea castilor cu vopsea dureaza cateva minute, deci putea fi facuta. Dar are dreptate, fiecare poate fi identificat individual pt ca nu umbla nimeni de capul lui prin armata.

  1. Sa inteleg ca ai citit materialul pe sarite? Liberalul Ovidiu Raetchi spune ca Laurentiu Cazan a declarat ca nu au casti destule, iar alea din piata erau imprumutate de la altii. De aceea unele aveau banda neagra, pe langa faptul ca altele nu corespundeau indicativului.

   Sorina Ruxandra Matei a postat filme de la mooiting. Oricine dorește să afle realitatea, poate accesa pagina ei de fb, o mână de peluzări agresivi și-au luat gaze în cioc.

   Ceea ce face Raețchi este forțarea limitelor penibililului. 

   Vrajeli ieftine ! Nu are jandarmeria un om sa fi facut un proces verbal pe perioada de imprumut a castilor cu nr casca si numele posesorului ? Vad ca Portocala are frati peste tot dar e deranjant doar cand afecteaza Psd .Sau nu e legea decat pt fraierii care nu e cu boss ?

   Iti da boss spor de propaganda ? Mai iesi de pe A3 ( nu autostrada :))

   ia uite ba baiatule, bine ca ne-ai zis. Sorina Matei detine adevarul in format video. A fost si ea in Piiata si a filmat chiar ea?

   Eu credeam ca toate filmarile video atat de la tv, cat si de pe telefoane, plus marturiile celor care au depus plangeri penale pot ajuta organele de ancheta sa stabileasca adevarul si poate chiar sa se faca dreptate.

   Dar din nou, bine ca ne-ai zis. Cititori Bursa, nu ezitati sa accesati respectivul blog sa va luminati. 

   Bă, ie filmare făcute de băeții tăi, corevoluționarii de lângă tomberon.

   Filmarile Sorinei Matei, fosta sugativa a lui Sebastian Ghita la Romania TV, nu sunt trucate? Ca Norica Nicolai afirma ca filmarile din piata sunt trucate.

   Filmările sunt ale băeților cu 2 cm, Sorina doar le-a uploadat. În filme nu apar CV-urile Sorinei. Ghinion în linie!

   Nu ai răspuns la faza cu trucajul. Că aşa zice sluga voastră Norica Nicolai că filmările din piaţă sunt trucate.

   Sau numai alea care nu vă convin sunt trucate? Restul, care vă dau apă la moară sunt reale? Cine a stabilit asta? 

   Nu sunt interesat de moointing. Pe pagina de fb a Sorinei Matei am văzut mooitingul filmat de peluzării agresivi. Este elocvent.

   Revoluția zoaielor societății a eșuat. 

   Avea o vorba un vestit senator Serban despre filmarile unei senatoare :) Asa si cu filmarile tale :) Nu intelegi ca s-a depasit o limita? Chiar ministrul de interne a recunoscut ca unii jandarmi au gresit .Lasa naiba simbria de la boss si foloseste neuronul :)

   Pt 1.2 , anonimul cu Sorina :)

   Mooitingistii provoaca, arunca si distrug. Poate ministrul sa-si ceara scuze ca doreste, nu ma intereseaza, eu vad rapandulele din stradă, delicvenții, mooitingiștii.

   Tu le vezi dar nu le vezi arestate pe rapandulele de care zici.Oare de ce ?

   Pentru că SRI, UM rapăndule.

  Cica aia 300 de au facut plangere sunt peluzari cum sunt aia 4 asasini :) Cine are sa-i mai dea lui boss si alte dvd-uri :) Batman , Batman :)) Votati Batman ! :))

  1. Te-am trimis pe pagina de fb cu producțiile cinematografice ale grupului de revoluționari cu sticle din tomberon. Când vin jandarmii, revoluția fuge ca șobolanii.

   Ce s-a filmat rămâne în lungime de 2 cm. 

   Nu ai raspuns la intrebarea celui care a postat. Eu cred ca sticlele au fost puse de diversionistii platit de PSD si tot aia au vrut sa arunce cu ele ca sa duca mitingul pasnic intr-o zona care sa permita interventia jandarmilor. Pentru ca nu le iesise pasienta cu omorarea jandarmeritei.

   USR, PNL și corporațiile SRI spun că jandarmii au dat cu gaze.

   Nu zic nimic de membrii galeriei lui Tălpan.

   De ce ascultau pașnicii de Bot să împingă gardul? Ce treabă aveați în clădirea guvernului? Credeați că intrarea este liberă dacă împingenți și aruncați cu sticle pașnic? 

   Analfabeta!

   2 cm

   Tati , faceti arestari daca a fost asa grav.Nu mai lasati giboni sa se plimbe liber si sa dea cu diverse ca sa aveti voi motive de testat armament pe nevinovati.De ce vin golanii si fac asta ? Pt ca li se permite .Cati au platit pt 2017? Puneti legea in aplicare cu cei violenti fara mila dar protejati restul oamenilor cu opinii diferite.E asa greu ?

   Ce lege să punem în aplicare că ne suprapunem peste interesele patriei apărate de SRI?

   Adica vrei sa spui ca nu sunt legi ?Faceti !

   SRI face legi, cele adoptate de Parlament stau vraf la CCR.

  Şi INJUSTIŢIE PÂNĂ LA CAPĂT ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro