Parlamentul European a adoptat raportul prin care cere integrarea deplină a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen

J.P.
Internaţional / 8 iulie 2021

Parlamentul European a adoptat raportul prin care cere integrarea deplină a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen

Parlamentul European a adoptat, cu 505 voturi pentru, 134 împotrivă şi 54 abţineri, un raport în care susţine, din nou, că România şi Bulgaria trebuie integrate cu drepturi depline în spaţiul Schengen, precizând totodată că şi Croaţia îndeplineşte cerinţele tehnice, conform G4media.

Solicitarea este inclusă în Raportul anual privind funcţionarea spaţiului Schengen, având-o raportoare pe europarlamentara Tanja Fajon, grupul S&D.

"Ţinând seama de numeroasele sale solicitări de aplicare integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România, solicită insistent Consiliului să-şi onoreze angajamentul, să ia imediat decizia de a elimina controalele la frontierele interne terestre, maritime şi aeriene şi să permită acestor ţări să se alăture, cu drepturi depline, spaţiului de liberă circulaţie fără controale la frontierele interne; (PE, n.r.) este pregătit, atunci când este consultat de Consiliu în conformitate cu articolul 4 din Actul de aderare, să-şi exprime opinia cu privire la aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Croaţia; consideră că solidaritatea şi responsabilitatea sunt de datoria tuturor şi că viitorul spaţiului Schengen trebuie să fie fără fragmentare", precizează raportul prezentat Parlamentului European.

Totodată, Parlamentul European susţine că statele membre ar trebui să restabilească rapid libera circulaţie în spaţiul Schengen. Observând că unele controale la frontierele interne au fost instituite din 2015, eurodeputaţii afirmă că astfel de verificări nu mai îndeplinesc criteriile proporţionalităţii şi necesităţii şi, prin urmare, sunt ilegale. Dacă este necesar, Comisia ar trebui, de asemenea, să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, precizează un comunicat de presă al Parlamentului European.

"Pe fondul pandemiei de COVID-19, spaţiul Schengen a fost îngenunchiat. În loc să faciliteze libera circulaţie, controalele la frontierele interne au devenit noua normalitate. Încrederea reciprocă a fost înlocuită de neîncrederea reciprocă. Prea multe persoane mor încă pe ţărmurile noastre, returnările violente şi încălcările drepturilor omului continuă să existe la frontierele noastre. Schengen nu mai este adecvat scopului. Este nevoie urgentă de reforme semnificative, cu norme mai clare şi un rol mai puternic al instituţiilor UE. Restaurarea şi consolidarea spaţiului Schengen trebuie să fie singura cale de urmat", a declarat Tanja Fajon.

Parlamentul subliniază că este necesară o reformă a Codului frontierelor Schengen pentru a aborda situaţia actuală a spaţiului de călătorie fără frontiere. Deşi controalele la frontieră rămân o prerogativă a statelor membre, noile mecanisme de salvgardare ar putea asigura retragerea controalelor atunci când acestea nu mai reprezintă un răspuns proporţional, mai precizează Parlamentul European.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb