Pentagonul este îngrijorat de ambiţiile nucleare ale Chinei

A.B
Internaţional / 02 septembrie 2020

Pentagonul este îngrijorat de ambiţiile nucleare ale Chinei

China îşi va dubla cel puţin numărul de focoase nucleare în următorul deceniu de la un nivel de uşor peste 200 şi se apropie de abilitatea de a efectua atacuri nucleare de pe uscat, aer şi de pe mare, capacitate cunoscută sub numele de triadă, potrivit raportului anual al Pentagonului referitor la armata chineză prezentat marţi Congresului, transmite Reuters şi News.ro

Informaţiile survin în contextul amplificării tensiunilor dintre China şi Staatele Unite şi în timp ce Washingtonul încearcă să includă Beijingul într-un tratat al armelor nucleare dintre Statele Unite şi Rusia.

Pentagonul afirmă în raport că China are puţin peste 200 de focoase nucleare, fiind pentru prima oară când armata americană a dezvăluit această cifră.

Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani a estimat că China are aproximativ 320 de focoase nucleare.

Potrivit raportului, estimarea referitoare la creştere se bazează pe factori care includ că Beijingul deţine suficient material pentru a dubla stocurile de arme nucleare fără o nouă producţie de materiale fisionabile.

Estimarea Pentagonului corespunde unei analize realizate de Agenţia de Informaţii în Domeniul Apărării.

"Suntem în mod cert îngrijoraţi de aceste cifre... dar şi de traiectoria dezvoltării nucleare a Chinei", a declarat Chad Sbragia, adjunct al secretarului apărării pentru China.

La începutul acestui an, publicaţia Global Times, susţinută de Partidul Comunist chinez, a scris că Beijingul trebuie să îşi extindă numărul de focoase nucleare la 1.000 într-un timp relativ scurt.

Sbragia a afirmat că China se apropie de completarea capacităţii sale de triade nucleare, sugerând că China este mai avansată decât se credea.

China are doar două dintre cele trei componente ale triadei operaţionale, dar dezvoltă o rachetă balistică capabilă să lanseze din aer o încărcătură nucleară.

Raportul arată că, în octombrie 2019, China a prezentat public bombardierul H-6N, ca fiind primul său bombardier nuclear cu alimentare aer-aer.

Washingtonul a cerut în repetate rânduri ca China să se alăture negocierilor trilaterale pentru extinderea noului START, un tratat între SUA şi Rusia referitor la armamentul nuclear care urmează să expire în februarie anul viitor.

China a declarat că nu are niciun interes să se alăture negocierilor, având în vedere că arsenalul nuclear american este de aproximativ 20 de ori mai mare decât cel al Chinei.

În iulie, un înalt diplomat chinez a declarat că Beijingul "va fi fericit să" participe la negocierile trilaterale de control al armelor, dar numai dacă Statele Unite ar fi dispuse să-şi reducă arsenalul nuclear la nivelul Chinei.

Arsenalul nuclear în creştere al Chinei nu ar trebui folosit ca o scuză pentru ca SUA şi Rusia să nu extindă Noul START, a declarat Kingston Reif, director pentru politica de dezarmare şi reducere a ameninţărilor din cadrul grupului de advocacy al Asociaţiei de Control al Armelor.

"Întăreşte şi mai mult importanţa extinderii Noului START şi arată nebunia de a condiţiona acest acord de participarea Chinei şi de participarea Chinei la controlul armelor", a adăugat Reif.

Arsenalul nuclear al Chinei este o fracţiune din cel al Statelor Unite, care are stocate 3.800 de focoase nucleare, şi cel din Rusia, care are aproximativ 4.300, potrivit Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani.

Tensiunile între China şi Statele Unite datează de luni de zile. Washingtonul a criticat modul în care China a tratat epidemia de coronavirus şi limitarea libertăţilor în Hong Kong. Poziţia americană din ce în ce mai agresivă vine în timp ce preşedintele Donald Trump candidează pentru a fi reales în noiembrie.

O altă sursă de tensiune este Taiwanul. China şi-a intensificat activitatea militară în jurul insulei democratice pe care Beijingul o consideră un teritoriu suveran chinez, trimiţând avioane de luptă şi nave de război în exerciţii în apropiere de Taiwan.

Raportul Pentagonului, bazat pe informaţiile din 2019, afirmă că armata Chinei a continuat să-şi "intensifice pregătirea" pentru a preveni independenţa Taiwanului şi pentru a efectua o invazie, dacă va fi necesar.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. americanii nu au inteles ca fiecare imperiu dispare pe limba lui, indiferent cat s-ar opune. sfarsitul colonialismului de tip american e aproape si se vor intoarce la izolationism.....

    Poporul chinez a fost supus de-a lungul istoriei sale multimilenare unor suferinte teribile, de neimaginat. Nu mai departe, in anii 40 ai secolului tercut, japonezii au fost macelarii poporului chinez.

    Istoria nu numai ca nu trebuie sa se mai repete, poporul chinez are dreptul si trebuie sa ia masuri ca istoria sa nu se mai poata repeta.  

    pai sa fie!! doamne ajuta!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
ELECTRICA FURNIZARE S.A.
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
E.ON

Curs valutar BNR

26 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0195
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5190
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4869
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.1954

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro