PENTRU ALEGERILE DIN 10 IANUARIECetăţenii kazahi din România vor putea vota la ambasada Kazahstanului

G.U.
Politică / 26 noiembrie 2020

Cetăţenii kazahi din România vor putea vota la ambasada Kazahstanului

Cetăţenii kazahi aflaţi pe teritoriul României vor putea vota, pentru alegerile parlamentare din Kazahstan prevăzute pentru 10 ianuarie, la secţia de votare organizată la Ambasada Kazahstanului la Bucureşti, a anunţat astăzi ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Kazahstan în România, Nurbakh Rustemov, într-un briefing de presă online, conform Agerpres.

''Pentru cetăţenii kazahi care trăiesc în străinătate vor fi organizate 66 de secţii de votare în 51 de ţări. O secţie de votare va fi deschisă şi la ambasada Kazahstanului la Bucureşti, unde cetăţenii kazahi din România îşi vor putea exercita dreptul de a vota, cu respectarea tuturor măsurilor anticoronavirus aflate în vigoare în România'', a spus diplomatul kazah.

El a menţionat că şapte partide politice s-au înregistrat deja pentru alegerile parlamentare din 10 ianuarie, printre care Nur Otan (formaţiunea aflată la putere), Partidului Popular din Kazahstan, Partidul Democrat al Poporului şi Partidul Social-Democrat Naţional, informează Agerpres.

Până la 10 decembrie, fiecare partid îşi desemnează listele de candidaţi, după care va începe campania electorală, care se va încheia la 8 ianuarie.

Rustemov a subliniat că autorităţile kazahe se vor asigura că în ziua scrutinului sunt respectate toate măsurile de distanţare fizică şi de igienă pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

Kazahstanul este republică prezidenţială, potrivit Constituţiei intrate în vigoare în 1995. Parlamentul său este bicameral, fiind format din Senat şi Majilis.

Pragul pentru accederea în Majilis (camera inferioară a parlamentului kazah) este 7% din voturi. Dintre cei 107 membri ai Majlisului, 98 sunt aleşi prin vot direct, iar ceilalţi nouă sunt aleşi de Adunarea Poporului din Kazahstan, organism constituţional condus de preşedintele ţării.

Preşedintele actual al Kazahstanului este Kasâm-Jomart Tokaev (de la 11 iunie 2019), mandatul prezidenţial având o durată de cinci ani. În perioada 20 martie - 10 iunie 2019, acesta a exercitat funcţia de preşedinte interimar al Republicii Kazahstan, după ce primul preşedinte, Nursultan Nazarbaev a demisionat din funcţie la 19 martie 2019. Nursultan Nazarbaev continuă să exercite funcţia de preşedinte al Consiliului de Securitate, de preşedinte al Partidului Nur Otan şi de membru al Curţii Constituţionale.

România a recunoscut independenţa de stat a Republicii Kazahstan la 17 decembrie 1991, la o zi după proclamarea acesteia. La 15 iulie 1992, România şi Republica Kazahstan au stabilit relaţii diplomatice. În luna august 2009, Ambasada României în Republica Kazahstan a fost relocată de la Almaty (fosta capitală) la Astana, noua capitală a ţării, în prezent Nur-Sultan.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.9221
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5466
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8998
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6028
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5779

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro