PENTRU ATINGEREA OBIECTIVULUI DE NEUTRALITATE A EMISIILOREY: Este nevoie de investiţii în electrificarea transporturilor şi sistemelor de încălzire

E.O.
Ziarul BURSA #Politică /

EY: Este nevoie de investiţii în electrificarea transporturilor şi sistemelor de încălzire

Pentru atingerea obiectivului de neutralitate a emisiilor, sunt necesare investiţii nu numai în producţia de energie regenerabilă, ci şi în electrificarea transporturilor şi a sistemelor de încălzire, în producţia de energie din hidrogen şi în infrastructură pentru reţele inteligente, potrivit celei de-a 54-a ediţii a raportului EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI).

Mihai Drăghici, Senior Manager, Departamentul de Asistenţă în Afaceri, EY România, subliniază: "Europa poate deveni primul continent neutru din perspectiva emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050. Comisia Europeană este aşteptată să prezinte un set de schimbări legislative în perioada următoare, ce va impune modificări profunde în aproape fiecare element al economiei. Sectorul energetic, în mod general, şi energia regenerabilă, în mod specific, sunt doar o parte a soluţiei".

Raportul evidenţiază măsura în care se va accelera în viitor implementarea unor tehnologii cheie, în domenii precum generarea distribuită, vehiculele electrice şi soluţiile de stocare a energiei. De asemenea, raportul subliniază că, pentru a respecta scenariul de dezvoltare durabilă al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, investiţiile în energia regenerabilă ar trebui să se dubleze, de la 300 miliarde dolari, alocate în 2018, la o medie anuală de 600 miliarde dolari, care vor atinge valoarea de 18,6 trilioane dolari, până în 2050.

China îşi menţine prima poziţie în cea mai recentă ediţie a raportului, datorită amplorii investiţiilor realizate, în pofida unei scăderi raportate de 39% în primul semestru al anului 2019, generate de trecerea de la tarifele garantate la licitaţii pentru noile capacităţi de generare a energiei din surse eoliene şi solare.

Şi Statele Unite şi-au păstrat locul al doilea, în contextul în care viitorul pieţei pentru capacităţile eoliene offshore este promiţător, iar piaţa energiei solare şi cea a energiei eoliene onshore continuă să beneficieze de subvenţii, prin acordarea de credite fiscale.

În pofida incertitudinilor provocate de Brexit, Regatul Unit urcă pe locul al şaptelea în clasament, având în vedere că licitaţiile pentru producţia din surse eoliene offshore promit furnizarea de energie fără subvenţii.

Printre celelalte pieţe care au urcat în clasament se numără Spania şi Vietnam, în principal datorită dezvoltării rapide a pieţelor lor pentru energia solară, precum şi revigorata piaţă poloneză, care reintră în Top 40, după câţiva ani dificili, mai arată specialiştii citaţi.

Raportul analizează modul în care sectorul energetic poate profita de oportunităţile oferite de adoptarea obiectivelor de neutralitate a emisiilor şi obstacolele care trebuie depăşite. Printre acestea se numără deschiderea la modele de investiţii inovatoare în vederea corelării capitalului cu capacităţile. De exemplu, o nouă abordare a modelului "yieldco", în care o nouă companie care se listează la bursă, interesată de asigurarea unui flux de numerar stabil, ar putea să reunească sub acelaşi acoperiş companiile din sectorul energetic şi investitorii. Acest lucru ar putea să creeze o punte între aceste resurse masive de capital şi dezvoltatorii care pot construi sistemele de energie verde necesare pentru îndeplinirea obiectivelor de neutralitate a emisiilor.

"Având în vedere această enormă nevoie de capital pentru proiectele de energie regenerabilă, vor apărea şi evolua în timp numeroase modele de investiţii. Proiectele de generare a energiei din surse regenerabile încep să aibă cu adevărat o anvergură indus-trială, ceea ce creează o necesitate tot mai mare de a găsi noi surse şi structuri pentru atragerea capitalului într-un mod eficient. Decarbonizarea va impune schimbări profunde în aproape fiecare element al economiei, iar sectorul energetic va juca un rol esenţial în majoritatea acestor iniţiative, dacă nu chiar în toate", a declarat Ben Warren, coordonator EY Global Power & Utilities Corporate Finance şi redactorul-şef al RECAI.

Benoit Laclau, coordonator EY Global Energy, a adăugat: "Atingerea obiectivului de neutralitate a emisiilor este dificilă, dar realizabilă, dacă începem acum. Este un obiectiv pe care patru ţări s-au angajat, prin adoptarea de legislaţie, să îl atingă până în 2050 şi pe care peste 60 de alte ţări îl analizează în mod activ. Această situaţie oferă o oportunitate de transformare pentru sectorul energetic. Este momentul ca acesta să scape de stereotipul că sectorul se schimbă greu, să îşi asume rolul de lider şi să ia măsuri ferme pe multiple fronturi, inclusiv implementarea de noi tehnologii, investiţii în eficienţa energetică şi promovarea tarifării emisiilor de carbon".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS