Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”Conferinţa “Codul insolvenţei 2020”

PENTRU PRIMELE CINCI LUNI ALE ANULUI ÎN CURSBNR reconfirmă perspectiva adâncirii inflaţiei în teritoriu negativ

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

BNR reconfirmă perspectiva adâncirii inflaţiei în teritoriu negativ

Noua prognoză trimestrială făcută de Banca Naţională a României (BNR) asupra inflaţiei reconfirmă perspectiva adâncirii inflaţiei în teritoriu negativ în primele cinci luni ale anului 2016, ca efect al scăderii cotei standard TVA şi a altor impozite indirecte.

BNR anticipează revenirea, la începutul anului 2017, şi rămânerea ulterioară a ratei anuale a inflaţiei în interiorul intervalului ţintei, potrivit Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Oficialul a precizat, citat de Mediafax: "Această evoluţie are ca explicaţie epuizarea impactului dezinflaţionist tranzitoriu al reducerii cotei standard a TVA, relaxarea conduitei politicii fiscale şi creşterea costurilor unitare cu salariile. Reducerea succesivă a impozitelor indirecte implementate în perioada 2015-2017 determină volatilitatea ratei inflaţiei în intervalul prognozat".

Inflaţia la finele anului trecut s-a situat la -0,9%, faţă de -1,1% în noiembrie şi nivelul minim de -1,87% înregistrat în august. În absenţa impactului ratei reduse de TVA (din luna iunie), inflaţia ar fi fost, în decembrie, de aproximativ 2%, în intervalul ţintă al BNR.

BNR a revizuit în noiembrie prognoza pentru rata anuală a inflaţiei la 1,1% pentru anul 2016, în creştere cu 0,4 puncte procentuale.

Isărescu a arătat atunci că rata anuală a inflaţiei este anticipată la valori negative până în mai 2016, urmând să revină ulterior în teritoriu pozitiv, dar inferioare, până la sfârşitul anului, limitei minime a intervalului ţintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, deci sub 1,5%.

Banca Centrală menţionează că riscurile asociate proiecţiei actuale provin cu precădere din mediul intern şi sunt generate de incertitudinile privind politica fiscală şi salarială, precum şi de derularea reformelor structurale, în contextul evenimentelor electorale din acest an şi absenţei acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale.

"Consiliul de administraţie apreciază că un mix echilibrat al politicilor economice, alături de progresul în sfera reformelor structurale sunt esenţiale pentru menţinerea macrostabilităţii, asigurarea unei creşteri economice durabile, continuarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană şi întărirea rezistenţei economiei româneşti faţă de eventuale şocuri sau condiţii adverse pe plan global".

Banca Naţională a României a menţinut, vineri, dobânda de politică monetară la 1,75%, minimul istoric, şi rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei şi valută.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Business Card
BTPay
Gala 'Women in Economy 2020'
Benihana
Hotel Marshal Garden

ENGLISH SECTION

more articles

Anvergura
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS