PENTRU PRODUSELE STRUCTURATE EMISE DE "ERSTE" Unii investitori se îndoiesc că BCR îşi respectă obligaţiile de market maker

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 octombrie 2011

Unii investitori se îndoiesc că BCR îşi respectă obligaţiile de market maker

Valentin Ionescu: "BVB a primit propuneri cu privire la cadrul de derulare a operaţiunilor cu produsele structurate, unele dintre acestea fiind în curs de implementare"

Unii investitori acuză "Erste Group" că nu respectă prevederile contractelor de furnizare de lichiditate pentru certificatele turbo (n.r. instrumente derivate tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, care au ca active suport indici, acţiuni, mărfuri).

Un investitor ne-a spus că în această vară - o perioadă de volatilitate maximă a pieţelor - Banca Comercială Română (n.r. market-makerul pentru produsele emise de "Erste Bank") a avut foarte des probleme în furnizarea lichidităţii pentru aceste instrumente financiare, existând zile în care lipsea ore la rând din piaţă.

Investitor: "Pe 5 august, cotaţiile BCR au dispărut misterios din piaţă, puţin după orele 12:00"

Un investitor, care a preferat să nu fie nominalizat, ne-a relatat: "În Parametrii aplicabili Furnizorului de Lichiditate BCR este prevăzut faptul că BCR este obligată să menţină în piaţă oferte ferme de cumpărare şi de vânzare timp de cel puţin 80% din şedinţa de tranzacţionare în care piaţa se află în starea Deschisă. Totuşi, spre exemplu pe 5 august, cotaţiile BCR au dis-părut misterios din piaţă puţin după orele 12:00 şi încă nu reveniseră la ora 15:30 (acelaşi lucru întâmplâdu-se şi cu o zi înainte, cam în acelaşi interval orar - fapt sesizat doar de investitori, nu şi de către cei care supraveghea-ză piaţa sau explicat în vreun fel de către cei de la BCR), deşi emitentul nu comunicase faptul că ar avea probleme tehnice care să împiedice furnizarea lichidităţii (acest comunicat a venit la un moment dat - la două ore după ce au dispărut cotaţiile market makerului - în condiţiile în care deja se făcuseră solicitări pentru precizări, către BVB şi BCR)".

Întrebat dacă a primit sesizări privind nereguli în ceea ce priveşte furnizarea de lichiditate pentru produsele structurate emise de Erste Bank, Valentin Iones-cu, directorul general al BVB, ne-a declarat: "BVB a încercat în permanenţă să dezvolte o relaţie de comunicare directă cu toţi participanţii la piaţă, inclusiv cu investitorii. Astfel, de-a lungul timpului, am avut privilegiul să primim numeroase sugestii şi idei de îmbunătăţire a activităţii BVB, sugestii şi idei pe care am încercat să le punem în practică".

Domnul Ionescu pune accent pe relaţia de comunicare dintre Bursă şi participanţii la piaţă, chiar şi când este întrebat, punctual, precis, concret, dacă a solicitat BCR explicaţii referitoare la neregulile reclamate de investitori privind produsele structurate: "Aşa cum am precizat anterior, BVB are o relaţie de comunicare directă şi permanentă cu toţi participanţii la piaţă, inclusiv cu emitenţii sau cu furnizorii de lichiditate, ceea ce ne-a permis de foarte multe ori să oferim şi să primim reciproc explicaţii".

Desigur, repetarea acestui răs-puns evaziv nu este decât un mod de a nu răspunde.

Valentin Ionescu a mai menţionat că BVB a primit propuneri cu privire la cadrul de derulare a operaţiunilor cu produsele structurate, unele dintre acestea fiind în curs de implementare.

Potrivit investitorului citat anterior, cei care aveau poziţii pe care doreau să le închidă au avut de ales între a aştepta întoarcerea în piaţă a furnizorului de lichiditate sau a-şi închide poziţiile cu alţi investitori.

"Faptul ridică îndoieli asupra modului în care sunt tranzacţionate aceste instrumente financiare", ne-a mai spus investitorul.

Acesta ne-a mai precizat că a sesizat departamentul din cadrul BVB care se ocupă de supravegherea pieţei, precum şi BCR şi Erste Viena, însă nu a primit răspunsuri satisfăcătoare.

Reprezentanţii BCR şi Erste Bank nu au comentat situaţia până la închiderea ediţiei.

Pe parcursul anului, BCR a raportat în repetate rânduri retragerea cotaţiilor pentru certificatele emise de Erste Bank, din cauza unor probleme tehnice. Aceste situaţii i-au contrariat şi pe investitorii care comentau pe forumurile bursiere.

Dumitru Beze: "Atenţionări similare, atât la produsele oferite de BVB, cât şi la produsele oferite de Sibex"

Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, ne-a declarat că, până în acest moment, AIPC nu a primit astfel de sesizări. "Până în acest moment, nu au existat astfel de plângeri, însă pe un forum bursier apar, din când în când, astfel de atenţionări atât la produsele oferite de BVB, cât şi la produsele oferite de Sibex", ne-a spus Beze.

Domnia sa a adăugat: "Este dezamăgitor că aceste noi produse, cum sunt şi zecile de lansări de companii de afară (care au costuri mai mari prin bursele locale, decât dacă s-ar face direct) nu respectă condiţiile asumate şi este şi mai dezamăgitor că, atunci când se lansează aceste produse, nu se ţine cont de părerea investitorilor. Astfel, ajungem să facem lucruri de formă, să raportăm că am făcut ceva, în loc să atacăm fondul problemelor care conduc la această lipsă acută de lichiditate".

În luna iunie, BCR a anunţat că va compesa investitorii care tranzacţionaseră certificatul EB WTI Light Sweet TL 2 după expirarea sa, din cauză că "Erste Group Bank" a continuat să introducă cotaţii pe acest simbol, "ca urmare a unei erori IT".

Nereguli au fost semnalate şi la comunicarea schimbării specificaţiilor unor contracte; directorul BVB spune că aceasta este diseminată public cu promptitudine

O altă sursă din piaţa de capital ne-a relatat că, în urmă cu câteva luni, au existat nereguli şi la comunicarea unor schimbări ale specificaţiilor unor contracte.

Potrivit sursei, în februarie, pentru trei dintre produsele Erste au fost operate modificări la începutul şedinţei, care au fost comunicate pieţei abia la finalul zilei.

Sursa ne-a mai spus şi că, pe piaţa produselor structurate, au fost probleme şi în luna mai, la modificarea certificatelor cu activ suport Fondul Proprietatea, după distribuirea dividendelor pe anul trecut.

"Modificarea specificaţiilor produselor structurate se realizează în conformitate cu prevederile cuprinse în documentele de emisiune", ne-a precizat Valentin Ionescu, adăugând: "Pentru a vă putea oferi un răspuns mai concret la întrebarea adresată, vă rugăm să ne precizaţi cât mai exact la ce fel de < nereguli > vă referiţi. În acest fel vom putea ca, împreună cu persoana care face o astfel de sesizare şi cu emitentul respectivei serii de produse structurate, să identificăm cea mai potrivită măsură care trebuie luată".

Directorul general al BVB a mai precizat: "Orice notificare transmisă BVB de un Emitent de produse structurate sau de Furnizorul de lichiditate înregistrat pentru produsele emise de acesta este diseminată public de BVB cu promptitudine (către Participanţii la piaţă şi publicul investitor), conform reglementărilor bursiere".

În acest an, tranzacţiile cu produse structurate la Bursă au însumat 1,3 milioane lei. În 2010, această categorie de instrumente a cumulat schimburi de 369.029 lei, după ce fuseseră lansate în vară.

Valentin Ionescu: Orice notificare transmisă BVB pentru produsele structurate, diseminată public cu promptitudine

Produsele structurate reprezintă un nou tip de instrument financiar, disponibil la tranzacţionare în cadrul BVB începând cu luna iulie a anului 2010. În prezent, în cadrul BVB se tranzacţionează certificate de tip index şi turbo, emise de Erste Bank şi de Raiffeisen Centrobank.

"Luând în considerare caracteristicile specifice produselor structurate (evoluţia acestora direct legată de evoluţia activului suport, etc), precum şi caracterul de noutate al produsului respectiv pe piaţa românească, preocuparea continuă a BVB a fost de a asigura un cadru adecvat de derulare a operaţiunilor cu aceste instrumente, inclusiv în privinţa informaţiilor furnizate de Emitent/ Furnizorul de lichiditate, necesare unei bune informări a participanţilor şi publicului investitor", ne-a precizat Valentin Ionescu.

Domnia sa mai adăugat: "BVB are în vedere dezvoltarea şi menţinerea unei bune relaţii de comunicare directă cu participanţii la piaţă şi publicul investitor.

Menţionăm că BVB a primit propuneri cu privire la cadrul de derulare a operaţiunilor cu produsele structurate, unele dintre aceste propuneri fiind în curs de implementare.

Furnizorii de lichiditate înregistraţi pentru produsele structurate au obligaţia de a res-pecta parametri specifici de menţinere a lichidităţii produselor respective, care sunt disponibile publicului investitor pe pagina de internet a BVB.

Principiile de evaluare a activităţii desfăşurate de către Furnizorii de lichiditate sunt incluse în reglementările bursiere, disponibile publicului investitor pe pagina de internet a BVB.

Notificările transmise de un Emitent / Furnizor de lichiditate, în baza obligaţiilor asumate de acesta cu privire la produsele structurate, sunt reglementate în cuprinsul Codului BVB.

Orice notificare transmisă BVB de un Emitent de produse structurate sau de Furnizorul de lichiditate înregistrat pentru produsele emise de acesta este diseminată public de BVB cu promptitudine (către Participanţii la piaţă şi publicul investitor), conform reglementărilor bursiere, disponibile publicului investitor pe pagina de internet a BVB.

Aceste notificări pot viza, fără a se limita, următoarele: actualizarea parametrilor aferenţi unor emisiuni individuale de produse structurate, orice evenimente înregistrate în activitatea acestora privind furnizarea cotaţiilor. De asemenea, în situaţia în care notificarea transmisă vizează actualizarea unor parametri aferenţi unei emisiuni de produse structurate, BVB efectuează şi modificarea în sistem a parametrilor respectivi".

Din Comunicatul BVB, la lansarea structuratelor

Pe 18 iunie 2010, Comisia de Admitere la Tranzacţionare (CAT) a acordat avizul favorabil pentru admiterea de principiu la tranzacţionare a produselor structurate emise de către ERSTE Group Bank AG.

"Banca Comercială Română SA (BCR) acţionează în numele emitentului Erste Group Bank AG în calitate de Societate Iniţiatoare şi Furnizor de Lichiditate", se arăta în comunicatul BVB din 18 iunie 2010.

În aceeaşi informare, se preciza că produsele structurate sunt instrumente financiare de natura valorilor mobiliare care au la bază un activ suport şi care sunt emise în conformitate cu un prospect de bază, precum şi cu documentele de completare aferente respectivului prospect, şi care pot fi admise la tranzacţionare pe piaţa reglementată la vedere administrată de BVB.

Potrivit Bursei, "avantajele principale ale produselor structurate sunt simplitatea (combinaţie a unor strategii complexe, structuri sau indici într-un singur instrument), trans-parenţa (investitorii au acces în timp real la performanţa şi tranzacţionarea acestor instrumente), lichiditatea (emitentul acţionează pe piaţa secundară ca market-maker), eficienţa costurilor comparativ cu investiţia în fonduri mutuale (investitorul nu plăteşte taxe de management sau de vânzare / răscumpărare), flexibilitate în denominarea instrumentului (cu o sumă mai mică de bani se obţine o expunere pe un activ suport), diversitate a pieţei ( pot fi create instrumente pentru orice piaţă şi profil de risc).

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. GOLANIE!!!..RUSINE!!!...BAI VALI..voi habar nu aveti ce se intampla in ograda voastra ..cum sa gestionati bine ,cand toata ziua va GIUGIULITI.??..are dreptate investitorul ce face sersizarea...GUNOAIELOR..!!!!! !!

    Si eu cred ca Dl. Director are dreptate.Mi-zis mie un baiat cu nume de vinat, ca Bursa are in vedere dezvoltarea si mentinerea unei relatii de comunicare dire cte, intre Digei si Yubi Channel.Astfel cind Yubi Channel ii sopteste la ureche, in dulce grai moldovenesc,cotatiile produselor structurate, se incinge atmosfera si cei de la banca uita sa mai puna cotatii.Si implicit scade lichiditatea. Oameni sunt si ei nu?

    Nu inteleg si pace. Cand cineva doreste sa faca ceva, imediat si carcotasii. Tot citeam de curand ca ptr.BVB dl.Ionescu nu face nimic, de fapt pentru salariatii. Oameni rai! Uite se pregatestem o plecare pe Valea Prahovei, o intentie, asa spun oamenii buni. Ma bucura mult aceasta intentie. Bravo! Asa da! Si totusi avem salarii reduse, dar vom merge in teamb. Bravo! Dar daca mi se permite as sugera sa vizitam si Arhiepiscopia Tomisului, tocmai si-a declarat profit si ma gandeam poate invatam si noi ceva, si de ce nu poate ii aducem la cota. Ei??? Ce Ziarul Bursa, ce Ziaru Financiarul care tot scriu de ani grei la BVB, de BVB pe rosu, noi posibil sa mergem 6,7 Nov.la munte, la distractie...Bravo, sa vedem insa ce va spune si CA-ul, dar mai stii, poate si ei doresc sa ne bucure. Oameni buni si ei!

    1. si eu vreau sa merg la munte, la distractie. ce bursa pe rosu, si eu la munte.

      de ce sunteti rautaciosi? lasati personalul sa se bucure si ei de ceva bun. si asa sunt stresati zi de zi.

      Biserica la cota nu ar fi rau. dar mai intai sa invatam ce inseamna profit.

      Asta e marea ocupatie a noii angajate? are multa treaba. sio plac si colegii foarte mult. se poarta ca un adevarat specialist in domeniul ei. cred ca profita de faptul ca dl. Ionescu a angajat-o cu toata increderea. era nevoie de asa ceva la BVB, dar , din pacate, se pare ca nu e persoana potrivita.

      Asta e marea ocupatie a noii angajate? are multa treaba. sio plac si colegii foarte mult. se poarta ca un adevarat specialist in domeniul ei. cred ca profita de faptul ca dl. Ionescu a angajat-o cu toata increderea. era nevoie de asa ceva la BVB, dar , din pacate, se pare ca nu e persoana potrivita.

    Problemele pe produsele structurate sunt inca de la inceput.Eu am renuntat si sa ma mai uit la ele dupa ce pe primul short pe aur am fost de-a dreptul jefuit.A fost inchis la ora 10 si 14 minute,dupa ce s-au pus cotatii toata predeschiderea,iar cand am sunat la supraveghere si la BCR mi s-a spus"nu a fost tranzactie in pretul de bariera,dar azinoapte la ora x a fost cotatie in acel pret".Lasand la o parte faptul ca acest asa-zis market-maker fuge din piata exact atunci cand este volatilitate,pur si simplu nu isi asuma nici un risc,exact la fel ca bancile din ROmania.Tot riscul pe client sau pe investitor.Si ce,se va intampla ceva?sa fim seriosi,probabil ca toti au parte la profit,de la CNVM,Bursa,spuraveghere,etc.Au adus structuratele doar ca sa mai ia si ultimii bani ramasi,le-au cosntruit in asa fel incat sa nu poti castiga decat intraday si cu mult noroc.E mai usor la poker.

    De ce pasii de pret pentru toate prdusele emise in ultima luna nu respecta Codul BVB. In cod sunt precizati clar pasii de pret in functie de nivelul acestuia pentru toate pietele. Erste a trimis comunicat ca ii modifica asa cum vrea si BVB vad ca accepta desi contravin codului. Deci Erste e mai presus de lege. Alte comentarii cred ca sunt de prisos.

    poate dl ionescu va lua pozitie si va explica de ce tolereaza aceasta situatie. poate si cei de la erste, care absolut intamplator mai sunt si actionari ai bvb cu vreo 5% (pariez ca mangementul bursei este absolut de neinfluentat), vor explica cum se pupa asta cu declaratiile domnului wimmer care spunea ca bvb are nevoie de multe reforme.

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7307
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3412
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0111
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.8676

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb