Petre Daea afirmă că este timpul acţiunilor concrete în agricultură

M.A.
Politică / 4 aprilie 2020

Petre Daea

Petre Daea

Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea face un apel "la cei ce au responsabilitatea domeniului în acest moment", rugându-i să lase orgoliile şi să se implice direct în rezolvarea problemelor specifice ale agriculturii.

"Este timpul acţiunilor concrete în agricultură, a anunţat, sâmbătă, fostul ministru al Agriculturii pe pagina sa de Facebook.

"Fermierii sunt în câmp - însămânţează, în zootehnie - au grijă de animale zi şi noapte -, plantează, recoltează legume, fac focul în sere şi solarii. Dragostea de pământ şi de animale este scutul lor de apărare. Aşa au făcut din totdeauna, indiferent de vreme şi de vremuri. (...) ei trebuie ajutaţi ca produsele lor să ajungă pe masa fiecăruia dintre noi", a transmis Petre Daea pe Facebook.

Acesta afirmă că lanţurile de magazine din întreaga reţea de comercializare trebuie să preia, prioritar, întreaga producţie de la fermierii români. "Este timpul acţiunilor concrete: lanţurile de magazine, supermarketurile, întreaga reţea de comercializare să preia spre vânzare, prioritar, întreaga producţie de la fermierii români. Este necesar a se manifesta o solidaritate comercială cu producătorii români", scrie Daea.

De asemenea, măsurile propuse pentru a-i ajuta pe producătorii români să îşi vândă vizează sunt legate de Legea 321 din 2009, privind comercializarea produselor alimentare, modificată şi completată prin Legea 150/2016, în condiţiile în care "este lucrată HG cu privire la normele de aplicare", după ce au fost unele aspecte de clarificat cu Comisia Europeană, "unele s-au clarificat, iar altele sunt de înţeles în această perioadă dificilă".

Petre Daea face referire şi la deblocarea Casei Române de Comerţ Agroalimentar Unirea, prin care ar putea fi vândute produsele fermierilor autohtoni. "Este o societate comercială cu capital integral de stat, construită pe baza principiilor economiei de piaţă, un bun instrument în mâna statului pentru aprovizionarea populaţiei şi reglarea preţurilor. Este şi un bun răspuns pentru forţa de muncă", arată fostul şef de la MADR.

O altă măsură vizează lărgirea reţelei de comercializare prin punerea la dispoziţia producătorilor agricoli, cu titlu gratuit, a unor spaţii comerciale care nu sunt folosite şi se pretează pentru o valorificare directă, în condiţiile în care astfel de spaţii sunt disponibile peste tot în ţară, iar direcţiile agricole au făcut un inventar al acestora încă anul trecut.

"Lărgirea reţelei de comercializare se impune în acest moment pentru reducerea distanţelor şi evitarea aglomeraţiilor. Punerea în funcţiune a unor unităţi de prelucrat legume, care, din diverse motive nu funcţionează (de exemplu, la Vidra, judeţul Ilfov, fabrică nouă cu dotări, linii tehnologice, utilaje noi, nu a lucrat un minut, investiţie de circa 6 milioane euro). Zona legumicolă unde pot fi prelucrate legumele şi nu numai, dar şi angajarea forţei de muncă", propune fostul ministru al Agriculturii.

Acesta mai scrie pe reţeaua de socializare că este necesară activarea depozitelor frigorifice cu temperatură controlată pentru preluarea şi păstrarea produselor perisabile, realizarea reţelelor de afluire a produselor în funcţie de locurile de producţie, de depozitare, păstrare, comercializare, cunoscându-se producătorii, sortimentul de marfă, cantităţile şi locurile de depozitare şi comercializare, dar şi acordarea unui sprijin pentru producătorii agricoli cu mijloace de transport specifice de marfă.

Petre Daea afirmă că a văzut în ultimul timp că preocuparea este îndreptată în mod deosebit în direcţia platformelor online şi cu toate că se pot face multe lucruri bune şi prin aceste reţele, "din nefericire, prin acestea, nu se însămânţează câmpurile".

În perspectiva sărbătorilor pascale şi a nevoii de aprovizionare cu miei, el consideră că ar trebui luate câteva măsuri care să-i ajute pe crescătorii români să îşi vândă marfa, iar pe români să se poate aproviziona cu astfel de produse.

"Oamenii nu vor ieşi din case, dar trebuie să mănânce şi fiecare îşi doreşte, conform tradiţiei, carne de miel şi legume, care sunt şi sănătoase, iar crescătorii de oi şi legumicultorii sunt pregătiţi pentru aceasta mare sărbătoare. Cum rezolvăm? Tot online?! Putem şi aşa, dar foarte, foarte puţin. Mieii nu sunt scrisori. De aceea, la cele spuse anterior, adaug: deschiderea tuturor punctelor de sacrificare la ferme, indiferent de forma juridică de organizare. Se cunosc crescătorii de oi, se cunoaşte numărul de miei destinaţi sacrificării; asigurarea controlului sanitar- veterinar la punctele de sacrificare; aplicarea diferenţiată a restricţiilor sanitar-veterinare, în funcţie de situaţiile concrete, păstrându-se condiţiile de igienă pentru evitarea riscurilor alimentare, cunoscute de medicii veterinari; organizarea separată a spaţiilor de comercializare pentru acest produs, în unităţile existente, care să se aprovizioneze, prioritar, de la crescătorii de oi din România; planuri comune între crescătorii de ovine, abatoare şi comercianţi, pentru afluirea efectivelor şi aprovizionarea pieţei de desfacere", scrie Petre Daea pe reţeaua de socializare.

Nu în ultimul rând, fostul ministru al Agriculturii subliniază că alături de toate aceste măsuri punctuale, necesare şi utile perioadei, nu trebuie uitate programele mari din agricultura României: irigaţiile, combaterea grindinei şi stimularea precipitaţiilor, "şi celelalte pentru care sunt legi şi bani", iar cercetarea să nu mai treacă prin ceea ce a trecut.

"Am aflat cu toţii că Germania a deschis graniţele pentru agricultorii români ca forţă de muncă. Poate ar fi bine să nu îi mai punem pe drumuri, supunându-i anumitor riscuri şi să îi păstrăm în ţară, să producem hrană în România pentru noi şi pentru alţii, pentru că avem unde şi cu ce şi să exportăm hrana, poate, în schimbul unor ventilatoare atât de necesare astăzi şi nu numai. Iată o oportunitate pe care nu trebuie să o ratăm!"

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Treaba asta cu exceptarea avioanelor cu sclavi care vor merge sa ajute culegerea recoltelor in Germania e pe cat de penibila pe atat de patetica. Sa scoata nene, Germania, functionari din birou la munca campului, ca le face bine..

    1. "da ea" ce zice ? se duce sau se preface ca se duce ?

    opinie pertinenta

    dar cine sa l asculte -ai nostri au in cap anticipate:)))) 

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro