Pierduţi în oceanul de minciuni

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 26 iulie 2017

Cornel Codiţă

Obişnuinţa de a minţi în campania electorală "pe rupte" este, în politica de la noi, un fel de "mistică". La scadenţa electorală, "politicianul" României intră într-un fel de transă, al cărei efect sigur şi cotropitor este putinţa de a spune cu cel mai serios şi pătruns aer din lume nenumărate şi gogonate minciuni despre ce şi cum va fi lumea, de îndată ce zisul politician şi gaşca lui se vor sui, cu neamuri, prieteni, cunoştinţe şi relaţii, în teleguţa puterii. După mai bine de două decenii şi jumătate de ratate exerciţii democratice, printr-un fel de ironică justiţie a soartei, PSD-ul este primul partid din România post-decembristă serios confruntat cu consecinţele acestei maniere de a aborda relaţia sa cu electoratul, respectiv responsabilităţile sale faţă de guvernare, cea cu care a fost învrednicit, mult mai mult timp şi mai des decît i-ar fi dat dreptul orice criteriu raţional de evaluare a rezultatelor sociale ale acţiunilor sale. "Măreţul" program de guvernare al PSD a fost prezentat, în campania electorală de mai an, ca o un fel de Lamborghini al schimbărilor fulgerătoare, în bine, din societatea românească. Din cauza vitezei, probabil, ori din cine ştie ce alt motiv, nici nu a plecat bine "monstrul" din garajul campaniei electorale, că s-a şi ciocnit, frontal, cu realitatea. Acum, zace în drum, doar un morman de fiare din care nimeni nu mai înţelege nimic, necum să mai poată face din resturile risipite un vehicul capabil de mişcare. Partea încă şi mai rea a poveştii este că abia după oribilul accident înţelegem, ori că, de la început, nimeni nu s-a aflat în scaunul şoferului ori, dacă a fost totuşi cineva, că insul cu pricina era mai ageamiu în conducerea unui vehicul-partid decît ultimul dintre miile de şoferi analfabeţi care şi-au luat cu brio carnetele de conducere auto în România ultimilor ani.

La acest moment de răscruce, în solidă tradiţie leninistă, PSD-ul, ca entitate colectivă, s-ar putea întreba: bine, bine şi... ce-i de făcut? Adevărul este că nu mai e nimic de făcut! Se vorbeşte intens despre înlocuirea la vîrf a lui Dragnea, cu Tudose. O mişcare care l-ar face pe Machiavelli să se ruşineze că a scris Principele, fără să dedice măcar o pagină unei atît de strălucite manevre politice! Dacă am fi trăit într-o ţară cu o Constituţie rezonabilă, în privinţa coerenţei şi a siguranţei mecanismelor esenţiale de guvernare, Preşedintele ar fi fost în postura de a dizolva Parlamentul, chiar după moţiunea de cenzură a PSD împotriva guvernului PSD, care certifică, dincolo şi dincoace de orice îndoială rezonabilă, incapacitatea şi lipsa de pregătire pentru guvernare a actualei formule care deţine majoritatea parlamentară. În acest fel, poate, ar fi fost obligat şi electoratul să regîndească investiţia sa de încredere în partidele competitoare, s-ar fi trezit poate din amorţeala sinistră în care se complace în cei patru ani ai mandatelor parlamentare. Ar fi fost un moment propice pentru a mai sparge baloanele de săpun ale minciunilor cu care politicienii de la noi se joacă, mai inocenţi şi mai lipsiţi de griji decît ţîncii ieşiţi pe tăpşanul inter-blocuri. Ar fi fost un moment necesar să spunem unde se află România, care este starea lucrurilor fundamentale pentru existenţa noastră, individuală şi colectivă: economie, servicii sociale, cultură, civilizaţie urbană, viaţă rurală, politica altora faţă de noi, prieteni şi neprieteni, aliaţi, neutrii şi duşmani, cît şi ce este urgent şi necesar să facem pentru a opri căderea, pentru a începe să readucem starea naţiunii măcar o cîtime mai aproape pe linia de plutire.

Dar, noi nu trăim în acea Românie, de ficţiune. Noi trăim într-una, generic numită reală, în care toate ficţiunile sunt posibile. Aşa cum este posibilă, spre exemplu, continuarea unei guvernări invalidată de propria incapacitate managerială şi politică. Noi trăim într-o Românie în care responsabilităţile Parlamentului se reduc la aprobarea şuşanelelor legislative prin care putem albi păcatele justiţiabile ale aleşilor noştri, ori se pun la cale afacerile personale şi ale găştilor care ştiu regula de aur a prăduirii statului şi a paraîndărătului la buzunarul "tătucului" care a făcut posibilă minunea. Noi trăim într-o Românie în care atribuţiile politice şi instituţionale ale Preşedintelui se reduc la ceea ce domnia sa întreprinde conştiincios, zi de zi, prin birourile şi curţile interioare ale Palatului de la Cotroceni, ignorînd suveran ceea ce se află dincolo de zidurile incintei. Noi trăim într-o Românie în care minciuna a devenit drogul de care majoritatea zdrobitoare a populaţiei este dependentă, pentru că altfel ar fi obligată să suporte consecinţa dureroasă a distincţiei dintre Azi şi Mîine. O Românie în care minciuna a devenit drogul necesar al celor care se joacă cu puterea şi instituţiile ei pentru că, altminteri, nu ar mai putea crede nici măcar ei în materialitatea ficţiunilor despre care susţin zi de zi că sunt programele lor de guvernare şi "politicile" menite să ne facă pe noi "fericiţi".

Din păcate, nu doar politica, nu doar un partid sau altul, ci noi toţi, ca subiect colectiv al Istoriei, suntem undeva pierduţi într-un ocean de minciună.

Opinia Cititorului ( 22 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

 1. Fabulă, ficțiune: poezia trăĭește din mincĭunĭ

  sunt doua procese in esenta identice prin care autorul in persoana guvernului se razgandeste in detrimentul sau.Motiunea de cenzura nu ar trebui sa fi fost initiata de. Partidul de guvernamant deoarece implica automat o recunoastere a infractiunii de neglijenta in serviciu.Penibilul apare la votarea motiuni cand opozitia Este impotriva, adica aproba cresterea economica record si astfel discrediteaza un partid care nu isi recunoaste propriile succesuri:-)

  Cel mai mare rau pe lume este sa-i minti pe ceilalti!...Uneori e necesar, cand e vorba de o boala...incurabila..e bine sa ii ascunzi adevarul pacientului..altfel boala evolueaza mai rapid.

  Poate ca si politicienii au inteles acest lucru si ne mint ca sa ne dea sperante!...dezamagirea va fi dubla! 

  Eu prefer adevarul!..crud!

  Exista si minciuna prin omisiune!... 

  Asta ar mai lipsi în România, să-i dai marionetei securiste posibilitatea de a dizolva Parlamentul.

  Parlamentul ar deveni automat secția politică a SRI. 

  Domnule Codinta,problema nu e asta.Ci educatia si cultura.Avand o temelie sanatoasa,trainica,politicieni ca Dan Diaconescu nu ar avea loc nici sa mature pe jos pe strazile Bucurestiului.Un om educat e greu de manipulat.Cunosc oameni cu faculati pentru care educatia si cultura nu valireaza doua cepe degerate.Investitiile in educatie si cultura vor scoate popoarele din starea de letargie,sa nu ii zic prostia.Poporul needucat e cel care traieste in minciuna,nu politicianul care minte pentru a...

  Din pacate asa este, majoritatea la noi prefera minciuna. Interesant de aflat ar fi sa gasim cauzele pentru care noi alegatorii preferam minciuna. Este un crez al meu de demult ca la alegeri o parte a populatiei plateste "polite" unei alte parti a populatiei, adica cei care se percep pe ei insisi ca fiind mai "saraci" vor sa le-o traga celor pe care ei ii percep ca fiind mai "bogati"; de aceea castiga mai mereu PSD-ul. Daca ar reusi cineva sa faca un app pentru smartphone care sa functioneze...

  1. Voteaza din prostie,din cuza stimulilor emotionali.Pe asta se bazeaza ,in mare masura,presa tabloida,vezi reality showuri,unde se balacaresc,nu conteaza daca dupa scenarii sau nu,important este ca oamenii le privesc...Un om care nu are intelectul ocupat,sta ca o leguma in fotoliu si priveste la oameni fara educatie.Azi televiorul aduce la putere un partid politic sau altul.Consumatorii de emisiuni care frizeaza nebunia,sunt aceeasi care voteaza.Sunt ca niste vite care merg la abator,se...

   De acord cu stimulii indusi prin media; nu stiu daca televizorul aduce un partid la putere caci Voiculescu cu 3 posturi TV de audienta generala abia a intrat in parlament. Dar ramane valabil ca prosteala cu televizorul functioneaza. Sunt aproape 4 ani de cand nu ma mai uit la TV deloc; de fapt nu mai am TV in casa si simt ca mi-am reocupat cetatea interioara pe care-o cucerisera inamicii cu neurostimulatorii. Iar un amic tocmai si-a cumparat TV de 10.000 lei cu o diagonala cat China ca " sa...

   Un om invata cel mai bine din propria experienta.Oricat i-ai explica si i-ai aduce argumente,iti garantez,nu va intelege si da,ai dreptate,ti-l vei face si dusman,crezand ca il invidiezi.Stiu si eu persoane care ,la cativa ani schimba televizoarele ,cat mai performante,cu diagonale cat mai mari ,sa vada ce?Am un televizor,cred ca are vreo 25 de ani ,la care ma mai uit la tenis.Cineva radea de mine ca stau cu asa vechitura in casa,cand el are cate un smarttv in fiecare camera,inclusiv...

   Foarte instructive opinii! Baieti, nu vreti sa treceti voi pe Facebook, ca sa va etalati acolo elitismul de servitori? La analfabeti ar putea avea efect.

   Adu-mi aminte ca marti pe la.....14 sa zicem, sa-mi pese 3 secunde de ceea ce tocmai ai spus.....dar nu promit....nu te superi , nu ?

   Poate nu are cont de fecabuc, locul unde prostimea este de doua ori mai intensa ca la tv. La tv un prost vorbeste singur. Pe fecabuc, prostii au posibilitatea sa isi scrie unul altuia.

   Nu este nicio scofala sa spui ca nu ei tv. Dar sa spui ca nu ai Facebook, aici este marea sfidare si desteptaciune. 

   Nu am nici facebook nici TV. Dar pe FB sunt si oameni isteti. Cei care se folosesc de FB ca sa-si faca reclama la ce au ei de vandut, adica nu CONSUMA Facebook, ci se FOLOSESC de Facebook.

   Nu am fakebook nici eu,dar daca tu ai,nu ma deranjeaza sa postezi replicile mele in dialogul cu Mihai D si ,sunt convins ca ,nici pe el nu il deranjeaza sa dai copy/paste la comentariile lui:)

   Unuia dintre noi doi ii patineaza logica; probabil ca mie........

   Ba ți-e îți filează o lampa.

   :))) Exact asta i-am spus si eu, la articolul lui Catalin Avramescu mai devreme... Are mult timp liber, in loc sa iasa cu o femeie la un local sau sa-si plimbe nepotii prin Cismigiu, sahul e o activitate mai creativa decat MASOCHISMUL de a tranti comentarii aiurea ! Ipochimenul da si lectii de "maniere"... :)))

   Nu-mi ajung cuvintele sa-ti spun cat de putin ma intereseaza ce spui.....

   Citeam mai demult ceva legat de furt de identitate legat de pseudonimul tau.......nu stiu cu care Cristi C stau de vorba, 1 sau 2 ?

   Mesajul 6.10 nu aparține cititorului Cristi C.

   Ma-m prins.

   analfabetule!

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro