PIEŢELE INTERNAŢIONALE ŞI-AU PIERDUT PREA TÂRZIU ÎNCREDEREA ÎN BĂNCILE CENTRALE La revedere, creştere a dobânzii! QE4, unde eşti?

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 august 2015

La revedere, creştere a dobânzii! QE4, unde eşti?
CĂLIN RECHEA

"Urşii", care ar fi trebuit să "hiberneze" pe plajă în această perioadă a anului, au creat haos pe pieţele financiare internaţionale în ultimele săptămâni.

Dinamica negativă a burselor s-a accentuat mai ales în ultimele zile, "vinovatul" de serviciu fiind China, în urma deciziei de relaxarea a cursului fix al monedei naţionale faţă de dolarul american.

Bloomberg scrie că "bursele din China au înregistrat cea mai mare scădere din ultimii opt ani pe fondul eşecului intervenţiei statului", în condiţiile în care indicele Shanghai Stock Exchange Composite a scăzut doar ieri cu 8,5%.

Tendinţa pozitivă manifestată în prima jumătate a anului, care a condus la creşterea cu aproape 55% a indicelui SSE Composite, s-a inversat dramatic de la mijlocul lunii iunie 2015 (vezi graficul), iar la închiderea de ieri se înregistra o scădere de aproape 38% faţă de maximul anului.

Câştigurile acestui an s-au volatilizat şi pe bursa de la Frankfurt, iar indicele Dow Jones s-a apropiat de nivelul înregistrat în decembrie 2013, în urma unei scăderi de circa 2.500 faţă de maximul din luna mai 2015.

Mai mult, o ştire CNBC arată că New York Stock Exchange a invocat "Regula 48" înainte de deschiderea de ieri, care permite brokerilor cu statut de "market makers" să nu transmită ultimele informaţii referitoare la preţuri către clienţi. Această reglementare, aprobată de Securities and Exchange Commission în decembrie 2007, este invocată foarte rar şi indică o "stare de urgenţă" pe piaţă. Cu toate acestea, indicele Dow Jones s-a prăbuşit cu 1.000 de puncte la deschidere.

Indicele FTSE EuroFirst 300, care include primele 300 de companii din ţările dezvoltate ale Europei după capitalizarea bursieră, a înregistrat o scădere de circa 5%, cel mai mare declin zilnic din martie 2009, conform datelor de la FxWire. Datele de la Reuters arată că valoarea de piaţă a companiilor din indicele FTSE EuroFirst 300 a scăzut cu 1 trilion de dolari de la începutul acestei luni.

Analistul Dennis Gartman, un optimist incurabil, prezent deseori în studiourile televiziunilor de business din America, a declarat, înainte de deschiderea burselor din Statele Unite, că "trebuie să trecem în modul de supravieţuire", în condiţiile în care "nu există motive pentru niciun fel de acţiune, ci doar pentru asigurarea lichidităţii care să permită supravieţuirea în actuala situaţie haotică".

Dar cum s-a ajuns de la optimism la haos? Nu indicau toate datele macroeconomice din Europa şi Statele Unite că mai era doar un pas până la redresarea economică şi reluarea creşterii?

Poate, dar numai pentru cei care au ales să ignore adevărata natură a aşa-numitei redresări. Prăbuşirea preţurilor materiilor prime, până la cel mai redus nivel din 1999, conform datelor de la Bloomberg, arată existenţa unor dezechilibre majore pe această piaţă. S-a ajuns în situaţia în care cererea nu s-a mai prezentat la întâlnirea cu oferta, deoarece deficitul cererii este prezent şi la nivelul produselor finite.

Un articol recent de la Reuters ilustrează prăbuşirea costului de transport a containerelor din China către Europa, care a înregistrat un declin de 32,1% doar în săptămâna încheiată la 21 august 2015. În ultimele trei săptămâni, scăderea a fost de aproape 60%. "Costurile transportului au scăzut din cauza capacităţii excedentare şi a cererii deficitare pentru bunurile transportate", explică Reuters fenomenul.

Dincolo de această explicaţie se află efectele politicilor monetare ultrarelaxate din ultima decadă a principalelor bănci centrale.

Oficialii companiei australiene Fortescue Metals Group, al patrulea producător mondial de minereu de fier, consideră că principalii jucători sunt responsabili pentru "vandalizarea pieţei prin supraproducţie", după cum scrie Bloomberg.

Dar de unde vine supraproducţia, dacă nu de la semnalele eronate de pe piaţă, generate de relaxarea monetară?

Abia acum este dezvelită iluzia prosperităţii prin tipărire, mai ales la nivelul producătorilor, după ce consumatorii au trecut la o prudenţă neobişnuită, conform "standardelor" existente înaintea declanşării crizei financiare globale.

Noua tendinţă extrem de negativă de pe bursele internaţionale trimite în corzi băncile centrale, în special Federal Reserve. Scăderea accentuată a indicilor bursieri internaţionali din ultimele zile a redus semnificativ probabilitatea unei creşteri, luna viitoare, a dobânzii de politică monetară în Statele Unite. Analiştii de la Nomura consideră că aceasta este de 20%, în timp ce probabilitatea unei creşteri în decembrie 2015 este sub 50%, după cum arată o ştire de la Market News International.

Într-o analiză de la Societe Generale, preluată de Zerohedge, se arată că "în mod evident, pieţele şi-au pierdut încrederea în capacitatea politicilor monetare neortodoxe de a reporni economia". Dar mai poate fi evitat un nou program de relaxare cantitativă, în condiţiile în care băncile centrale majore nu mai au nimic altceva la dispoziţie, iar aparenţa competenţei şi controlului trebuie păstrată cu orice preţ, mai ales când preţul nu este plătit de cei care iau deciziile?

Larry Summers, fost Secretar al Trezoreriei SUA şi profesor la Universitatea Harvard, a scris recent în Financial Times că "Federal Reserve este aproape de o greşeală periculoasă" dacă va majora dobânda de politică monetară în septembrie. "Toate obiectivele majore ale băncii centrale vor fi ameninţate", mai arată Summers.

Din păcate, o astfel de "greşeală" este irelevantă acum. Banca centrală americană a făcut adevărata greşeală când a lansat programul de tipărire, după ce a eliminat căile clasice de intervenţie, bazate pe manipularea dobânzii de politică monetară.

Ludwig von Mises scria, în "Teoria Banilor şi Creditului", că "dacă se doreşte evitarea apariţiei periodice a crizelor economice, atunci trebuie evitată expansiunea creditului, care conduce la apariţia boom-ului şi la criza inevitabilă care îi urmează". Tot economiştii Şcolii Austriece au demonstrat că bulele speculative nu sunt o consecinţă a naturii umane, ci a acţiunii băncilor centrale.

Ceea ce se întâmplă acum pe bursele internaţionale ar putea conduce, în sfârşit, la asimilarea celei mai importante lecţii de economie a profesorului Ludwig von Mises: "Nu există mijloace pentru evitarea colapsului final al boom-ului generat de expansiunea creditării". Iar pentru a fi învăţată cu adevărat, lecţia trebuie să fie foarte scumpă.

"În mod evident, pieţele şi-au pierdut încrederea în capacitatea politicilor monetare neortodoxe de a reporni economia." (Analiză Societe Generale, preluată de Zerohedge)

Opinia Cititorului ( 11 )

 1. Draga domnule Rechea,

  deoarece ne aflam in mijlocul celor mai puternice manevre comune ruso-chineze in Marea Japoniei care dureaza pana vineri si vor sa arate pe langa puterea militara si capacitatea de a influenta economic bursele mondiale. Pe de cealalta parte Rusia si-a marit teritoriul marin cu 50.000 km2 , urmand ca sa aiba loc explorarea si exploatarea de rezerve de gaz si petrol.  

  foarte bun articol. Si opinia d-lui Bestea are relevanta dar vine ca un complement la situatia actuala.

  1. un alt complement la articolul domnului Rechea intalnirea pe drum de seara intre doamna Cancelar, prietenul Hollande si amicul Poroschenko, fara invitatia Ursului siberian. Drept urmare am putut admira pe dragalasul Panda. Revenind la colegul RaudeMare ieri a fost o zi splendida pentru tranzactionare, caci nu exista vreme rea pentru a naviga ci doar imbracaminte neadecvata.

   Mai sa fie! Vrei sa spui d-le Bestea ca atunci cand te prinde iarna in gheturile polare pentru 6 luni, totul se rezuma la imbracaminte? In cazul acesta, iti doresc succes!

   intotdeauna trebuie sa ai CV in ordine, sa faci bilantul corect si sa nu faci comentarii prin intermediul carora investitorii sa ajunga la ideea ca i-ai luat in gluma. Nu este aceasta imbracamintea adecvata? Intreaba-l pe domnul Georgescu. Te pup si o seara placuta.

  este ca banii proaspat tipariti sa ajunga direct in buzunarele oamenilor gratuit si totul revine la normal , cererea revine, datoriile se platesc

  Nu stiu cum a demonstrat Scoala Austriaca ca bancile centrale sunt de vina dar e destul de usor sa demonstrezi vina cuiva in economie. Bineinteles post-factum. Nu conteaza cum iei sau cat credit iei ci ce faci cu el, la ce-l folosesti. Scoala uita sa spuna ca nu BC au inventat produsele derivate de azi, nu ele misca banii dintr-o piata in alta brusc, nu ele manipuleaza preturile la petrol si materii prime etc. Ele doar incearca sa intervina atunci cand e pericol sau cand cad toate, cu mai mult sau mai putin succes. Vedeti cate manipulari de dobanzi si cursuri valutare au facut traderii mari. Aia sunt BC? Eu zic ca lumea sa mai gandeasca si cu capu propriu nu sa ia de-a gata orice teorie de oriunde ar fi.

  1. sint niste camatari care imprumuta statele care ar putea ele insele sa aibe dreptul de a emite moneda fara sa se mai imprumute la nimeni, in forma lor actuala ele trebuie sa dispara , creditarea insasi ar trebui interzisa tocmai ptr a evita asemea pb de supraproductie plus altele

   cand l-am intrebat pe domnul Weidmann ce reprezinta cybermoney daca Euro reprezinta Increderea s-a blocat spunandu-mi ca Este economist so nu filozof:-)

   Probabil cybermoney-i reprezinta cealalta incredere... ;-)

   daca suntem asa de puternici incat sa dam peste cap cea mai tare zicala cinematografica: You can t handle the truth :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb