"Politica nu ar trebui să se amestece prea mult în afaceri şi comerţ"

A.S.
Ziarul BURSA #Companii / 27 aprilie 2015

"Politica nu ar trebui să se amestece prea mult în afaceri şi comerţ"

"Africa de Sud este o piaţă în creştere, pe baza dezvoltării clasei de mijloc care creează consum"

Interviu cu domnul Neal Barber, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Români şi Sud-Africani (ROSABA)

Reporter: Care este opinia investitorilor sud africani cu privire la mediul de afaceri din România?

Neal Barber: Ca investitor străin în România, nu cred că provocările create de statul român sunt prea dificile. Există birocraţie în fiecare ţară.

Dar cred că problema fundamentală în România este că afacerile şi politica sunt mult prea strâns legate, spre deosebire de Africa de Sud.

Cred că sectorul privat trebuie să fie mai eficient în promovarea şi realizarea de contacte şi trebuie să aibă iniţiativă, în loc să aştepte ca statul să facă asta.

În ţări precum România, un impediment este că regimul politic se schimbă la fiecare patru ani. Întotdeauna acest lucru are un anumit impact economic, in sens pozitiv si in sens negativ.

Oamenii ar trebui să înţeleagă că politica nu ar trebui să se amestece prea mult în afaceri şi comerţ.

Am decis să creăm ROSABA, o echipă de oameni-cheie, care au experienţă atât în România, cât şi în Africa de Sud. Avem în vedere realizarea unui forum care să atragă investiţii.

Africa de Sud este un jucător important în România şi cred că ţara dumneavoastră are nevoie de investitori care să creeze locuri de muncă şi bogăţie pe termen lung.

Dacă vom calcula valoarea investiţiilor totale sud-africane în România per rezident sud-african înregistrat, avem cel mai mare nivel al investiţiilor.

Vrem să atragem antreprenori tineri, dinamici şi inteligenţi, care ar putea să joace un rol important în industrie. Asta vrem să facem, nu vrem să ne jucăm cu mărunţişuri.

Dacă vă uitaţi la firmele sud-africane care au investit în România, veţi vedea că au realizări semnificative din punct de vedere al investiţiilor directe, al creării de locuri de muncă.

Aşa că trebuie să aducem mai mulţi oameni de acest fel aici, nu doar bani oameni performanţi, cu voinţă, capacitate şi calităţi de lider.

Cred că talentul antreprenorial este ceea ce îi lipseşte economiei româneşti, iar obiectivul pe termen lung este crearea de bogăţie, nu doar pentru tine, ci şi pentru cei din jurul tău.

Aceasta este o problemă fundamentală - doar eu să devin bogat, în loc să creez o afacere care are 2-300 de angajaţi. Lucrând pentru firmă, aceşti oameni vor obţine un venit bun, sustenabil, cu oportunităţi de creştere.

Reporter: Valoarea investiţiilor din Africa de Sud în România se ridică la 500 de milioane de euro?

Neal Barber: Este foarte dificil să obţinem cifre exacte. Suma ar trebui să fie semnificativ mai mare. Investiţiile care vin din Africa de Sud sunt greu de urmărit.

De obicei, sud-africanii vin cu avionul, cumpără o companie şi, după aceea, pleacă înapoi. În mod normal, datele le aflam din presă.

Investiţiile importante sud-africane în România sunt South African Breweries (SAB) in parteneriat cu Ursus, Naspers prin eMag, Metair International prin Rombat. Doar la NEPI, activele lor nete valorează 1,3 miliarde de euro, iar capitalizarea de piaţă a ajuns la peste 2,8 miliarde, din 2007.

Avem nevoie de persoane inteligente, cu viziune, precum Martin Slabert de la NEPI.

Tot ceea ce v-am enumerat sunt investiţii foarte importante, care provin din Africa de Sud, printr-o abordare informală, prin consultanţi.

De asemenea, consider ca este o oportunitate majoră să punem România pe harta noastră de interes, pentru ca Africa de Sud să o utilizeze ca poartă de intrare in Europa şi viceversa, adică România să folosească Africa de Sud ca poartă de intrare pe continentul Africa.

Noi, sud-africanii care plecăm în străinătate, mergem cu valul, ne plac oportunităţile de creştere, ne place un pic de haos organizat. Nu ne plac lucrurile hiperstructurate.

Dacă m-aţi întreba acum unde mi-aş stabili afacerea - Anglia, Germania, sau Olanda-, aş alege...România, 100%!

Nu doar pentru oamenii de aici şi calităţile lor, dar şi pentru că există un anumit nivel de flexibilitate, este loc pentru creştere.

Economia şi infrastructura României mai au drum lung în faţa lor şi a participa la creşterea aceasta este o experienţă extraordinară.

Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în Africa de Sud cu redistribuirea bogăţiei, ce s-a întâmplat în privinţa creării unei clase de mijloc şi ce efecte a avut acest lucru asupra tuturor a fost o experienţă incredibilă, era extraordinar să fii acolo.

Vreau să văd acelaşi lucru în România - o mulţime de tineri inteligenţi, cu educaţie superioară, având propriile lor case frumoase şi spunând că sunt mândri să fie români. Acest lucru trebuie neapărat să se întâmple.

Reporter: Schimburile comerciale româno-sud-africane s-au cifrat în anul 2013, la 220,57 milioane USD, din care 177,85 milioane USD reprezintă exportul românesc. În ultimii patru ani, excedentul comercial românesc pe relaţia bilaterală este semnificativ : +110,20 milioane de dolari în 2010; +184,9 milioane de dolari în 2011; +96,31 milioane de dolari în 2012; +135,13 milioane de dolari în 2013.

Reporter: De ce nu exportă Africa de Sud mai multe produse în România?

Neal Barber: Exporturile româneşti în 2013 au fost de 133 milioane de dolari şi, în 2014 de 183 de milioane de dolari, ceea ce înseamnă o creştere de 38%.

Motivul pentru care exporturile sud-africane nu cresc este că, pentru majoritatea sud-africanilor, aşa cum v-am mai spus, România nu se află pe harta lor de interes. România este o zonă gri pentru sud-africani din punct de vedere al informaţiilor.

Dar oamenii care vin aici se îndrăgostesc imediat de ţara dumneavoastră şi investesc.

Ideea din spatele ROSABA era să creăm un forum de informaţii, unde să participe oamenii bogaţi şi companii interesate să se extindă în Europa şi să analizeze România prin experienţa celor care au făcut achiziţii aici.

În momentul de faţă, România are o imagine foarte bună în presa din Africa de Sud din punct de vedere economic. Am avut deja discuţii cu oamenii de afaceri, care vor să ştie unde pot investi în România. De exemplu, în agricultură există oportunităţi majore.

Reporter: În agricultură, în producţie sau în terenuri?

Neal Barber: Amândouă. Este o gama completă şi nu suntem fixaţi doar pe un element.

Cred că există oportunităţi majore când este vorba să aduci oameni foarte bogaţi, care să-şi cumpere propriile ferme. Cred că există oportunitatea să aducem oameni cu un nivel mediu de avere ca să cumpere fabrici de procesare şi ferme.

Dificultatea şi bariera pentru agricultura comercială, la scară mare, sunt reprezentate de actele de proprietate şi de faptul că pământul e împărţit în loturi mici. Este nevoie de foarte mult timp, efort juridic şi bani ca să obţii un teren cu o suprafaţă decentă, să te asiguri într-un final că se poate vinde şi că ai dreptul de proprietate asupra lui.

Cred că există oportunităţi masive pentru a aduce firme de procesare alimentară (Africa de Sud este foarte evoluată în domeniul procesării alimentelor şi al agriculturii la scară mare).

Există, de asemenea, oportunităţi pentru preluarea creditelor neperformante, active care au fost înapoiate pentru că erau suprafinanţate şi nu mai puteau fi achitate.

Totodată, există o oportunitate majoră de a crea fonduri agricole sau de a aduce consorţii de investitori în acest sector.

Suntem norocoşi, de asemenea, că un coleg sud-african, care a petrecut 13 ani în România, lucrând în agricultură şi vânzând produse farmaceutice fermierilor importanţi de la dumneavostră, se află în prezent în Africa de Sud şi vorbeşte cu toţi fermierii noştrii. În următoarea călătorie pe care o facem în Africa vom discuta cu fermierii de acolo şi îi vom întrebă ce anume îi interesează în România, ce investiţii ar vrea să faca în sectorul agricol.

Şi asta ar include şi procesatori alimentari şi persoane fizice.

Reporter: Aveţi de gând să organizaţi şi alte întâlniri între români şi sud-africani?

Neal Barber: Da. Am stabilit cam şase sectoare cheie pe care urmează să ne concentrăm.

Vom organiza o delegaţie, avem lideri de sector care au experienţă pe ambele pieţe şi vom avea discuţii în cadrul unui forum deschis cu părţile interesate în Africa de Sud. Vom avea două teme: "Investiţi în România" şi "Investiţi în Africa de Sud".

Un alt sector interesant de investiţii este energia, există investitori interesaţi de oportunităţi în acest domeniu.

De asemenea, cred că, în sectorul IT, România ne-ar putea învăţa cum a reuşit să obţină asemenea viteză a internetului cu o infrastructură preistorică.

Internetul în Africa de Sud merge foarte greu.

Reporter: Cum a fost Africa de Sud afectată de criză economică?

Neal Barber: Nu a fost cu adevărat afectată.

Am avut noroc că am organizat Cupa Mondială la fotbal, când situaţia s-a înrăutăţit la nivel internaţional şi mai aveam şi alte aspecte in dezvoltare, de exemplu creşterea consumului şi circulaţia sporită a banilor.

Cred că ţara noastră a făcut faţă foarte bine crizei economice mondiale.

Africa de Sud este o piaţă în creştere, pe baza dezvoltării clasei de mijloc, care creează consum.

Aspectul pozitiv în cazul bogăţiei recent obţinute este că oamenii nu strâng banii, ci redistribuie 99,9% din ei, au credit.

O mare provocare în România, în momentul de faţă, este să faci banii să circule. Este o problema fundamentală.

Guvernul nu reuşeşte să cheltuiască pentru că nu reuşeşte să strângă bani, iar persoanele cu bani mulţi nu cheltuiesc pentru că îşi protejează capitalul.

În timpul crizei, sud-africanii erau ocupaţi cu propria creştere, majorarea propriului consum, statul devenise foarte eficient în a genera bani şi a percepe impozite. Există discuţii dacă a fost la fel de eficient şi în ce priveşte cheltuirea lor, dar a făcut investiţii masive în infrastructură, energie etc.

Reporter: Am auzit că în Africa de Sud vin chinezii să investească. Care este situaţia în această privinţă?

Neal Barber: Nu discriminăm când e vorba de investitori.

De regulă, investitorii care doreau să vină în Africa de Sud puneau condiţii, dar investitorii chinezi nu le impuneau.

Şi dacă le ceri chinezilor astăzi să investească mâine un miliard, vor investi două miliarde. Sunt foarte rapizi când este vorba de exploatarea oportunităţilor. Ce fac cu ele după, este o altă discuţie, dar pentru unii dintre investitorii europeni este un lucru foarte dificil să îşi asume riscuri. Şi cum chinezii au propria lor agendă politică, ei îşi asumă acele riscuri.

Cred că e vorba de o strategie complet diferită şi de alte reguli.

Ţările caută oportunităţi de investiţii pe termen scurt şi nu includ neapărat întregul ciclu de viaţă al investiţiei, impactul lui asupra investiţiei în procesul de luare a deciziei.

Cred că, de obicei, o parte dintre ţările importante au un set diferit de reguli în ce priveşte guvernarea, procedurile, investiţiile şi, la un moment dat, procesul devine prea lent şi prea greoi.

Chinezii au banii în mână şi joacă foarte agresiv.

Reporter: Guvernul României a discutat cu investitorii chinezi de multe ori. Până acum nu s-a întâmplat nimic concret. Care e diferenţa? De ce nu investesc la noi ca în Africa de Sud?

Neal Barber: Cred că strategia principală a chinezilor priveşte resursele, investiţiile lor majore având legătură cu acestea.

Eu cred că au acţionat strategic şi joacă un joc bazat pe strategie în ce priveşte resursele minerale.

Africa de Sud exportă foarte mult în China - oţel, fier, minereu. Este foarte uşor să cumperi în Africa asemenea lucruri repede, probabil de aceea o investiţie chineză în România va fi mai complicată. Mai mult, există opoziţia UE cu privire la investiţiile chineze în Europa.

Este o mare diferenţă între a cumpăra resurse în Africa de Sud, unde ştii că există o anumită cantitate în subsol, faţă de investiţiile în infrastructură din România, sub formă de împrumut.

Nu cred că este vorba de incompetenţa autorităţilor române, care, în opinia mea, au făcut o treabă bună, pentru că nu au cedat multe lucruri pe nimic.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb